За 16 років у політиці Олег Ляшко запам’ятався українцям як автор, мабуть, найбільш епатажних та популістичних виступів, палкий прихильник українського села та частий «забіяка» у Верховній Раді. І хоча у нинішньому парламенті Ляшка та його партії немає, він продовжує вести активне політичне життя. Та не лише політичне. 

Журналісти «Слідства.Інфо» з’ясували, що навесні цього року Ляшко став бізнесменом — тепер він разом з однопартійцем є співвласником деревообробного підприємства на Чернігівщині. Підприємство має понад 2 тисячі гектарів лісу та експортує оброблену деревину за кордон.

Оскільки, працюючи у парламенті, Олег Ляшко активно лобіював запровадження мораторію на експорт лісу-кругляку, тепер ця заборона допомагає його новому бізнесу — торгівлі обробленим деревом. Чи є тут ознаки лобізму?

«Слідство.Інфо» з’ясувало всі деталі нововиявленого бізнесу політика та поспілкувалося з самим Ляшком про це.

«РАДИКАЛЬНИЙ» БІЗНЕС

У березні 2021 року Олег Ляшко, як свідчить офіційний реєстр підприємств, став бенефіціаром компанії «Сінегрі», отримавши частку у 60% фірми. Рештою фірми володіє однопартієць Ляшка, але про нього трохи згодом.

«Сінегрі» працює з вересня 2016 року і займається деревообробкою, виробництвом дерев’яних виробів та будівель.

З власних джерел «Слідство.Інфо» з’ясувало, що «Сінегрі» продавала свої товари на експорт. Так, за 2019-2020 роки фірма експортувала 600 тонн продукції — переважно обробленої деревини, а також цвяхів, гвинтів, волокна з льону. Відповідно до даних YouControl, також у 2018 році фірма експортувала оброблений ліс в Туреччину.

Коли «Слідство.Інфо» спитало політика, навіщо йому деревообробний бізнес, він відповів, що бачить «великі перспективи у деревообробному бізнесі, зважаючи на кон‘юктуру зовнішніх ринків і за умови збереження курсу на відновлення виробництва в Україні». Ляшко також сказав, що інвестував власні кошти у компанію за порадою свого товариша Олега Авер’янова. Він — однопартієць Ляшка та володіє 40% фірми «Сінегрі».

Через пару місяців після приходу Ляшка у бізнес, фірма «радикалів» придбала сільськогосподарське підприємство «Прогрес». Попереднім його власником також був «радикал» — депутат Чернігівської обласної ради Григорій Лазаренко. Зараз він працює директором підприємства, а також фермерського господарства «Прогрес Л», у якого вже «ляшківський» «Прогрес» суборендує понад 200 сільськогосподарських ділянок.

Як дізналася наша редакція, «Прогрес» також використовує і ділянки лісу, що належать Чернігівській ОДА. Дозвіл на користування понад 2,2 тисячами гектарів відомство видало у 2019 році. І сільськогосподарські, і лісові землі розташовані поблизу села Авдіївка, що на Чернігівщині — в межах округу, за яким Ляшко торік намагався потрапити до парламенту.

Одна із земельних ділянок з лісом, якою користується компанія «Прогрес» // ФОТО: «Слідство.Інфо»

«Сінегрі» може бути пов’язана з іншими компаніями, які ведуть таку саму діяльність на Чернігівщині. Зокрема, у своєму нещодавньому оголошенні про пошук майстра компанія зазначила своїм сайтом brusmaster.com.ua. Це — сайт компанії «Брус Майстер», що займається виготовленням дерев’яних дверей, вікон та будинків. Компанія зазначає, що працює вже 15 років на українському ринку, а також експортує свій товар.

Юридично «Брус Майстер» існує з 2006 року, щоправда у 2019-му фірма збанкрутувала і закрилася. Як дізналося «Слідство.Інфо», перед цим «Брус Майстер» встиг продати свої автівки компанії «Сінегрі». Окрім цього, «Сінегрі» та «Брус Майстер» пов’язує також адреса. Обидві компанії зареєстровані в одному приміщенні у селі Новий Білоус, що поблизу Чернігова.

