Парламентар від фракції «Слуга Народу» Олександр Куницький за час своєї каденції подав два законопроєкти, що стосуються ринку електромобілів та електрозарядних станцій. За словами інших учасників ринку, принаймні один із цих проєктів було прописано таким чином, що найбільшу вигоду від його прийняття отримала харківська компанія AutoEnterprise. Це провідний гравець ринку зарядних станцій для електромобілів, і, принаймні, до обрання народним депутатом Куницький активно рекламував цю компанію.

Про це ідеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «”Зелений” стартап депутата Куницького».

Перший законопроєкт, присвячений «унормуванню і створенню умов розвитку мереж зарядних станцій для електричних транспортних засобів», Куницький подав невдовзі після початку роботи парламенту — у вересні минулого року. Невдовзі низка компаній та Європейська електромобільна асоціація України (AVERE Ukraine) розкритикували цей проєкт закону, закликавши відхилити його або вдосконалити. У зверненні йшлося про те, що законопроєкт не обговорювали з автомобільною, енергетичною та електромобільною спільнотами. Підписанти вказували, що один із пунктів проєкту закону не враховує цілу категорію зарядних станцій — так звані нешвидкісні (АС). Це, начебто, могло створити проблеми для окремих гравців ринку.

Співзасновник компанії-конкурента «ТОКА» Стефан Благовісний тоді прямо заявив про лобіювання в цьому законопроєкті інтересів компанії AutoEnterprise.

— Це лобіювання інтересів АЕ (AutoEnterprise — Ред.), оскільки АЕ виготовляє зарядні станції з усіма типами (швидкісні (DC), нешвидкісні (AC) — Ред.) […] Тож за рахунок держави ця компанія отримає конкурентну перевагу, ринок України з усіма держзамовленнями, і так далі. […] Всі мережі будуть вимушені купувати комплекси в АЕ: бо хороша ціна й поки що на ринку немає вибору. В результаті отримаємо монополію однієї компанії. Зараз вони й так монополісти — але це склалось природним чином, до цього питань немає, — зауважив він у коментарях під обговоренням законопроекту у Facebook.

Після розголосу законопроєкт вирішено відкликати через можливий конфлікт інтересів. Однак пізніше Олександр Куницький подав ще один законопроєкт — щодо визначення електромобілів, зарядних станцій та створення умов для переходу на екологічний транспорт до 2030 року. Він передбачав, зокрема, пільги для операторів зарядних станцій. Доля проєкту, втім, склалась подібно до першої ініціативи: в лютому поточного року законопроєкт зняли з розгляду.

Олександр Куницький має давні зв’язки з проєктом AutoEnterprise. Відомий також як популярний відеоблогер zpsanek, він нерідко включав у свої відеоролики рекламу компанії. Щонайменше один раз AutoEnterprise, за словами директора фірми Дмитра Ніконова, йому за це заплатила. Також Куницький з’являвся на пов’язаних із AutoEnterprise вуличних акціях, його портрети прикрашали електроавтомобілі EcoTaxi — харківської служби таксі, яка по суті є одним із підрозділів AutoEnterprise.

Крім того, вже кілька років Куницький та Ніконов підтримують дружні зв’язки. У чоловіків багато спільних фото в соцмережах, вони разом їздили в подорожі.

Як зауважив «Слідству.Інфо» юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко, у самому факті подання Куницьким законопроєктів конфлікту інтересів немає: цей момент в українському законодавстві не врегульовано. Водночас наявність тісних зв’язків між Куницьким, керівником компанії AutoEnterprise Дмитром Ніконовим та власне компанією, на думку Калітенка, може становити для нардепа приватний інтерес — а відтак, бути потенційним конфліктом інтересів.

— В законі «Про запобігання корупції» є визначення приватного інтересу. Це будь-який майновий чи немайновий інтерес, в тому числі зумовлений особистими, дружніми, позаслужбовими стосунками. І якраз потенційний конфлікт інтересів — це наявність у особи приватного інтересу в сфері, у якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження. Це може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, — зауважує експерт. — Якщо б у нас був закон про лобіювання, могла би бути законодавча рамка про те, що депутат, наприклад, не може ініціювати законопроєкти, які стосуються його попередньої діяльності та які може бути визначено як лобіювання.

Більше про захоплення Куницького ринком електроавтомобілів, про проблеми AutoEnterprise із податківцями та про конфлікти компанії з колись партнерами, а тепер конкурентами читайте в нашому матеріалі.