Ринок станцій для заряджання електроавтомобілів в Україні стрімко розвивається. За останні шість років їхня кількість зросла з кількох десятків до кількох тисяч. Статус лідера ринку вже довго утримує за собою компанія з харківським корінням AutoEnterprise, до мережі якої входить ледь не половина «зарядок» країни.

Із цією мережею, а також її засновником Дмитром Ніконовим тісно пов’язаний відеоблогер, а нині народний депутат від «Слуги народу» Олександр Куницький. Реклама AutoEnterprise часто з’являлася на його Youtube-відео, а на пов’язаних із компанією електротаксі красувалися обличчя як Ніконова, так і Куницького.

Хоч засновник фірми називає депутата своїм другом і запевняє, що стосунку до бізнесу той не має, це не зовсім так. Раніше Куницький фігурував у медіа як директор із розвитку AutoEnterprise й отримував дохід від пов’язаної з нею компанії. А після обрання депутатом він ініціював законодавчі зміни, які учасники ринку сприйняли як пряме лобіювання інтересів AutoEnterprise. Хоч, зрештою, законопроєкт довелося відкликати, на думку експерта Transparency International Ukraine, такі зв’язки можуть свідчити про потенційний конфлікт інтересів народного обранця.

До всього, як нам вдалося з’ясувати, «друг та партнер» Куницького Дмитро Ніконов мав проблеми із законом. А зараз їх мають пов’язані з ним компанії.

ЯК НА ДРІЖДЖАХ

— Це дійсно такий зелений стартап, який вам дозволить не просто заробляти гроші, а заробляти гроші з прицілом на майбутнє для вас і ваших дітей. Тому це дуже важливо — і саме цю ідеологію ми несемо, — розповідав три роки тому в ефірі телеканалу «Еспресо» Youtube-блогер, а нині народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Куницький. Цими словами він описував українську мережу станцій для підзарядок електромобілів AutoEnterprise.

Перед тим, як стати депутатом, Куницький часто у своїх відеороликах рекламував AutoEnterprise. На своєму Youtube-каналі він викладав відео, де в різкій манері спілкувався з патрульними, які зупиняли його авто чи інших водіїв. Ці ролики часто ставали вірусними, а канал, який називається zpsanek, зібрав уже понад 1,2 мільйона підписників.

Один з відеороликів Куницького. На самому початку він рекламує AutoEnterprise

Улітку 2019 року Олександра Куницького обрали народним депутатом від партії «Слуга народу» на одному з округів Харкова. Разом з Олександром Дубінським, Максимом Бужанським та низкою інших депутатів його відносять до неформальної групи Ігоря Коломойського у Верховній Раді.

Обрання депутатом не обійшлось без пригод: незадовго до виборів у медіа заявили про подвійне громадянство Куницького. Крім українського, в нього виявили ізраїльський паспорт. Згодом Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію Куницького, посилаючись на те, що протягом останніх п’яти років він виїжджав за межі України на період, який перевищує 90 календарних днів (а саме на 264 дні). Утім, Шостий апеляційний адміністративний суд це рішення ЦВК скасував, і блогер таки зміг взяти участь у виборчих перегонах.

Електромобілі вважають екологічнішим та економічно вигіднішим транспортом, ніж авто із двигунами внутрішнього згоряння. Ринок електроавто та електрозарядних станцій в Україні — новий і протягом останніх шести років стрімко розвивається. Якщо на кінець 2014 року в країні налічувалося трохи більше 30 електрозаправок і більше сотні електрокарів, то на сьогодні їх уже не менше 2,7 тисяч, а «чистих» електромобілів (не гібридів, які також мають двигун внутрішнього згоряння — Ред.)понад 20 тисяч. Через взаємну залежність ці бізнеси розвиваються синхронно.

За словами експертів та учасників ринку, зараз на ринку електрозаправок конкурують близько десяти гравців, найбільшим із яких є саме AutoEnterprise. Станом на листопад 2019-го, за даними компанії IRS Group, її мережа налічувала 1,1 тисяч станцій або 41 відсоток від загальної кількості станцій в Україні. За даними AutoEnterprise, станом на середину червня у них було понад 1,3 тисяч зарядних станцій по Україні.

