Храм Святого апостола Андрія Первозваного на Дніпровському узвозі — незаконна церква московського патріархату у центрі Києва. Буквально через дорогу від нього знаходиться парк «Аскольдова могила», де невдовзі за розпорядженням президента Зеленського має з’явитися Національний Пантеон Героїв України.  

У незаконному будівництві храмів УПЦ МП журналісти «Слідства.Інфо» розбираються у матеріалі «Російські купола в центрі Києва: московська церква під боком Пантеону Героїв».

Активіст з питань містобудування, Олександр Рак, розповідає, що землями комунальної власності розпоряджається київська міська влада.

«Тобто був парк і просто хтось самовільно вирішив побудувати храм. Земля в комунальній власності, земля нікому не передавалась, відповідно, тут не могла бути побудована споруда. Якщо на неї було отримане право власності, то, швидше за все, воно отримане незаконно», — коментує експерт.

На журналістський запит Департамент земельних ресурсів відповів, що не володіє інформацією про право власності чи оренди цієї земельної ділянки. Київська влада не ухвалювала жодних рішень про передачу цієї ділянки фізичним чи юридичним особам.

Скрін з відповіді на запит

Згідно з відповіддю КМДА, ділянка з храмом обліковується «Київзеленбудом», однак там заперечують причетність до цієї землі.

Журналістам «Слідства.Інфо» вдалося поспілкуватися із настоятелем храму Володимиром Савельєвим. Священник не зміг показати жодних документів: ні права власності на церкву, ні дозволу на будівництво.

Володимир Савельєв, настоятель храму Святого апостола Андрія Первозваного

Духовник почав виправдовуватися і стверджувати, що не був настоятелем на момент будівництва храму: «Рішення будувати цю церкву-каплицю було прийнято, коли головою Печерської адміністрації був пан Коваленко Андрій Анатолійович».

«Виходить, побудувати незаконну церкву московського патріархату не є питанням, побудувати купу бізнес-центрів і офісів на схилах не є питанням, а от зробити щось в памʼять про визначних українців — це чомусь залишається у нас відкритим питанням», – розповідає Аліна Михайлова, авторка петиції про створення Національного Пантеону Героїв України.

Читайте також: Родина Порошенків причетна до побудови храму УПЦ МП у центрі Києва