Харківське комунальне підприємство “Комбінат дитячого харчування” закупить майже на 13 мільйонів гривень молока у компанії “Надія-92”, пов’язаної із керівницею комунальників Надією Тимофєєвою. Віднедавна поліція розслідує провадження щодо розкрадання бюджетних грошей на закупівлях комбінату, у якому фігурує ця компанія.

Як дізналося “Слідство.Інфо” із порталу публічних закупівель Prozorro, 14 січня тендерний комітет затвердив угоду з приватною фірмою.

Із фірмою “Надія-92” договір уклали без аукціону, офіційно пояснюючи це тим, що більше ніхто не подавався на тендер. Відтак, фірма впродовж 2020 року має поставити до харківських шкіл майже два мільйони 200-грамових пакетів молока.

Ми виявили, що комунальне підприємство безпосередньо пов’язане з фірмою-постачальником. Зокрема, в ухвалі Київського районного суду Харкова ідеться про те, що очільниця комунального підприємства Надія Тимофєєва раніше була засновницею та керівницею фірми “Надія-92”. Нині вона також є депутаткою Харківської міськради. 

Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, фірма-постачальник уже декілька років орендує складські приміщення у приватного підприємства “Грин+”, яким офіційно володіє Надія Тимофєєва.

Також раніше журналісти видання “Викривач” розповідали, що деякий час офіційним власником компанії “Надія-92” була померла жінка, квартира якої у 2018 році як подарунок дісталася тій же Надії Тимофєєвій.

Із вересня 2019 року поліція Харківської області веде розслідування у кримінальному провадженні щодо розкрадання бюджетних грошей на закупівлях, у якому фігурує Тимофєєва.

Слідчі звернули увагу на минулорічну угоду між комунальним підприємством та компанією “Надія-92” щодо закупівлі молока на приблизно таку ж суму понад 13 мільйонів гривень. Київський районний суд Харкова в жовтні минулого року дозволив провести експертизу вартості цього молока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Найбільше на новорічні свята в Україні витратилися Дніпро, Київ та Харків

За даними слідства, директорка “Комбінату дитячого харчування” розкрадала бюджетні гроші, які у 2019 році виділили на закупівлю молочної продукції, риби та м’яса, а також послуг з організації харчування школярів. На думку слідчих, розкрадання відбувалося шляхом надання незаконних переваг на тендерах, а також через завищення вартості харчів.

Також слідство вважає, що підлеглі Тимофєєвої за її вказівкою підробляли документи, штучно завищуючи вартість та обсяги товарів, а також вказували послуги, яких фактично не було. До злочинної діяльності, на думку слідства, Надія Тимофєєва залучила підконтрольні їй компанії — товариство з обмеженою відповідальністю “Надія-92” та приватну фірму з такою ж назвою “Надія-92”.

Як свідчать дані аналітичної системи Zакупівлі, за останні десять років компанія “Надія-92” поставила комбінату продукції на понад 140 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Державна компанія витратила два мільйони гривень на ділові обіди в ресторані, яких не було

Як раніше повідомляло “Слідство.Інфо”, в Харкові без конкурсу укладуть угоду на 72 мільйони гривень для ремонту метрополітену із компанією, яку поліція підозрює у фіктивному ремонті вагонів харківського метро на понад 700 мільйонів.