ПЛІДНА ДРУЖБА

У Харкові нерідко можна побачити таксі на електромобілях, які працюють під брендом EcoTaxi. Вони теж пов’язані з мережею AutoEnterprise і використовують в оформленні та промо-матеріалах портрети Олександра Куницького, а також фото харків’янина Дмитра Ніконова, який є засновником AutoEnterprise.

У Ніконова тісні зв’язки з Куницьким. У мережі Facebook чоловіки мають чимало спільних фото. Сам Ніконов розповів «Слідству.Інфо», що потоваришував із блогером близько п’яти років тому.

— Я просто підписником у нього був. У нього ж канал серйозний на ютубі. На хабарях ментів ловив, — пригадує засновник AutoEnterprise. — Потім я з ним познайомився й ми замовляли рекламу офіційно у нього. А тоді потоваришував із ним. За рекламу він більше грошей не брав, наскільки я пам’ятаю. Сказав: «Дімон, ну не буду я за рекламу електромобілів брати, за саму цю ідею. Не можу за це брати». І все.

Ніконов переконує, що він єдиний інвестор AutoEnterprise, а Куницький не має до цього бізнесу жодного стосунку. Втім, це не зовсім так. Раніше Олександр Куницький фігурував у медіа як директор із розвитку компанії AutoEnterprise, а також декларував дохід від пов’язаної з AutoEnterprise фірми «Тесла Моторс».

«Дружба» чоловіків переросла й у політичну співпрацю. Дмитро Ніконов нині обіймає посаду помічника нардепа Куницького на громадських засадах, відвідує Верховну Раду. Зокрема, у грудні минулого року він брав участь в обговоренні поправки до законопроєкту про розмитнення автомобілів, яке відбулося в стінах парламенту. Про це свідчать фото з Facebook-сторінки Ніконова.

НЕ БЕЗ ВОРОГІВ

Місяць тому в мережі інтернет створили сайт zpsanek.energy, на якому Олександр Куницький закликає інвестувати разом із ним у проєкт AutoEnterprise. В коментарі «Слідству.Інфо» Дмитро Ніконов запевняє, що це провокація конкурентів — і вказує на компанію IONITY.

Протягом кількох років електрозаправки під брендом IONITY розвивались у рамках системи AutoEnterprise, використовуючи їхнє обладнання і програмне забезпечення. На сьогодні вони налічують понад 500 станцій. У травні поточного року на Facebook-сторінці IONITY повідомили про припинення співпраці з AutoEnterprise. А на початку липня заявили про відновлення роботи своїх станцій під обслуговуванням іншого оператора.

 В AutoEnterprise, у свою чергу, заявили, що представники IONITY самотужки від’єдналися від їхнього серверу й відмовилися погашати борги. Появу згаданого сайту Дмитро Ніконов пов’язує саме з цим конфліктом і зауважує, що вони з Олександром Куницьким уже звернулись до правоохоронців.

— Я думаю, це зробив Юрій Пальшин (власник ТОВ «Іоніті», — Ред.). У мене є боржник, який винен моїй компанії 650 тисяч доларів, — запевняє Ніконов. — Він мало того, що їх не віддає — а навіть зламав пів тисячі станцій. На нього заведено купу кримінальних справ за крадіжку моїх зарядок, за шахрайство. Він понабирав грошей у різних людей. І шантажував мене та моїх працівників.

На підтвердження своїх слів представник AutoEnterprise надав копію витягу з реєстру досудових розслідувань, у якій йдеться про те, що на початку липня правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження про заволодіння представниками компанії IONITY коштами дружини Олександра Куницького. Також він надав копію заяви про злочин власника IONITY до правоохоронців, у якій ідеться про заволодіння майже 1,5 мільйонами гривень.

Спершу Юрій Пальшин уникав відповіді на питання «Слідства.Інфо», чи причетна його компанія до створення сайту zpsanek.energy. Протягом майже 10 хвилин телефонної розмови він запевняв, що для обговорення такої теми краще зустрітися вживу, або що він не впевнений у тому, що його співрозмовник є журналістом. Врешті, отримавши від кореспондента фото його журналістського посвідчення, Пальшин заявив наступне:

— Враховуючи конфлікт цей, я думаю, що матеріал було створено […] не можу зрозуміти, ким. Чи AutoEnterprise, чи якоюсь третьою стороною — з точки зору якоїсь його (конфлікту — Ред.) підтримки чи маніпуляції. Аж до звинувачення компанії IONITY у створенні цього сайту, щоб якось це потім використати… Те, що компанія IONITY не маємо до нього ніякого стосунку — це я можу підтвердити, — сказав він.

