Міський голова Дніпра Борис Філатов володів офшорною фірмою з активами до двох мільйонів доларів, яку забув вказати у своїй декларації. Експертка в антикорупційному законодавстві переконує, що жодне покарання меру не загрожує.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Офшор для мера».

Журналісти отримали документи з глобального витоку Pandora Papers, які свідчать, що мер Дніпра володів компанією QIV Trade LTD, офіційно зареєстрованою на Британських Віргінських островах.

Сертифікат про створення і право власності на компанію QIV Trade Ltd

Як свідчать отримані журналістами документи, ця фірма мала активи — акції та цінні папери — на суму до двох мільйонів доларів. Що це були за активи — з документів не зрозуміло. Борис Філатов у коментарі «Слідству.Інфо» також не зміг нічого пояснити. «Я не пригадаю і навіть по цифрам не можу сказати. Це було два мільйони чи двадцять. Чи це був статутний фонд. Я не вів усю цю історію», — сказав він.

Філатов володів віргінським офшором з 2009-го до грудня 2016 року, а потім переписав його на свою доньку.

Документ про передачу компанії QIV Trade Ltd Катерині Філатовій

В кінці 2019 року почалася процедура ліквідації компанії, яка завершилася понад рік тому.

Журналісти сконтактували із Борисом Філатовим, і попросили його пояснити призначення офшорної компанії. Зі слів очільника Дніпра, раніше реєстрація офшорів входила до його професійних обов’язків як корпоративного адвоката. Водночас він переконує, що як тільки став публічним діячем, то розпорядився «всю цю історію згорнути максимально». Нині ж, запевнив Філатов, у нього не залишилося офшорів.

Однак, як йдеться в матеріалі, Борис Філатов повинен був щонайменше вказати віргінський офшор в декларації за 2015 рік, адже на той момент вже був мером і ще володів компанією. На запитання журналістів, чому не декларував її, Борис Філатов відповів, що просто про неї забув: «Тому що я не пам’ятав про неї. В мене цих компаній було стільки, що я навіть не знаю. Тобто, це одна проявилася, а їх було, можливо, з десяток».

Однак експертка із антикорупційного законодавства, членкиня правління «Центру протидії корупції» Олена Щербан розповіла «Слідству.Інфо», що за недекларування офшору Філатову наразі нічого не загрожує.  

«З 2015 року в Україні діяли норми, які передбачали відповідальність за недекларування статків. І щобільші були незадекларовані активи, то суворіше покарання. Однак тепер тим, хто «забув» зазначити якесь майно чи кошти у звітності за попередні періоди, нічого не загрожує. Річ у тім, що рік тому Конституційний суд фактично скасував цілу низку норм антикорупційного законодавства, в тому числі, покарання за недостовірне декларування. Частково Верховна Рада відновила відповідальність за це, але фактично це стосується лише тих документів, що були подані у 2021 році — тобто за минулий рік. Тому Філатову, який «забув» вказати свій мільйонний офшор у декларації за 2015-й, реально нічого не загрожує», — зазначила Щербан.

За словами експертки, навіть за умов дії старих норм наразі очільник Дніпра теж уникнув би відповідальності. «Покарати його за неправду в декларації можна було лише до 2019-2020 років, адже термін давності такого порушення — 3 роки. Якби про офшор стало відомо, скажімо, у 2018-му, то теоретично його могли би позбавити посади, або оштрафувати приблизно на 50 тисяч гривень», — підкреслила Щербан.

Переписати офшор на доньку, зі слів Філатова, також було не його ідеєю. «Я дав розпорядження своїм партнерам, щоб із мене це максимально скинути, розібратися в кожній конкретній ситуації. Напевно, вони могли це оформити на доньку, тому що у мене були зобов’язання, в тому числі, перед клієнтами», — пояснює він.

Катерина Філатова не відповіла на наші запитання, надіслані в соціальній мережі Instagram.

За допомогою Pandora Papers журналісти також встановили, що реальною адресою компанії Філатова були не Британські Віргінські Острови, а офіс на вулиці Січеславська набережна в Дніпрі. Там само нині зареєстрована компанія, яка належить соратнику Філатова — дніпровському бізнесмену Геннадію Корбану. У цих же документах згадується юрист Віктор Угрин. Він фігурував як співвласник компанії, яка намагалася забудувати багатоповерхівками урочище Протасів Яр у Києві. У медіа її також пов’язували з Корбаном.

Як контактна особа у документах фігурує Олексій Філатов. В мережі інформації про нього обмаль. Втім мер Дніпра підтвердив, що це його племінник.

Крім того, як з’ясували журналісти, ліквідатором офшору у 2019 році виступила дніпрянка Юлія Дрок. Вона пов’язана з бізнесом Геннадія Корбана, а також очолює громадську організацію «Пропозиція». Понад рік тому Борис Філатов виступив співзасновником партії з ідентичною назвою, яка зареєстрована за однією адресою зі згаданою громадською організацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офшори, які належали нардепу Герезі, пов’язані з мережею «Епіцентр» в окупованому Криму

Зазначимо, Pandora Papers — це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків. У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

«Слідство.Інфо» в межах проєкту Pandora Papers отримало секретні офшорні документи, які підтверджують інформацію, опубліковану під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від офшорів, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Саме тоді студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Ці кошти могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей. Поряд із Зеленським в офшорних паперах фігурує голова Служби безпеки України Іван Баканов, а також перший помічник Президента Сергій Шефір. Детальніше про офшорні компанії, пов’язані з президентом та його оточенням — у фільмі «Офшор 95».

Головне фото — KyivPost