Майже рік тому Слідство.Інфо викрило продаж гуманітарної допомоги, стягування оплати за безкоштовні медичні курси, передачу гуманітарки неіснуючим людям та інші зловживання в Товаристві Червоного Хреста України.

d267d3de86a3285d4629d4c1829d3987

Ці викриття викликали чималий резонанс. Керівництво Товариства Червоного Хреста тоді оголосило про проведення прозорого розслідування усіх  виявлених фактів зловживань. Натомість, розповідають колишні волонтери, кардинально в організації нічого не змінилось.

50d8fdcdc081fe3a86fe3ba5c83594f8

«Після розслідування на Громадському звільнили голову Київської міської організації — вона пішла за власним бажанням. Наразі про інші кадрові зміни нам невідомо. Жодних серйозних внутрішніх порушень вони не знайшли, — каже колишня волонтерка столичного осередку Товариства Червоного Хреста України.

Тим часом діяльністю українського осередку Червоного Хреста зацікавилася міжнародна організація у боротьбі з корупцією Transparency International. І в нещодавньому звіті барометру світової корупції за 2016 рік Україна удостоїлася окремої згадки.

00109064c74319466bdc6f7842e5a30d

«Одна з ілюстрацій боротьби з корупцією — це ситуація, яка склалася навколо Товариства Червоного Хреста України, де було виявлено нецільове використання бюджетних коштів», — пояснює виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

На цю проблему нарешті звернули увагу й в Україні.

519fce490dbf40c3de8a15dd184f2afb

«До нас прийшло звернення голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Богомолець Ольги Вадимівни з приводу порушень, проблемних питань  в Товаристві Червоного Хреста», — каже член Рахункової палати України Ігор Заремба

Рахункова палата — державний орган, що контролює витрати фінансів, теж зацікавився роботою Червоного Хреста в Україні. Аудит Рахункової палата підтвердив результати нашого розслідування. У відомих благодійників знайшли чимало зловживань. Найбільше питань викликала патронажна служба.

«Основні видатки, це майже 3100 осіб, які займаються медико-соціальною допомогою, чому 3100? A цього ніхто не знає.  А чому не 2100, чому не 5200, ми ніде не почули і не побачили – реєстру немає, хто і кого обслуговує — прослідкувати на центральному рівні практично неможливо. У нас є факти, коли обслуговували мертвих осіб. Звіти від патронажних сестер, що вони туди ходять надходили, а оці 80 мільйонів йдуть на заробітню платню», —розповідає Ігор Заремба.

Керівництво Червоного Хреста заперечує, що аудит проводили не об’єктивно і їхніх зауважень під час перевірки не врахували.

92a3b582165070ce63bbf74cbcc063e6

«Я вперше в житті зустрічаюсь з непорядним відношенням до перевірки, це було упереджено, необ’єктивно і так далі», — обурюється Президент Товариства Червоного Хреста України Іван Усіченко.

«З Усіченком я тричі зустрічався особисто. Всі зауваження, які мали під собою обґрунтування ми всі внесли в текст», —натомість заперечує Заремба  з Рахункової палати.

Ігор Заремба додає, що волонтери та патронажна служба українського Червоного Хреста не виконують  одну із головних своїх функцій:

— Я часто буваю в зоні АТО і на передовій, я там бачив кого завгодно — від депутатів всіх рівнів і волонтерів, до ОБСЄ, але я не бачив працівників Червоного Хреста взагалі. Червоний Хрест зобов’язаний був допомагати медичній службі Збройних Сил України і Національній гвардії, саме медичним службам, не армії. 

— Як це коментують в Червоному Хресті? 

— А ви знаєте, вони взагалі відмовилися від коментарів.

Зловживання в Червоному хресті вже почали навіть обговорювати народні депутати. Парламентський комітет з питань охорони здоров’я зібрався послухати про результати аудиту рахунковою палатою.

372cfca51781bb35c02dc4b47f34f661

«Ми говоримо про те, що Червоний Хрест має регулярно звітувати за те,  що він робить, не хоче звітувати — хай не отримує бюджетні кошти. Моя особиста позиція, що Червоному Хресту давним-давно потрібно змінити керівництво, яке має змінити свої підходи до організації роботи, прозорості і відповідальності», — пояснює народний депутат України та голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я  Ольга Богомолець.

