Народна депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Юлія Льовочкіна співволоділа трьома офшорними компаніями на Британських Віргінських островах. Жодну із цих трьох компаній Льовочкіна не задекларувала. У пресслужбі ОПЗЖ при цьому заперечують, що Льовочкіна повинна була декларувати ці компанії, адже вона не була їх кінцевою бенефіціаркою.

Журналісти отримали документи з глобального витоку Pandora Papers, які свідчать, що народна депутатка співволоділа трьома компаніями, офіційно зареєстрованими на Британських Віргінських островах. Це компанії NIGHTWAY LIMITED, QUESTBAY INVESTMENTS LTD та STURDALE LIMITED. Згідно із наявними у витоці документами провайдерів, які займалися реєстрацією бізнесу, Юлія Льовочкіна співволоділа цими офшорами щонайменше до травня 2018 року.

Згідно із документами, співвласниками цих компаній разом із Льовочкіною були також українці Анатолій Головко й Іван Фурсін. Фурсін — колишній народний депутат від «Партії регіонів», ексвласник компанії «Росукренерго», яка у часи президента Віктора Ющенка займалася поставками газу із Росії, та бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа. А Анатолій Головко у 2006-2007 роках займав посаду міністра промислової політики України, а до того був радником із зовнішньоекономічних зв’язків представництва акціонерного товариства «Енергетичний стандарт» українсько-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.

У інших компаніях співвласниками виступають також болгарин Максим Александер Марков, росіянин Сурен Осіпов та українець Володимир Барановський.

В українському реєстрі юридичних осіб, згідно сервісу відкритих даних YouControl, фігурують лише NIGHTWAY LIMITED та QUESTBAY INVESTMENTS LTD. NIGHTWAY LIMITED компанія була засновницею шести компаній, чотири із яких вже ліквідовані. Зокрема, ця фірма була співвласником «дочки» «Укррічфлот», судноплавної компанії, що надає послуги з перевезення вантажів морським і річковим флотом. «Укррічфлот» входить до складу групи «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина. QUESTBAY INVESTMENTS LTD також фігурувала серед співзасновників дочірньої компанії «Укррічфлот». А у 2015 році саме NIGHTWAY LIMITED фігурувала у провадженні про несплату податків «Укррічфлотом» на суму понад 6 мільйонів гривень як контрагент української компанії.   

Згідно із чинним на той момент законодавством, Юлія Льовочкіна мала задекларувати свої частки у цих компаніях, однак у деклараціях депутатки згадок про ці віргінські фірми немає. 

«Слідство.Інфо» звернулося по коментар до народної депутатки через пресслужбу ОПЗЖ. У пресслужбі зазначили: «Компанії, зазначені у вашому матеріалі, ніколи не підлягали (і не підлягають зараз) відображенню в декларації Юлії Льовочкіної, оскільки ані вона, ані члени її родини ніколи не були кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) вказаних компаній».

Водночас експертка із антикорупційного законодавства, членкиня правління «Центру протидії корупції» Олена Щербан розповіла «Слідству.Інфо», що за недекларування офшору Льовочкіній наразі нічого не загрожує.  

«З 2015 року в Україні діяли норми, які передбачали відповідальність за недекларування статків. І щобільші були незадекларовані активи, то суворіше покарання. Однак тепер тим, хто «забув» зазначити якесь майно чи кошти у звітності за попередні періоди, нічого не загрожує. Річ у тім, що рік тому Конституційний суд фактично скасував цілу низку норм антикорупційного законодавства, в тому числі, покарання за недостовірне декларування. Частково Верховна Рада відновила відповідальність за це, але фактично це стосується лише тих документів, що були подані у 2021 році — тобто за минулий рік», — зазначила Щербан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офшори, які належали нардепу Герезі, пов’язані з мережею «Епіцентр» в окупованому Криму

Зазначимо, Pandora Papers — це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків. У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

«Слідство.Інфо» в межах проєкту Pandora Papers отримало секретні офшорні документи, які підтверджують інформацію, опубліковану під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від офшорів, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Саме тоді студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Ці кошти могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей. Поряд із Зеленським в офшорних паперах фігурує голова Служби безпеки України Іван Баканов, а також перший помічник Президента Сергій Шефір. Детальніше про офшорні компанії, пов’язані з президентом та його оточенням — у фільмі «Офшор 95».

*Доданий коментар пресслужби ОПЗЖ.