Депутат «Слуги народу» Олександр Куницький відреагував на розслідування «Слідство.Інфо», в якому ідеться про те, що парламентар тисне на Міністерство інфраструктури в інтересах пов’язаного з Росією бізнесу. Він зауважив, що не відстоює інтересів жодної компанії, а нібито хоче зруйнувати «створену міністерством монополію і зробити нормальні ціни для людей».

Про це він заявив на відео, яке опублікував 18 вересня на своїй Facebook-сторінці. При цьому ані на запитання журналістів «Слідства.Інфо» у месенджері, ані на телефонні дзвінки, ні навіть на залишений журналістом коментар під відео із питаннями по темі Куницький не зреагував.

«На сьогодні це масова проблема по всій Україні. І я не хочу повернути старі схеми, — натомість зауважив депутат у розмові з Міністром інфраструктури Владиславом Криклієм. — Я хочу те, що ви позиціонуєте як хороше, зробити дійсно хорошим. Але тільки щоб це не коштувало 3,5 тисячі (гривень — Ред.). […] Я не лобіюю абсолютно ніяку компанію. Мені начхати, хто буде цим займатися. Я хочу зруйнувати ту монополію, яку зробили ви. Щоб не тільки шість компаній у нас на сьогодні отримували ліцензію».

Також Куницький попросив міністра підтвердити інформацію про те, що депутат нібито тисне на Мінінфраструктури: «Я на сьогодні як народний депутат здійснюю тиск на Міністерство інфраструктури з тією метою, щоб лобіювати якийсь бізнес?». На що Криклій відповів: «Ні, я такого не бачив».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куницький тисне на газ

Як ми розповідали раніше, Олександр Куницький в інтересах спілки «Українська газомоторна асоціація» шляхом звернення до Державного бюро розслідувань, збору підписів за відставку Міністра інфраструктури чи зустрічей із Криклієм, під час яких депутат на підвищених тонах ставив провокативні питання, записуючи розмову на відео, тисне на Мінінфраструктури з метою повернути стару систему дозвільних документів на газ для авто.

У своїх депутатських зверненнях та запитах із приводу цього питання до Міністерства інфраструктури Куницький посилався на «Українську газомоторну асоціацію» як організацію, яка начебто до нього звернулася.

Як ми з’ясували, співзасновником цієї асоціації є фірма «Лайт Сервіс Україна», власником якої в реєстрі вказано юрособу з Сейшельських островів. «Лайт Сервіс Україна» фігурує у розслідуванні Головного слідчого управління Нацполіції: як ідеться в ухвалі Печерського райсуду Києва, вона видавала документи на авто за підписом її колишнього керівника, який запевняв правоохоронців, що насправді їх не підписував. В ухвалі згадується майже про одну тисячу перереєстрацій автомобілів станом на початок 2019 року, які здійснили на підставі документів фірми «Лайт Сервіс Україна».

Також ми виявили, що керівник «Української газомоторної асоціації» Степан Ашрафьян тісно пов’язаний з родиною харківських підприємців Костанян та їхнім бізнесом — який, власне, стосується ринку газобалонного обладнання для авто (ГБО).

Зокрема, один із членів сімейства Костянтин Костанян раніше називав Ашрафьяна своїм «другом і вірним соратником». Спільно зі своїм батьком Костанян володіє в Україні компанією «Ефкас-2», яка працює під брендом Kosta Gas і спеціалізується на продажі та встановленні ГБО. Костянтин Костанян фігурував як комерційний директор Kosta Gas, а також він нібито є засновником мережі сервісних центрів зі встановлення газобалонного обладнання Pride Gas. Ці дві компанії позиціонують себе як провідні гравці на ринку ГБО в Україні.

Степана Ашрафьяна можна помітити на знімках, які публікувала на своїй Facebook-сторінці компанія Kosta Gas. Там він стоїть на фоні плакату та поряд із працівниками Pride Gas. Фото датовані, зокрема квітнем-травнем 2017-го, коли «Українська газомоторна асоціація» створювалася, та січнем 2018 року, коли спільнота вже існувала.

Утім, Костянтин Костанян у коментарі «Слідству.Інфо» заперечив зв’язок із Ашрафьяном й «Українською газомоторною асоціацією».

Також, як нам вдалося довідатися, батько та брат Костаняна раніше були співвласниками двох російських фірм, зареєстрованих у Воронежі — російському обласному центрі в 300 кілометрах від Харкова. Там же ж з 2014 до 2019 року працювала фірма «Костагаз», яка належала брату Костянтина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зелений» стартап депутата Куницького

Крім того, українська Kosta Gas наприкінці 2014 року брала участь у російській виставці газобалонного обладнання GasSuf, яка відбувалася в Москві. На той час Росія вже окупувала Крим і розпочала збройну агресію на сході України. Участь у виставці брав особисто Костянтин Костанян. У розмові зі «Слідством.Інфо» він переконує, що зараз бізнесу в Росії у них немає. Хоча на офіційному сайті компанії Kosta Gas вказано, що фірма здійснює продаж ГБО, зокрема, і в Росії.

У коментарі під опублікованим Куницьким відео журналіст «Слідства.Інфо» повторно написав депутату запитання, на якій той не відреагував у месенджері перед публікацією матеріалу. Зокрема, чому парламентар вирішив відстоювати інтереси «Української газомоторної асоціації», що його пов’язує з цією структурою, а також, чи відомо йому про зв’язок керівника асоціації з родиною харківських підприємців Костанян. На момент виходу цієї новини Куницький не відповів.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Олександр Куницький подавав два законопроєкти, що стосуються ринку електромобілів та електрозарядних станцій. За словами інших учасників ринку, принаймні один із цих проєктів було прописано таким чином, що найбільшу вигоду від його прийняття отримала харківська компанія AutoEnterprise, з якою він був тісно пов’язаний до депутатства.