Керівництво Одеського слідчого ізолятора замовило на майже три мільйони гривень ремонт приміщень у фірми, яка фігурує у трьох кримінальних провадженнях. Вартість деяких товарів завищена у декілька разів.

За даними порталу публічних закупівель Prozorro, договори з фірмою “Чорноморбуденергосервіс” на ремонт харчоблоку, лазні й каналізації в Одеському СІЗО уклали без аукціону в листопаді 2019 року.

Завершити роботи повинні до кінця цього року. Як йдеться на порталі використання публічних коштів, фірмі уже перерахували близько 800 тисяч гривень авансу.

За майже чотири роки з часу заснування “Чорноморбуденергосервіс” отримала на державних тендерах близько 63 мільйонів гривень на ремонт соціальних об’єктів Одещини. Попри це вона фігурує щонайменше в трьох кримінальних провадженнях Державної фіскальної служби та Служби безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Міністр юстиції анонсував створення приватних СІЗО

Розслідування стосуються фіктивного підприємництва, несплати податків і зловживання владою або службовим становищем. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з ухвали Приморського районного суду Одеси за травень 2019-го та ухвали цього ж суду за серпень 2019-го, а також із судового рішення  Шевченківського районного суду Києва від березня 2018 року.

Навесні 2018 року слідчі податківці проводили обшук в офісі “Чорноморбуденергосервісу”, у результаті якого вилучили кілька ноутбуків та документи, які, за даними правоохоронців, підтверджують протиправні дії представників фірми. Обшук податківці проводили у кримінальному провадженні за фактом фіктивного підприємництва і несплати податків.

За версією слідчих, у 2016-2017 роках компанія отримала близько 33 мільйонів гривень з бюджету, майже всю суму з яких потім вивела через фіктивні фірми.

Під час обшуків слідчі виявили також документи, які стосуються діяльності іншої одеської фірми — “Талісман Строй”. Обидві компанії фігурують в кримінальних провадженнях щодо незаконного виведення бюджетних коштів. “Талісман Строй” також регулярно вигравала державні тендери в Одеській області. За останні чотири роки вона отримала 72 мільйони гривень бюджетних грошей.

Цьогоріч фігурант трьох кримінальних проваджень уклала договір із Одеським СІЗО. Фірма “Чорноморбуденергосервіс” повинна була зробити до кінця року ремонт лазні, каналізації та харчоблоку слідчого ізолятора. Утім, “Слідство.Інфо” виявило можливе завищення цін на деякі товари у кошторисах робіт. Зокрема, на вентиляційне обладнання і бойлери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В’язні з інвалідністю Софіївської колонії не отримують пенсій і самі майструють собі милиці

До прикладу, 13 вентиляторів трьох видів, на які запланували витратити 152 з половиною тисячі гривень, такої ж марки і моделі в онлайн-магазинах можна придбати майже втричі дешевше. А 10 бойлерів на 150 літрів, які планує встановити підрядник, коштують майже 150 тисяч гривень. Цікаво, що в договорі окрім об’єму не вказано жодних характеристик товарів, які планують закупити. “Слідство.Інфо” дослідило, що середні ціни в онлайн-магазинах на нагрівачі води на 150 літрів коливаються в межах від чотирьох до десяти тисяч гривень. Тож загалом сума витрат мала би становити від 40 до 100 тисяч гривень. 

Нагадаємо, що Одеське СІЗО раніше вже потрапляло у фокус “Слідства.Інфо”. Ми, зокрема, розповідали, що правоохоронці обвинувачують начальника установи Володимира Шевченка у корупції. За версією слідства, п’ять років тому, коли Шевченко був начальником іншого, Ізмаїльського СІЗО, він вимагав від ув’язненого тисячу доларів.

Крім того, “Слідство.Інфо” розповідало про привілейоване становище окремих в’язнів в цьому СІЗО. У фільмі-розслідуванні “Тюрма можливостей“ журналісти повідомили, що конвоїр одеського ізолятора дозволяв в’язню, обвинуваченому в особливо тяжкому злочині, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Схожа історія, як ми виявили, також відбувалася і з арештантами Київського СІЗО. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ В’язні київського СІЗО розпивають алкоголь і вільно пересуваються тюрмою

Невдовзі після оприлюднення фільму Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження, а Міністерство юстиції і Державна кримінально-виконавча служба, яким підпорядковуються всі українські тюрми, почали службове розслідування.

Нещодавно “Слідству.Інфо” повідомили, що за результатами цієї перевірки уже почалися звільнення