Розслідування «Слідства.Інфо» про двох викрадених росіянами українських дівчат «Втеча від росіян» отримало нагороду від «Української правди» та Media Development Foundation за професійне висвітлення подій воєнного часу.

19 травня 2023-го року в Бучі на Київщині пройшла журналістська конференція Bucha Journalism Conference — спільний захід громадської організації Media Development Foundation та онлайн-видання «Українська правда».

Журналісти обговорювали роль професійних медіа у висвітленні воєнних злочинів, порушень прав людини. Під час конференції порушувалося питання про етичні аспекти роботи журналістів в умовах повномасштабної війни. Також організатори конференції презентували нагороду для українських журналістів.

Команда «Слідства.Інфо» отримала спеціальну відзнаку за непохитну відданість принципам журналістської професії та прагнення відновити справедливість для жертв російських воєнних злочинів. Колеги відзначили фільм-розслідування «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених росіянами дівчат», прем’єрний показ якого відбувся 29 березня 2023-го. Це історія про двох українських дівчат, яких російська влада обманом вивезла спочатку в тимчасово окупований Крим, а потім — в окупований Генічеськ. 

Завдяки роботі журналістів світова спільнота змогла на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань.

Під час показу фільму начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора України Юрій Бєлоусов подякував журналістам за роботу й повідомив, що долучить усі докази до майбутньої справи, яку розгляне Міжнародний кримінальний суд.

Однак, за словами головної редакторки агенції Анни Бабінець, українські правоохоронці не зверталися до журналістів щодо оприлюднених фактів.

«Це була важка і важлива робота для нашої команди. І хоча правоохоронці так і не зацікавилися оприлюдненими нами доказами воєнних злочинів росіян, добре, що наші роботи дивляться і відзначають колеги», — каже Анна Бабінець.

Одна з авторів фільму Юлія Химерик зазначила, що має надію на справедливе покарання для усіх винних у викраденні українських дітей: «Я дуже сподіваюсь, що всі, хто причетний до викрадення українських дітей, понесуть за це відповідальність».

Крім команди «Слідства.Інфо», спеціальними нагородами у Бучі відзначили журналістів «Суспільного» та «Радіо Свобода».

Спікерами конференції, крім провідних українських журналістів, стали журналісти міжнародних видань як-от The Washington Post, The Wall Street Journal, The New York Times, Voice of America. 

Читайте також: Побиття за патріотизм та примус до російських паспортів: як живуть викрадені окупантами діти Херсона