Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) зацікавилися діями працівників поліції, які фігурували у матеріалі журналістів про знущання над дітьми з одеського притулку “Світанок”. 

Про це нашій редакції повідомила одеська прокуратура у відповіді на запит.

З відповіді правоохоронців випливає, що провадження щодо фізичного насилля працівників поліції над вихованцями одеського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, більш відомого як притулок “Світанок”, відкрили на другий день після виходу журналістського матеріалу. Згодом його приєднали до іншого розслідування, яке відкрите з жовтня минулого року.

Журналісти дістали свідчення, що до знущань над дітьми можуть бути причетні щонайменше троє правоохоронців. Окрім працівника ювенальної превенції Андрія Крецула, про якого стало відомо раніше, редакція дізналася також імена ще двох поліцейських — Володимира Жарчука та Вахтанга Трапаїдзе.

Ми поспілкувалися з вихованцями притулку, які в різний період перебували у “Світанку”. Усі вони розповіли про насильство з боку людей в погонах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жорстокий “Світанок”: Як поліцейські знущалися над дітьми з одеського притулку

Начальник ювенальної превенції Віталій Капуляк повідомив “Слідству.Інфо”, що за результатами службового розслідування поліцейського Андрія Крецула звільнили. Однак, за його словами, йому нічого не відомо про причетність до подій у “Світанку” інших його співробітників — Володимира Жарчука та Вахтанга Трапаїдзе.

Раніше Головне управління поліції Одеської області повідомило “Слідству.Інфо”, що у результаті службового розслідування інформація про причетність до знущань над дітьми підтвердилася лише стосовно Крецула.

Водночас вихованці “Світанку”, які раніше розповідали про знущання та цькування Жарчука і Трапаїдзе, розповіли “Слідству.Інфо”, що після публікації журналістського розслідування ніхто з правоохоронців з ними навіть не спілкувався. Діти кажуть, що їх не опитували щодо дій співробітників ювенальної превенції.

Зазначимо, що вихованці одеського притулку вже не перший рік скаржаться на те, що над ними знущаються дорослі — вихователі, приватні охоронці та співробітники поліції. Улітку 2018-го року місцева влада провела службове розслідування і реформувала заклад у “центр соціально-психологічної реабілітації”. Однак, змінивши назву, проблему насильства над дітьми вирішити не вдалося. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Депутатка звернулася до вищого керівництва правоохоронних органів через побиття дітей у “Світанку”

У лютому одеська прокуратура спрямувала до суду обвинувачення щодо працівника охоронної фірми, якого слідство підозрює у катуванні вихованців “Світанку”. Йому загрожує покарання — позбавлення волі від трьох до п’яти років.