Ситуація в Енергодарі залишається напруженою. Працівників ЗАЕС тиском та через катування змушують підписувати контракти з «Росатомом» та отримувати російське громадянство. «Слідство.Інфо» ідентифікувало російських військових, які можуть бути причетними до катувань українців.

Про цей йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Що відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС: свідчення працівників, ідентифікація окупантів».

Як розповів «Слідству.Інфо» міський голова Енергодара Дмитро Орлов, ситуація в місті зберігається напруженою — ліків, продуктів та засобів гігієни критично не вистачає. Росіяни вдаються до примусової паспортизації місцевого населення. За даними міського голови, на сьогодні до 1000 російських військових знаходяться на ЗАЕС.

«Це кадирівські полки. У них ротації там досить часто відбуваються. Останні два тижні «кадирівців» багато. Хто і кому підпорядковується, тут важко сказати. На початку вторгнення у них взагалі були конфлікти між собою», — говорить Орлов.

За інформацією «Слідства.Інфо», в Енергодарі перебувають російські військові з кадирівських підрозділів «Ахмат». Журналісти ідентифікували російських військових, які можуть бути причетними до катувань українців в окупованому місті та на ЗАЕС.

В Енергодарі переважно базуються кадирівські підрозділи. Це підтверджується пропагандистськими новинами в російських ЗМІ.

Наприклад, в лютому 2023-го на каналі «Росcия 24» вийшов репортаж про ОМОН «Ахмат-1» Росгвардії Чеченської республіки, який патрулює місто. 

Скрін репортажу РосЗМІ про ОМОН «Ахмат-1» Росгвардії Чеченської республіки

ОМОН «Ахмат-1» був створений нещодавно, у вересні 2022-го, і задіяний у війні проти України. Очолює підрозділ Аліхан Шавхалов з позивним «Легіон».

Аліхан Шавхалов (посередині)

Аліхан перебуває на окупованих територіях Запорізької області та активно бере участь у війні проти України, керуючи своїм підрозділом. Його присутність в Енергодарі підтверджують пропагандистські ролики російських ЗМІ.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували ще кількох омонівців з «Ахмату-1», які перебували у Енергодарі.

25-річний Равиль Іспаров з Грозного. За інформацією з соцмереж, окупант навчався в Чеченському державному педагогічному університеті на факультеті фізкультури.

На цьому фото Равиль разом з іншими російськими військовими — Мансуром Бійгереєвим та, ймовірно, Камалом Юсуповим — також з ОМОНу «Ахмат-1».

Равиль Іспаров з Юсуповим та Бійгереєвим

Ідентифіковано також 29-річного Білала Ісраілова з Грозного. Він має декілька фото з геотегом в Енергодарі. 

Крім новоствореного кадирівського ОМОНу, в Енергодарі був й підрозділ «Ахмат-Грозний» під керівництвом Анзора Бісаєва.

Анзор Бісаєв ліворуч

За даними українських правоохоронців, саме Бісаєв причетний до викрадення підлітка в Київській області. Бісаєв допитував неповнолітнього про ЗСУ, а потім змусив вийти з будинку на вулицю, де, за його наказом, окупанти схопили хлопця. Вони приставили йому до горла ніж та, погрожуючи пістолетом, продовжили допит. Правоохоронці вже повідомили Бісаєву за це про підозру.

Анзор Бісаєв також був в Енергодарі та перебував на території ЗАЕС. Про це свідчать повідомлення Рамзана Кадирова.

Також встановлено, що бійці підрозділу «Ахмат-Грозний» охороняли виборчі дільниці під час псевдореферендуму в Енергодарі.

Журналісти встановили ще одного бійця «Ахмата-Грозного» — Хізіра Бадідаєва з Грозного.

Хізір Бадідаєв з Грозного

У нього є кілька фото з геотегом в Енергодарі, на якому він разом з іншими російськими військовими. Наразі Бадідаєв, ймовірно, на Донеччині, в окупованій Попасній.

Журналістам «Слідства.Інфо» вдалося зв’язатися з людьми, які зараз працюють на ЗАЕС. За їхніми свідченнями, на станції відбувається «експлуатація ядерного об’єкта з порушеннями регламентів та міжнародного права».

Працівник ЗАЕС також каже, що на станції залишається близько 3000 персоналу. До окупації працювало приблизно 12 тисяч. Він не знає точно, скільки людей підписало контракт з російською компанією, але не всі зробили це добровільно.

«Деякі тільки після тортур. Вивозили робітників, спершу тих, хто відповідає за експлуатацію, та піддавали тортурам — використовували електрошок, різали пальці до кісток. Мене особисто забирали 4 рази», — розповідає працівник ЗАЕС.

Раніше російські окупанти перевели четвертий енергоблок Запорізької атомної електростанції у стан «гарячий зупин». В «Енергоатомі» зазначають, що такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки, адже зараз експлуатація енергоблока має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин».

Читайте також: «Выйти не могут, все затоплено». Про що говорили окупанти під час підриву Каховської ГЕС: телефонні перехоплення