«Компанія «Сінегрі» справді створена на потужностях «Брус Майстера», — зазначив партнер Олега Ляшка по бізнесу Олег Авер’янов. — Ці потужності були придбані роки три тому».

За місцем реєстрації компаній «Слідство.Інфо» виявило великий лісопереробний цех. Там же й значиться ще одна фірма — «Маркет Ліс». Її нинішній директор Віктор Баско свого часу володів частками у «Брус Майстрі» та «Сінегрі». Своєї частки в останній Баско якраз позбувся з появою Ляшка у структурі власності компанії. Як повідомив нам нинішній співвласник фірми Олег Авер’янов, Баско продав її Ляшку.

Олег Ляшко відвідує «Брус Майстер»// Фото з сайту Радикальної партії Ляшка

Хоч і голова «Радикальної партії» володіє акціями більш ніж половини компанії, ніякої участі у її діяльності, за його словами, він не бере: «Як співвласник компанії “Сінегрі”, я жодним чином не втручаюся в операційну діяльність менеджменту компанії. Але сподіваюся, що всі їх дії відбуваються виключно з дотриманням законів України», — повідомив «Слідству.Інфо» лідер «Радикальної партії».

Цікаво, що коли Олег Ляшко працював народним депутатом, він відвідував і «Брус Майстер», і «Маркет Ліс». На зустрічах з працівниками політик акцентував на тому, що деревообробний бізнес потребує державної підтримки, даючи натомість для країни нові робочі місця.

«Моє завдання — щоб мільйони людей в України мали роботу. Ми зараз вивозимо сировину із України, а завозимо імпортні меблі, паркет і все інше. Треба робити навпаки — нехай приходять сюди інвестори, ставлять тут деревообробне обладнання і вивозять готову продукцію», — зазначав Ляшко під час відвідування «Брус Майстра» у 2017 році.

На цій та іншій зустрічах Ляшко неодноразово наголошував, що повинна працювати заборона на вивезення за кордон необробленої деревини. Тобто мораторій на вивезення лісу-кругляку з України, за ухвалення якого так агітував Ляшко-депутат.

ВІШАТИ ТИХ ХТО ПРОДАЄ ЛІС

Мрія Ляшка збулася. У квітні 2015 року Верховна Рада заборонила на 10 років експорт необробленої деревини (лісу-кругляку). На соснову деревину ця заборона почала діяти у 2017-му. Одним з авторів закону закону був, власне, Олег Ляшко, який неодноразово публічно агітував за прийняття цього рішення. Політик зазначав, введення мораторію має збільшити кількість іноземних інвестицій та допомогти вітчизняному деревообробному бізнесу.

Втім, після запровадження заборони, Україна отримала й чимало критики: зокрема, Європейський союз вимагав її скасування. Свого часу через це Єврокомісія ледь не відмовилася надавати Україні транш на суму 600 мільйонів євро. І хоч кошти вдалося отримати, у 2020 році була створена спеціальна арбітражна комісія. Пів року тому вона визнала, що мораторій таки порушує умови Угоди про асоціацію України та ЄС, закликавши нас якнайшвидше скасувати заборони.

Критикували закон і всередині країни. За кілька років виявилося, що мораторій не ефективний — при забороні експорту лісу його все одно вивозили контрабандою або під виглядом паливної деревини, тобто дров. У 2018 році дію мораторію хотіли розширити і на них, однак тодішній президент Петро Порошенко ветував цей законопроєкт. Зрештою, Верховна Рада таки ухвалила частину його положень, збільшивши натомість покарання за контрабанду лісу.

З моменту запровадження мораторію Олег Ляшко є чи не найбільшим його захисником. Він, зокрема, обіцяв «повісити на сосні тих, хто хоче продавати ліс». А у березні цього року, буквально за кілька днів до того, як придбав частку у «Сінегрі», він вкотре застерігав від скасування мораторію. Мовляв, якщо заборону скасують — 60 тисяч українців втратять робочі місця. 

