Комунальне підприємство “Харківські теплові мережі” без публічних конкурсів віддає перемогу на тендерах фірмі, яку підозрюють у фінансових оборудках у цій же компанії.  

Мова йде про компанію “Схід-теплоремонт”, яка лишається одним з головних підрядників “Харківських теплових мереж”. За останні п’ять років фірма отримала від комунальників понад 120 мільйонів гривень. У багатьох випадках — без публічного конкурсу, а за переговорною процедурою. 

Як виявило “Слідство.Інфо”, у березні з компанією підписали ще шість угод — на майже три мільйони гривень. Усі чотири договори стосуються ремонтних робіт на одній з теплоцентралей.  

Діяльність цієї компанії з жовтня 2018 року розслідує Головне слідче управління Національної поліції в Харківській області. За версією правоохоронців, представники “Схід-теплоремонт” завищували вартість виконаних для “Харківських теплових мереж” робіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Харківське метро без конкурсу віддасть 70 млн фірмі, яку поліція підозрює у фіктивному ремонті на 700 млн

У цьому компанії начебто допомогало пов’язане підприємство — “Схід-рембуд”, яке заснував один із керівників компанії-переможниці. Слідство встановило, що ця фірма закуповувала матеріали за ринковими цінами, а перепродавала за завищеними. Це дозволяло обґрунтовувати ціни в актах виконаних робіт.

Також у цьому проваджені “Схід-теплоремонт” підозрюють в узгоджених діях на тендерах — кілька компаній розігрували з підприємством фіктивну конкуренцію на торгах, дозволяючи перемогти.     

Як виявили активісти “Харківського антикорупційного центру”, засновники “Схід-теплоремонт” мають спільний бізнес з Володимиром Єною —  ексзаступником директора з капітального будівництва “Харківських теплових мереж”. 

За час слідства компанія отримала від комунального підприємства понад 17 мільйонів гривень. Усі — за переговорною процедурою, тобто без конкурсу.   

Як повідомляло раніше “Слідство.Інфо”, близька до оточення Геннадія Корбана компанія, попри численні кримінальні провадження, продовжує вигравати тендери в Дніпрі. За ремонти, пов’язані зі сферою ЖКГ, підприємці вже отримали від міської влади понад мільярд гривень. 

 Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).