Національне антикорупційне бюро (НАБУ) завершило розслідування щодо отримання нардепом попереднього скликання Станіславом Березкіним незаконної компленсації за оренду житла в Києві на суму понад 937 тисяч гривень. За версією детективів, володіючи власним житлом у центрі столиці, ексдепутат п’ять років мав право користуватися номером в готелі «Київ».

Про це повідомили на офіційному сайті НАБУ.

«Досудове розслідування за фактом безпідставного отримання народним депутатом України 8-го скликання понад 937 тисяч гривень компенсації вартості оренди житла завершено. 20 жовтня 2020 року детективи НАБУ та прокурори САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — Ред.) відкрили екснардепу та його захисникам матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до Вищого антикорупційного суду», — зауважують правоохоронці.

Підозру екснардепу оголосили у травні поточного року за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу (Зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки — Ред.). Березкіну загрожує від трьох до шести років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років, зі штрафом від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень. Як зазначають детективи, розслідування вони здійснювали від жовтня 2018 року.

За даними слідства, маючи власне житло в центрі столиці, він отримав право користування номером у готелі «Київ», на що з бюджету із листопада 2014-го по серпень 2019 року було витрачено понад 937 тисяч гривень.

Детективи зауважують, що у грудні 2019-го — жовтні 2020 року притягнули до відповідальності п’ятьох нардепів попереднього скликання за незаконне отримання компенсації на понад 2,6 мільйона гривень. Відтак, до бюджету вдалося повернути 2,4 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні депутати отримали шість мільйонів гривень компенсації за житло

У своєму повідомленні НАБУ не називає імені підозрюваного, але джерела видання «Українська правда» підтвердили, що йдеться про екснардепа Станіслава Березкіна, який був у групах «Відродження» і «Воля народу».

Також, як зауважують у НАБУ, Станіслав Березкін має статус підозрюваного у справі щодо заволодіння 20 мільйонів доларів «Ощадбанку».

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», депутатам нинішнього скликання майже за рік роботи в парламенті держава компенсувала понад 30 мільйонів гривень на оренду житла в Києві. Загалом відшодування, яке в середньому складає майже 20 тисяч гривень на місяць, отримали близько 170 парламентаріїв.

Також, як ми виявили, нерідко бюджетні кошти на оренду житла отримувати депутати, які вказують у деклараціях нерухомість у Києві чи на його околицях, тож формально не потребують державної допомоги. Також нерідко компенсацію отримують народні обранці з мільйонними доходами та заощадженнями, що є сумнівним із моральної точки зору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VIP-квартиранти: як депутати живуть у столиці за рахунок держави