Ленінський районний суд міста Запоріжжя визнав винною у колабораційній діяльності організаторку псевдореферендуму у Запорізькій області Ганну Жмурко. Жінка отримала 5 років позбавлення волі за добровільну допомогу окупаційним військам у формуванні фейкових органів «влади». 

Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися про це з вироку суду.

За даними слідства, Ганна Жмурко до окупації працювала бухгалтеркою у Кирилівській селищній раді, після — пішла на співпрацю з окупантами, залишилася на посаді, а у вересні 2022-го підтримала російських військових та взяла участь в організації так званих виборів у тимчасово окупованому селищі. 

Жінка обійняла посаду голови дільничної виборчої комісії №322 територіальної виборчої комісії Мелітопольського району, яку росіяни розташували в окупованій Кирилівці Запорізької області.  

Протягом 23-27 вересня 2022 року Ганна Жмурко за підтримки збройних формувань РФ та представників держави-агресорки організувала проведення незаконного референдуму, зокрема складала попередні списки учасників «референдуму», інформувала мешканців громади про підготовку та його проведення тощо.

На початку 2023 року жінка взяла участь у з’їзді партії, а згодом показалася з посвідченням депутатки ЛДПР (псевдоліберальна праворадикальна консервативна націоналістична партія РФ, очільником якої був нині покійний українофоб Владімір Жириновський, — ред.).

Нині жінка бере активну участь у роботі на окупаційну адміністрацію Кирилівки.

Ганна Жмурко

У разі затримання колаборантка має отримати покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна (частина 5 статті 111-1 КК України). Також Жмурко заборонено обіймати посади в органах влади найближчі 15 років. 

Читайте також: В окупованому Мелітополі російські пропагандисти викрали медійників й звинувачують їх у тероризмі