СПРОБИ ОЛЕКСАНДРА КУНИЦЬКОГО ЗМІНИТИ ПРАВИЛА «ПІД СЕБЕ»

Після обрання народним депутатом Олександр Куницький особисто ініціював два законопроєкти, які прямо стосуються ринку електромобілів та електрозарядних станцій. Зокрема, у вересні минулого року він подав законопроєкт «щодо унормування і створення умов розвитку мереж зарядних станцій для електричних транспортних засобів».

Невдовзі низка компаній та Європейська електромобільна асоціація України (AVERE Ukraine) розкритикували цей проєкт закону, закликавши відхилити його або вдосконалити. У зверненні йшлося про те, що законопроєкт не обговорювали з автомобільною, енергетичною та електромобільною спільнотами. Підписанти вказували, що один із пунктів проєкту закону не враховує цілу категорію зарядних станцій — так званих нешвидкісних (АС). Це, начебто, могло створити проблеми для окремих гравців ринку.

Співзасновник компанії «ТОКА» Стефан Благовісний прямо заявив про лобіювання в цьому законопроєкті інтересів компанії AutoEnterprise.

— Це лобіювання інтересів АЕ (AutoEnterprise — Ред.), оскільки АЕ виготовляє зарядні станції з усіма типами (швидкісні (DC), нешвидкісні (AC) — Ред.) […] Тож за рахунок держави ця компанія отримає конкурентну перевагу, ринок України з усіма держзамовленнями, і так далі. […] Всі мережі будуть вимушені купувати комплекси в АЕ: бо хороша ціна й поки що на ринку немає вибору. В результаті отримаємо монополію однієї компанії. Зараз вони й так монополісти — але це склалось природним чином, до цього питань немає, — зауважив він у коментарях під обговоренням законопроекту у Facebook.

Ніконов у розмові з нами із твердженням Благовісного не погоджується. Однак зауважує, що після розголосу законопроєкт таки вирішили відкликати через можливий конфлікт інтересів.

— Я вважаю, що це конфлікт інтересів. Моя думка суб’єктивна. Саша (Куницький — ред.) вважав інакше», — каже він.

Пізніше Олександр Куницький подав ще один законопроєкт — щодо визначення електромобілів, зарядних станцій та створення умов для переходу на екологічний транспорт до 2030 року. Однак його доля склалась подібно до першої ініціативи: в лютому законопроєкт зняли з розгляду.

Як зауважив «Слідству.Інфо» юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко, у самому факті подання Куницьким законопроєктів конфлікту інтересів немає: цей момент в українському законодавстві не врегульовано. Водночас наявність тісних зв’язків між Куницьким, Ніконовим та мережею AutoEnterprise, на думку Калітенка, може становити для нардепа приватний інтерес — а відтак, бути потенційним конфліктом інтересів.

— В законі «Про запобігання корупції» є визначення приватного інтересу. Це будь-який майновий чи немайновий інтерес, в тому числі зумовлений особистими, дружніми, позаслужбовими стосунками. І якраз потенційний конфлікт інтересів — це наявність у особи приватного інтересу в сфері, у якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження. Це може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, — зауважує експерт. — Якщо б у нас був закон про лобіювання, могла би бути законодавча рамка про те, що депутат, наприклад, не може ініціювати законопроєкти, які стосуються його попередньої діяльності та які може бути визначено як лобіювання.

СКЛАДНІ СТОСУНКИ ІЗ ЗАКОНОМ

Зараз Дмитро Ніконов — успішний бізнесмен, а колись засновник AutoEnterprise, помічник та друг Куницького мав численні проблеми з законом. І частково вони зберігаються.

Як довідалося «Слідство.Інфо», у 2012-му Ніконов фігурував у кримінальних справах щодо автомобільних оборудок. Сам він у коментарі «Слідству.Інфо» зауважує, що ті справи було пов’язано зі спробами вимагати в нього кошти й нібито через це він навіть на якийсь час залишив країну.

— Просто розвернувся й поїхав до Америки, тому що це більше неможливо було терпіти, — сказав він нам.

