Як керівництво Національної поліції отримало матеріальної допомоги майже на пів мільйона гривень.

Голова Національної поліції Ігор Клименко та троє його заступників торік отримали матеріальної допомоги на 425 тисяч гривень. Ці кошти їм виплатили на роботі «для вирішення соціально-побутових питань». У той же час керівники Нацполу, які володіють квартирами, машинами та мільйонними заощадженнями, купували новенькі джипи та сонячні електростанції у минулому році.

Цікаво, що «соціально-побутову» допомогу отримали лише обрані заступники керівника Нацполу. Хто саме — визначив особисто міністр Арсен Аваков.

«БІДНІ» ПОЛІЦЕЙСЬКІ

Наприкінці березня, відповідно до закону, державні чиновники подали декларації за 2020-й рік. Аналізуючи декларації керівництва Національної поліції України, «Слідство.Інфо» помітило цікаву статтю надходжень — «матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань». Виплати за нею сягають десятків тисяч гривень. Раніше ми такої статті не помічали.

Так, голова Нацполу Ігор Клименко у своїй декларації за минулий рік вказав 122 тисячі гривень матеріальної допомоги «для вирішення соціально-побутових питань». Клименко очолює українську поліцію півтора року. До того впродовж року був заступником голови Нацполу. Судячи з декларації, у 2020 році він заробив майже 1,5 мільйона гривень та мав понад 2 мільйони гривень заощаджень. Разом із дружиною Ігор Клименко має квартиру в столиці на 67 квадратів та будинок площею 134 метри квадратних поблизу Києва.

Голова Національної поліції Ігор Клименко. Фото: Національна поліція

Також 111 тисяч гривень на вирішення побутових питань отримав перший заступник Клименка Євген Коваль. За сумісництвом він обіймає посаду начальника кримінальної поліції. Коваль відомий як керівник слідчо-оперативної групи, що розслідувала вбивство журналіста Павла Шеремета. Матеріали слідства у цій справі викликали чимало запитань у громадськості. «Слідство.Інфо», яке ознайомилося із цими матеріалами, зробило низку розслідувань, в яких вказало на недоліки офіційної версії слідства. У іншому нашому розслідуванні ми показали готельний бізнес родини Коваля — його батько володіє 8 гектарами землі на Закарпатті вартість близько 30 мільйонів гривень.

Торік Коваль заробив майже 1,4 мільйона гривень. Також він декларував дві квартири у Києві, близько півтора мільйона гривень готівкою та понад 200 тисяч гривень банківських вкладів.

Євген Коваль кинув слухавку після того, як журналіст «Слідства.Інфо» представився. На запитання про матеріальну допомогу у WhatsApp він не відповів.

Перший заступник голови Нацполу Євген Коваль. Фото: Національна поліція

Заступник керівника Нацполу Василь Тетеря, який обійняв цю посаду рік тому, на вирішення побутових проблем отримав 96 тисяч гривень. До цього він очолював Центр обслуговування підрозділів Національної поліції, працював заступником начальника поліції Київщини.

У минулому році Тетеря отримав майже 1,3 мільйона гривень зарплати. Приблизно стільки ж він разом із дружиною зберігає на банківських рахунках та готівкою.

Дружина Василя Тетері володіє квартирою у Києві площею 80 м. кв., а також будує будинок поблизу столиці на 140 квадратних метрів. Крім того, кілька місяців тому поліцейський придбав новий позашляховик Toyota RAV4  вартістю понад 1 мільйон гривень.

Заступник керівника Нацполу у телефонній розмові відмовився пояснити, навіщо йому матеріальна допомога — сказав нам звертатися із офіційним запитом в поліцію.

Ще один заступник Клименка, який отримав близько сотні тисяч гривень матеріальної допомоги, — Олексій Руденко. Щоправда, він не вказав у декларації, чи ця допомога стосувалася вирішення побутових питань, чи чогось іншого.

Руденко на цій посаді вже понад 5 років. У 2015-му був заступником Авакова. У минулому році він заробив 1,2 мільйона гривень, а на банківських рахунках зберігав понад 2,5 мільйона гривень. Олексій Руденко задекларував дві квартири в Києві на 82 та 58 квадратів, а також дачний будинок поблизу столиці на 467 квадратів. Також у квітні минулого року заступник голови Нацполу придбав сонячну електростанцію вартістю майже мільйон гривень.

На питання журналіста «Слідства.Інфо» у WhatsApp про те, за яким принципом відбувається розподіл матеріальної допомоги у відомстві, Руденко не відповів.

ЛИШЕ ДЛЯ ФАВОРИТІВ

Зауважимо, що порядок надання «соціально-побутової» матеріальної допомоги для поліцейських описаний у наказі Арсена Авакова від 2016 року. У ньому йдеться, що працівник поліції, який потребує вирішення соціально-побутових питань, подає рапорт про таку допомогу. Питання грошових виплат голові Нацполу та його заступникам вирішує сам міністр МВС.

Водночас у документі нічого не сказано про умови для таких виплат та за яким принципом відбувається розподіл такої допомоги.

Ми звернулися із запитом до Національної поліції, в якому просили пояснити критерії видачі цієї матеріальної допомоги. Та на момент публікації відповіді не отримали.

«Зазвичай фінансування на допомогу усім немає і її ділять між привілейованими», — каже юристка та членкиня Центру протидії корупції Олена Щербан у коментарі «Слідству.Інфо». Вона зауважує, що оскільки критерії дуже загальні, це призводить до вибіркового і суб’єктивного розподілу грошової допомоги.

Читайте також: Арсен Аваков попросив на доплати поліцейським іще майже 2 мільярди з «ковідного фонду»

«Слідство.Інфо» відшукало документ іншої державної установи, не підпорядкованої Міністерству внутрішніх справ, де такі критерії прописані чітко. Зокрема, в положенні Луцького міськрайонного суду Волинської області визначають такі підстави для отримання «соціально-побутової» матеріальної допомоги для держчиновників: «нестача коштів на лікування, придбання дорогих ліків; відсутність постійного місця проживання; гідних умов життя (поламані вікна, двері, санвузол, дах); побутової техніки (холодильника, телевізора, газової плити); предметів першої необхідності (одягу, взуття); коштів на навчання, підвищення рівня знань».