Більше ста людей по всьому світу втратили свої заощадження, інвестуючи свої кошти у криптовалюту. 

Про це йдеться у розслідуванні “Примарні біткоїни і торговці мріями”.

Як з’ясували журналісти Dagens Nyheter (Швеція) та члени організації Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), серед яких і “Слідство.Інфо”, усі вони зв’язувалися з працівниками кол-центру компанії “Мілтон Груп”, зареєстрованій у Києві. Там їм пропонували заробити на цифровій валюті.

Журналісти поспілкувалися з понад сотнею жертв. Як правило, вони дізнавалися про можливість інвестувати в криптовалюту через рекламу в соцмережах. З ними зв’язувалися працівники кол-центру компанії “Мілтон Груп”, представляючись співробітниками західноєвропейських фінансових фірм. Співрозмовники наполегливо пропонували інвестувати у своє майбутнє. Лише за минулий рік люди інвестували в криптовалюту 65 мільйонів євро. Та, наскільки відомо журналістам, ніхто з постраждалих так і не зміг повністю повернути свої заощадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Примарний заробіток на торгівлі мігрантами

Офіс компанії “Мілтон Груп” розташований у самому центрі Києва, на верхніх поверхах торгово-розважального центру Mandarin Plaza. Як повідомив журналістам колишній працівник кол-центру, щодня співробітники компанії здійснюють до 300 дзвінків. Офіс розділений на різні мовні підрозділи — російський, англійський, італійський та іспанський, кожен з яких орієнтований на ті чи інші регіони. За словами експрацівника фірми Олексія (ім’я змінено, —  РЕД.), працівники знають, що обманюють людей.

Компанія “Мілтон Груп” існує трохи більше трьох років. Відповідно до держреєстру, її власником є мешканець Грузії Іраклі Дадівадзе. Утім, працівники називають справжнім власником компанії іншу людину — ізраїльтянина з грузинським корінням Давида Тодуа. За словами джерела журналістів, він періодично з’являється в офісі компанії в оточенні охоронців.

Тодуа поєднують ділові зв’язки зі значною кількістю політиків декількох країн, а найбільше — колишніх міністрів та інших діячів партії “Єдиний національний рух” Міхеїла Саакашвілі, який до 2013 року був президентом Грузії. Зокрема, Давид Тодуа (в українських реєстрах — Давіт Тодва) є співвласником декількох українських фірм спільно з колишнім міністром оборони та директором фінансової поліції в Грузії Давидом (Давитом) Кезерашвілі. Його у 2013 році його звинуватили в отриманні 12 мільйонів доларів хабаря за те, що той “закривав очі” на масову контрабанду спирту в Грузію з України. Згодом політика виправдали.

Одна з компаній, якою Тодуа володіє спільно з Кезерашвілі, “Проджект Партнерс” спеціалізується на програмуванні та обробці даних. Через “Проджект Партнерс” Тодуа та Кезерашвілі також частково володіють компаніями “Фірма Спец-трейдинг” та “Еліткомфортбуд”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Найбагатший безхатченко: депутат-“труханівець” заробив 3,5 мільярди на криптовалюті

Директором компанії Тодуа та Кезерашвілі “Проджект Партнерс” є Гія Гецадзе — колишній заступник міністра юстиції Грузії. Цікаво, що таку саму посаду Гецадзе обіймав і в Україні до 2018 року. Ще одним співвласником “Проджект Партнерс” є Петре Цискарішвілі, міністр сільського господарства Грузії за часів Саакашвілі та лідер його партії “Єдиний національний рух”.

У коментарі для OCCRP Кезерашвілі підтвердив, що є бізнес-партнером Тодуа, однак зазначив, що йому нічого не відомо про компанію “Мілтон Груп”. Давид Тодуа також зазначив, що не має жодних зв’язків із київською компанією.