Управління освіти Миколаївської міської ради уклало договір на постачання 88 холодильників для шкіл та садочків у місті за понад 30 тис. грн за одиницю. Журналісти «Слідства.Інфо» виявили, що вартість цих холодильників завищена на 1,1 млн грн. Наприклад, на офіційному сайті виробника ці холодильники можна купити вдвічі дешевше. Після того, як журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися з представниками тендерного комітету в управлінні освіти, там зменшили вартість холодильників до 22 тис. грн за одиницю. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

1 грудня 2023 року управління освіти Миколаївської міської ради оголосило тендер на 2,8 млн грн. Миколаївські освітяни шукали постачальника холодильників та прасок у школи та садочки міста.

На аукціон прийшов тільки приватний підприємець Сергій Тесьолкін, який був готовий за 2,8 млн поставити 88 холодильників BEKO RCNA 406I 30W та 61 праску Prime Technics PTI 2668 FY. 

Відповідно до укладеної першої угоди, управління освіти купувало холодильники за понад 30 тисяч гривень за штуку. У агрегаторі цінових пропозицій на різну техніку вартість на BEKO RCNA420SX коливається від 16 і до 23 тисяч гривень, а на офіційному сайті виробника цей холодильник продається за 18,1 тис. грн

А одну праску освітяни купують по 1850 грн, коли в агрегаторі цінових пропозицій вартість праски коливається від 1138 грн і до 1560 грн.

Через день після укладання договору з Сергієм Тесьолкіним управління освіти уклало додаткову угоду, де вказало, що хоче купити замість 88 холодильників BEKO RCNA 406I 30W лише 23 й 65 штук BEKO RCNA420SX. У цій додатковій угоді не йшло мови про зниження вартості холодильників — їх купували за ті самі понад 30 тис. грн за кожний. До слова, BEKO RCNA420SX в агрегаторі можна знайти від 15,7 до 25 тис. грн, а на офіційному сайті виробника його продають по 18,2 тис. грн.

За таких умов переплата тільки на холодильниках могла скласти 1,1 млн грн бюджетних коштів. Представник тендерного комітету управління освіти Миколаївської міськради Роман Кецкало у розмові зі «Слідством.Інфо» сказав, що домовився з постачальником про зниження ціни до 24,5 тис. грн, бо цією закупівлею можуть зацікавитись журналісти або правоохоронці.

Вже після розмови з журналістами освітяни уклали ще одну додаткову угоду, де вартість холодильників зменшили до 22 тис. грн. Загалом вдалося уникнути переплати у 764 тис. грн.

Додаткова угода на зниження ціни закупівлі холодильників управлінням освіти Миколаївської міськради

Роман Кецкало пояснив журналістам «Слідства.Інфо», що на початкову вартість холодильників вплинуло те, що великі постачальники холодильників не зацікавлені у співпраці з державними замовниками.

«Під час підготовки тендеру я розсилав листи цим компаніям, але не отримав відповіді, а коли їм зателефонував, то мені сказали, що вони не готові працювати на умовах післяплати», — пояснює Кецкало.

Також Роман Кецкало каже, що на вартість холодильників вплинуло те, що їх треба привезти у Миколаїв: «Мало хто хоче везти в місто товари з інших міст та ще й розвозити товари по навчальних закладах».

Згідно з інформацією з аналітичної системи YouControl, Сергій Тесьолкін зареєстрував свій ФОП у 2006 році. Від початку існування Prozorro Тесьолкін підписав державних угод на 8,1 млн грн.

Читайте також:  У Полтаві міськвиконком віддав майже 1,4 млн грн компанії, яку підозрюють у крадіжці коштів на ремонті житла для ВПО