Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що російські військові під час окупації цілеспрямовано викрадали та катували місцевих журналістів, щоб примусити їх до співпраці з окупантами або заборонити журналістську діяльність. Таких висновків «Слідство.Інфо» дійшло, зібравши свідчення понад 20 журналістів, затриманих росіянами на окупованих територіях.

Про це розповіла журналістка «Слідства.Інфо» Яніна Корнієнко під час пресконференції щодо злочинів росіян проти українських журналістів 6 червня.

За словами Яніни Корнієнко, журналістки-розслідувачки та авторки документального фільму «Окупація: ціна слова», викрадення журналістів мають системний характер. Журналісти — не випадкові жертви, а ціль росіян. Про це свідчать масові випадки викрадень журналістів та списки, за якими росіяни знаходили українських працівників медіа.

«Це дійсно має ознаки системності. Усі журналісти у бесідах з нами під час підготовки фільму казали про списки. Також доволі часто згадувалося про те, що виконавцями цих злочинів були місцеві колаборанти і ФСБ. Ми також зібрали окремі відомості й докази, що люди, які були присутні на допитах, представляли російські спецслужби», — каже Яніна.

Доказом системності є також зізнання ватажка терористичного угруповання «ДНР» Павла Губарєва. У фільмі продемонстроване відео, де Губарєв розповідає, що його дружина розшукувала проактивно налаштованих громадян у Херсонській області та складала списки, за якими людей затримували. 

За словами розслідувачки, журналісти, попри всі складнощі, які їм довелося пережити, знайшли в собі сили розказати про це і ще й встановити, хто саме був викрадачами. 

«Журналісти в окупації, разом з військовими та проактивними громадянами, знаходяться у найбільшій небезпеці. Сподіваюся, що в цій документальній стрічці ми змогли цю ідею передати», — говорить Яніна Корнієнко.

Як зазначила під час пресконференції керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук, наразі зафіксовано 518 воєнних злочинів, скоєних росіянами проти журналістів.

«Станом на сьогодні ми зафіксували 61 випадок загибелі журналістів, з них 10 загинули під час виконання професійної журналістської діяльності… Також зафіксували 233 випадки закриття наших медіа», — повідомила Дячук.

Нагадаємо, 6 червня в Україні відзначають День журналіста.

Напередодні 5 червня «Слідство.Інфо» презентувало документальний фільм про переслідування журналістів на окупованих територіях «Окупація: ціна слова».

Читайте також: «Слідство.Інфо» презентувало документальний фільм про переслідування журналістів росіянами «Окупація: ціна слова»