Найбільша кількість викрадень українських цивільних російськими військовими спостерігається у Запорізькій та Херсонській областях.

Такого висновку дійшли журналісти «Слідство.Інфо», проаналізувавши повідомлення про викрадення цивільних від початку повномасштабного вторгення Росії в Україну. 

Про це йдеться у матеріалі «Викрадені росіянами: деталі зникнення українців та дії держави з їхнього порятунку».

За останні десять днів стало відомо про щонайменше десятеро викрадених цивільних у Запорізькій та Херсонській областях. Росіяни викрадають переважно голів міст та сіл, інших представників влади, активістів та журналістів.

Станом на сьогодні відомо, що зникли: активістка Ольга Гайсумова (Мелітополь), голова райради Сергій Прийма (Мелітополь), мер Євгеній Матвєєв (Дніпрорудне), активіст Сергій Цигіпа (Нова Каховка), журналіст Олег Батурин (Каховка), селищний голова Василь Мітько (Нікольськ), журналістка «Громадського» Вікторія Рощина та  секретар міської ради Нової Каховки Дмитро Васильєв. 

Зокрема у четвер, 17 березня,  стало відомо, що у полон до росіян потрапила журналістка «Громадського» Вікторія Рощина. Вона знімала відео та писала статті з місця подій на сході й півдні України.

Як зазначають її колеги, журналістка готувала репортажі про події у Запорізькій та Донецькій областях і зникла на шляху до Маріуполя. Востаннє було відомо, що вона перебувала у Бердянську, де її затримали співробітники ФСБ Росії. Після цього з нею зник зв’язок і про місцезнаходження Рощиної досі нічого не відомо. 

Того ж дня дружина секретаря міської ради Нової Каховки (Херсонщина) Людмила Васильєва повідомила, що її чоловіка Дмитра Васильєва викрали окупанти, які перебувають у місті. За її словами, російські окупанти вже два дні тримають її чоловіка у підвалі ізолятору тимчасового утримання в приміщенні поліції Нової Каховки.

Раніше було відомо, що у полон до росіян потрапив міський голова Мелітополя Іван Федоров.  Його викрали 11 березня прямо з місцевого Палацу культури, де тимчасово був розташований керівний апарат міста та гуманітарний штаб.

Через п’ять днів після викрадення, 16-го березня, його звільнили з полону в обмін на дев’ятьох солдат строкової служби ЗС Росії.

10 березня зникла депутатка Мелітопольської ради від партії «Європейська Солідарність» та представниця кримскотатарського руху в Мелітополі Лейла Ібрагімова. Як стало відомо згодом, останню звільнили після тригодинної бесіди.