Кабінет міністрів призначив державним секретарем Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості екскерівника Державної екологічної інспекції Ігоря Яковлєва. Раніше видання УНІАН публікувало ухвалу суду про дозвіл на обшуки в офісі чиновника, а також фото з обшуків у справі про розкрадання коштів акціонерного товариства «Укргазвидобування». Сам чиновник заперечує, що фігурує у цьому кримінальному провадженні.

Про нове призначення Кабінету міністрів повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан на своїй сторінці у Facebook.

2 серпня поточного року Ігор Яковлєв подав декларацію як кандидат на посаду у цьому міністерстві.

Майже три роки, із січня 2017-го до жовтня 2019 року, він обіймав посаду першого заступника голови Держекоінспекції. Більшість із цього часу він також виконував обов’язки голови відомства. У серпні 2019 року Кабмін відсторонив Яковенка від виконання повноважень на час службового розслідування.

Утім, як повідомляло видання УНІАН, 2 вересня 2019 року суддя Печерського районного суду Києва Володимир Карабань дозволив слідчим Державного бюро розслідувань провести обшуки у кабінеті Яковлєва. Електронна копія цієї ухвали відсутня в офіційному реєстрі судових рішень. Водночас, як ми виявили, офіційний портал «Судова влада України» при введенні унікального номера справи підтверджує, що суддя Карабань цього дня ухвалив рішення, яким задовольнив клопотання заявника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фірма нового заступника міністра захисту довкілля фігурує в справі про привласнення 900 тис грн

Як ідеться в судовій ухвалі, яку опублікувало медіа, Яковлєв може бути причетним до розкрадання коштів акціонерного товариства «Укргазвидобування». Розслідування щодо цього у лютому 2019 року почали слідчі Державного бюро розслідувань.

Так, за даними слідства, протягом 2016-2019 років службовці «Укргазвидобування», «Полтавагазвидобування», представники центральних органів державної влади й органів держконтролю розробили та впровадили схему розкрадання коштів «Укргазвидобування» під виглядом робіт з утилізації відходів буріння на свердловинах, розташованих у Полтавській та Харківській областях.

Наразі не відомо, на якій стадії перебуває слідство, оскільки в реєстрі судових рішень відсутні ухвали щодо цього кримінального провадження. Водночас в публічному доступі є рішення кадрової комісії Генпрокуратури, в якому йдеться про згадане кримінальне провадження, що підтверджує його достовірність.

У коментарі «Слідству.Інфо» Яковлєв заперечив, що фігурує в кримінальному провадженні.

«Я не знаю, чесно кажучи, про що це мова. Я пройшов спецперевірку, тому не знаю, що вам сказати з цього приводу», — сказав він.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», 5 серпня президент Володимир Зеленський призначив заступником керівника Офісу Президента Олега Татарова. Відповідатиме він за правоохоронний напрям. Ми з’ясували, що за часів Майдану чоловік обіймав посаду заступника начальника Головного слідчого управління МВС і фактично був «обличчям» тодішнього МВС. Упродовж протестних дій у листопаді 2013-го — лютому 2014-го років він регулярно давав коментарі щодо «порушення громадського порядку» учасниками Євромайдану та розслідування пов’язаних з цими подіями кримінальних проваджень.