Фільми «Слідства.Інфо» «Я — бот» та «Тюрма можливостей» отримали головну нагороду та спеціальну відзнаку Національного конкурсу журналістських розслідувань.

Про перемогу «Слідства.Інфо» стало відомо вчора, 17 вересня, під час церемонії нагородження.

Перше місце й головну нагороду в конкурсі отримали автори фільму-розслідування «Я — бот» Василь Бідун, Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук. Розслідування стосувалося дослідження роботи «ботоферм». Незадовго до парламентських виборів журналіст «Слідства.Інфо» влаштувався в одну з таких агенцій, де його задачею було залишати позитивні чи негативні коментарі в соцмережах про окремих політиків чи політичні сили. Зокрема, позитивні про Анатолія Гриценка, партію «Голос», Сергія Сивохо чи Сергія Шахова.

Спеціальну відзнаку отримала авторка фільму-розслідування «Тюрма можливостей» Катерина Лихогляд — про привілеї, які за гроші, завдяки впливовості чи через співпрацю з адміністрацією СІЗО й колоній несправедливо отримують ув’язнені. У фільмі, зокрема, йдеться про Теймураза Пейкрішвілі — чоловіка, ув’язненого за скоєння особливо тяжкого злочину. Однак на п’ятий рік свого перебування в СІЗО він міг ходити вулицею без наручників, бачитись із рідними та друзями, отримувати передачі без їхнього попереднього огляду правоохоронцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три роботи «Слідства.Інфо» потрапили до фіналу Національного конкурсу журналістських розслідувань

Національний конкурс журналістських розслідувань та спеціальних репортажів запроваджено в 2014 році ініціативою YanukovychLeaks, фондом Media Development Foundation і газетою Kyiv Post. Також ініціативу підтримали міжнародна розслідувальницька конференція SCOOP та інтернет-видання «Українська правда».

Також цьогоріч чотири роботи «Слідства.Інфо» потрапили до фіналу конкурсу «Честь професії». Крім уже згаданих фільмів «Я — бот» і «Тюрма можливостей» журі відзначило анімовану роботу «Жорстокий “Світанок”» та текстовий матеріал «Примарний заробіток на торгівлі мігрантами».