На діяльність Ніконова та групи компаній AutoEnterprise правоохоронці звертали увагу й в останні роки. Так, у жовтні 2018-го слідчі Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби почали розслідування щодо ухилення Дмитром Ніконовим і підконтрольними йому компаніями та підприємцями від сплати мита на суму 26,5 мільйона гривень.

Офіційне слідство вважає, у 2015-2018 роках вони імпортували електромобілі із США за штучно заниженою митною вартістю, використовуючи підроблені документи. Також, на думку податківців, Ніконов організував на території Харкова неліцензійну діяльність служби таксі EcoTaxi. Тієї, в оформленні якої використовували портрети Куницького й Ніконова.

Чотири місяці тому слідчі звернулися до Шевченківського районного суду Києва, який продовжив строк досудового розслідування у цьому провадженні до квітня наступного року. За даними правоохоронців, вони вже допитали свідків, провели негласні слідчі дії й отримали інформацію про орієнтовну вартість автомобілів у США.

На думку Ніконова, цю справу, як і попередні, завели з метою вимагання грошей.

— Негідники порушили справу й два роки не можуть її закрити, хоча я надав усі документи, страховки, офіційні листи, завірення угод нотаріальне й так далі, — каже він.

На цьому проблеми з податківцями у пов’язаного з Ніконовим бізнесу не закінчуються. За результатами перевірки, на початку 2019 року представники Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області донарахували податків та оштрафували компанію «Тесла Моторс» із групи AutoEnterprise на понад 232 мільйона гривень. Майже всю цю суму — понад 222 мільйони гривень — становить штраф за порушення норм із регулювання обігу готівки. Це свідчить про те, що податківці виявили на підприємстві близько 44 мільйонів гривень «поза касою». За це на момент перевірки було передбачено п’ятикратний штраф.

«Тесла Моторс» спробувала оскаржити дії податківців у суді, проте в листопаді Харківський окружний адміністративний суд відхилив позов компанії. Наразі апеляційну скаргу «Тесли Моторс» розглядає Другий апеляційний адміністративний суд.

На думку Ніконова, ці штрафи необґрунтовані, а суддя, який ухвалив рішення на користь податківців, був заангажованим.

— Я розмовляв із людиною, яка знає суддю. Вона просто отримала гроші від податківців, тому що їм треба було захиститися від кримінальної справи, — запевняє чоловік. — На цих податківців заведено п’ять чи сім кримінальних справ. За вимагання, за підробку документів. Не лише від нас, але й від інших компаній.

Про конфлікт «Тесла Моторс» із податківцями харківські медіа повідомляли ще восени 2018 року. Як писало місцеве видання 057.ua, під час засідання комісії Головного управління ДФС на Харківщині, яке стосувалося дотримання фірмою «Тесла Моторс» податкового законодавства, близько десяти електромобілів AutoEnterprise приїхали під податкову, де сигналили на знак протесту. Як свідчить фото, яке розмістило видання, на цій акції був присутній і Олександр Куницький.

Олександр Куницький на акції протесту AutoEnterprise. Фото з сайту 057.ua

Нещодавно помічницею депутата Куницького на громадських засадах стала Марина Хромих. Людина з таким же прізвищем, ім’ям та по-батькові працювала в Головному управлінні ДФС у Харківській області. У липні минулого року вона звільнилася з посади головного державного ревізора-інспектора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАРДЕП КУНИЦЬКИЙ ВІДРЕАГУВАВ НА РОЗСЛІДУВАННЯ «СЛІДСТВА.ІНФО»

Який інтерес має Куницький у розвитку AutoEnterprise? Що думає про проблеми Ніконова із законом, а AutoEnterprise із податківцями? Що спонукало його подати законопроекти, від яких харківська компанія нібито могла б отримати вигоду? «Слідство.Інфо» намагалося отримати коментар у народного депутата. Спершу він відповів на дзвінок у WhatsApp і зауважив, що не проти поспілкуватися — проте пообіцяв перетелефонувати пізніше. Він не передзвонив і протягом двох днів ігнорував телефонні дзвінки. Текстове повідомлення у месенджері WhatsApp, у якому журналіст написав про зацікавленість темою співпраці нардепа з AutoEnterprise, нардеп прочитав — але також вирішив залишити без відповіді.