Київська ботоферма, пов’язана з піар-агенцією Pragmatico, надавала послуги інтернет-ботів під час останньої парламентської кампанії за 5-7 тисяч доларів за 10 тисяч коментарів. 

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні «Я — бот», спільному проєкті Слідства.Інфо та Громадського. 

Журналіст Василь Бідун працював під прикриттям на київській ботофермі. Під час розслідування Слідство.Інфо вийшло на головний офіс, звідки координувалася робота ботів. Журналісти представилися замовниками послуг і дізналися вартість коментаторів. 

«У хороші часи в нас доходило до двох доларів за один коментар. На цих виборах ми це робили за 5-7 тисяч доларів, це за 10 тисяч коментарів», — пояснив політичний технолог Василь Савчук, який донедавна з’являвся в медіа як директор піар-агенції «Прагматіко».

Тобто ціна за кожен коментар під час передвиборчої кампанії складала близько  60 центів (15 гривень).

Журналіст Слідства.Інфо Василь Бідун пропрацював півтора місяця під прикриттям на київській ботофермі, пов’язаній з піар-агенцією Pragmatico. Йому давали завдання писати коментарі на підтримку українських політиків, які балотувалися до Верховної Ради. Завдання співробітники ботоферми отримували в чаті месенджера Telegram у вигляді тез. У них пояснювалося, в якому ключі треба залишати коментарі в соцмережах.

Зокрема, боти працювали в інтересах політиків Анатолія Гриценка та його команди, Святослава Вакарчука і партії «Голос», а також коміка й товариша президента Зеленського Сергія Сівохи — він балотувався на Донеччині від партії «Слуга народу».

За день до публікації фільму-розслідування «Я — бот» кібербезпека Facebook заблокувала ботоферму, на якій працював журналіст Слідства.Інфо. 

Як повідомила 16 вересня керівниця політики з кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер, фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соціальних мережах. За даними компанії, заблоковані сторінки переглянули щонайменше 4,2 мільйона акаунтів. 

Слідство.Інфо незабаром опублікує весь архів завдань, які отримували боти та звіти ботоферми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ботоіндустрія зсередини: хто користується та скільки коштує