А заступниця голови комітету Оксана Корчинська доповіла про нові факти зловживань в українському осередку благодійників:

bcf6270bfbf60534e317b6531f97394c

«В даному разі я збираю матеріали по головних лікарях Донецької і Луганської області, про те, що протягом 2014 — 2015 років були особисто свідком, як ви утилізовували ліки, які вже були непридатні до використання в лікарнях Донецької і Луганської області. Єдине, що мені тоді було невідомо, що це виконувалося за державний кошт», — каже перша заступниця голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Корчинська.

Керівництво Червоного Хреста захищається до останнього. І наполягає: корупції в організації немає.

— Я вам заявляю, зловживань немає, корупції немає! – каже Іван Усіченко.

— Ну був же продаж гуманітарки.

— Ну тюбікі пасти, ви мені вибачайте, раді Бога, шоколадки. Цього робити не можна, це помилки, але це дрібниці, щоб зробити погоду і зробить кризу Червоного Хреста, — обурюється голова українського осередку цієї відомої благодійної організації.

Наслухавшись про ситуації в Червоному Хресті, деякі депутати вирішили: без правоохоронних органів тут вже не обійтись:

«Шановні колеги, хто за те щоб з рекомендаційним листом рекомендувати Рахунковій палаті подати звіт не тільки в Нацполіцію, а й в службу безпеки, генеральну прокуратуру і в державну фінансову інспекцію? Для вивчення і розслідування. Прошу голосувати», — каже Ольга Богомолець, народний депутат України та голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Та ця ініціатива голови комітету  підтримана не була.

«Нас дивує позиція української влади,  яка визнаючи, що проблеми є, не готова приймати кардинальних рішень навіть не зважаючи на те, що державні структури визнають і фіксують факти», — каже виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин

0eb127c373eeeb79e8e2038ba369bfde

Але питання про витрачання коштів є не лише до Червоного Хреста, а й до Міністерства охорони здоров’я, яке підтримує українське товариство  бюджетними грошима.

«Міністерство ніякою інформацією не володіє, угоди, навіть якщо вони є з Червоним хрестом, міністерство не моніторить і не контролює і фактично Міністерство охорони здоров’я виступило як транзитер бюджетних грошей», — каже Ігор Заремба з Рахункової палати України.

Юристи направляли до МОЗу запити із результатами аудиту стосовно ефективності використання бюджетних коштів, але конкретних відповідей не отримали.

9fc00d3c571360810810792f58bd5473

«Вони з більшістю висновків погоджуються і навіть направили до міністерства фінансів пропозиції про те, щоб перерозподілити гроші, які залишилися в 2016 році. Про те щоб відмовитися від фінансування патронажної служби Товариства Червоного Хреста, в листі не йдеться і це питання в міністерстві не стоїть, вони так його обходять, що вони пропонують виділити гроші, але не знають треба, чи не треба», — розповідає Дмитро Кузін юрист з Transparency International Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Коштовна ваша «ЛНР»: Червоний хрест припиняє оплачувати водопостачання на Луганщині

307378551b0b3fce92d25eef12d71eb9

І хоча чимало грошей, виділених цього року на патронажну службу зникли в невідомому напрямку, Міністерство планує наступного року виділити цій службі ще 94 мільйони гривень. І хоча волонтери та громадські активісти домоглися того, що про зловживання в Червоному Хресті знає тепер ледь не вся країна, вони переконані, що вся важка робота ще попереду:

«Ми не припинили стежити за всіма цими подіями і волонтери теж не опустили руки», — каже юрист Transparency International Україна Дмитро Кузін. 

«У травні ми подали заяву в поліцію. Десь через 3 місяці нас викликали на допит, наш слідчий займається цією справою, але в нього багато інших справ такоє, окрім цієї», — розповідає колишня волонтерка Товариства Червоного Хреста України Анна Бурдиляк

Відтак, громадськості доводиться буквально видирати Червоний Хрест з рук скандальних благодійників. Які так полюбили цей тягар і витрати з ним пов’язані, що вже не хочуть їх відпускати.

/Олена Козаченко, Слідство.Інфо