За два роки з моменту реєстрації “Слуги народу” партію профінансувало 94 людини на суму 87 мільйонів гривень. Загалом, з урахуванням підприємств, які також перераховували кошти, політична сила отримала 226 мільйонів гривень. Гроші надходили з вересня 2018-го, за кілька місяців до офіційного старту партії у виборчій гонці, до вересня 2019 року.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з матеріалу “Чесно”.

Як зауважують аналітики, кількість осіб, які профінансували партію, майже втричі менша від кількості людей у парламентській фракції “Слуги народу” у Верховній Раді.

Більшість з донорів політичної сили — маловідомі підприємці. Серед донорів є також громадяни, які перераховували значні внески, навіть не маючи зареєстрованого бізнесу.

Майже всі внески перевищували 100 тисяч гривень. За підрахунками, одна людина в середньому перерахувала “слугам” понад 900 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бізнес, який давав мільйони партії “Слуга народу”, заперечує це

За даними аналітиків “Чесно”, третину внесків складали платежі у розмірі 140-149 тисяч гривень: “Це улюблені суми донорів чималої кількості партій, які в такий спосіб уникають спеціальної фінперевірки, котру банки зобов’язані здійснювати, якщо переказ перевищує 150 тисяч гривень”, — зауважують у матеріалі.

Також у публікації зазначають, що гроші на рахунок партії надходили організовано — в одні й ті самі дати, між якими були дні без жодного внеску.

Окрім цього, за даними аналітиків, на 139 мільйонів гривень “Слугу народу” профінансувало 46 компаній, про більшість з яких немає жодної іншої інформації, окрім даних у держреєстрах.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, понад 30 мільйонів гривень “слуги” отримали від одинадцяти компаній, які фігурують у кримінальних провадження. Зокрема, п’ять з них згадуються в одному кримінальному провадженні щодо привласнення і легалізації чужого майна за допомогою підставних фірм. Розслідуванням займається поліція Київської області.