«Я і зараз абсолютно переконаний, що наш ліс має перероблятися в Україні, — зазначив екснардеп у коментарі «Слідству.Інфо». — У випадку відновлення вивезення з України необробленого лісу-кругляку десятки тисяч українців, які сьогодні працюють у деревообробній галузі, втратять роботу. Для прикладу, сьогодні наше підприємство готове додатково взяти на роботу більше 70 працівників».

Цех компанії «Сінегрі», розташований неподалік від Чернігова // ФОТО: «Слідство.Інфо»

БІЗНЕС-ПАРТНЕР

Олег Авер’янов — бізнес-партнер Ляшка, який має 40% у фірмі «Сінегрі» і якого політик називає своїм товаришем — дуже цікава особистість. 

Авер’янов — голова виконкому ради «Радикальної партії Ляшка» та депутат Чернігівської облради. Протягом 2015-2016 років Авер’янов був заступником голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Фото з Facebook-сторінки Олега Авер’янова

З пожежним ремеслом політик справді добре знайомий — щоправда, як бізнесмен, а не як рятувальник. Як раніше зазначали DoZorro, Олег Авер’янов через британську фірму володіє компанією «Пожмашина» — найбільшим постачальником пожежних машин для ДСНС. За даними ProZorro, з початку дії майданчика держзакупівель, компанія виграла лотів на понад 2,6 мільярдів гривень.

За час попереднього скликання Верховної Ради «ляшківці» просували інтереси компанії свого однопартійця. Зокрема, у 2017 році пропонували ухвалити закон щодо локалізації у закупівлях. Проєкт «Купуй українське», представлений «Радикальною партією», передбачав створення переваг для українських підприємців — зокрема й для виробників пожежних машин, яким і є «Пожмашина». Але, на відміну від мораторію на вивезення лісу-кругляку, цей законопроєкт так і не ухвалили.

Видання Bihus.Info раніше зазначало, що «ляшківці» у 2015 році добилися виділення з держбюджету 400 мільйонів гривень на закупівлю пожежних автомобілів — тоді тендер очікувано виграла «Пожмашина». А вже наступного року Олег Ляшко та його тоді ще цивільна дружина придбали нерухомості в Козині на понад 20 мільйонів гривень. Згодом ці надбання «радикала» стали підставою для початку розслідування щодо незаконного збагачення ексдепутата. У 2019 році цю справу закрили через рішення Конституційного Суду.

ЛОБІЗМ ЯК ЗВИЧКА

І хоча законопроєкт «Радикальної партії», який допоміг би «Пожмашині» збільшити свої прибутки, Верховна Рада так і не ухвалила, то мораторій на вивезення необробленої деревини далі діє. В обох випадках політсила Ляшка відзначала майбутні переваги для вітчизняного бізнесу. І в обох випадках згодом виявлялося, що цей бізнес пов’язаний із самими «ляшківцями» — зокрема, з Олегом Авер’яновом. А віднедавна — і лідером «радикалів» Олега Ляшка. 

Фото з сайту Олега Ляшка

Втім, сам Ляшко не бачить проблем у тому, що володіє бізнесом, інтереси якого просував кілька років тому.

«Мораторій на вивезення необробленої деревини — не в моїх власних чи членів Радикальної партії приватних інтересах, а в інтересах України, розвитку вітчизняної економіки і зменшення безробіття українців. Співвласником компанії з переробки деревини я став у 2021 році, а закон був прийнятий у 2015 році», — розповів нам ексдепутат.

На думку голови правління «Антикорупційного штабу» Сергія Миткалика, такі дії Олега Ляшка можуть трактуватися як просування інтересів бізнесу.

«Це може мати ознаки характерного лобізму, — зазначив він. — У широкому значенні цього слова, якщо ми беремо законодавства, наприклад Сполучених Штатів чи Європейських країн, де затверджено цей термін, такі дії матимуть ознаки лобізму».

Втім, за словами Миткалика, в українському законодавстві наразі відсутній закон, який би визначав та контролював дії лобістів.

«В Україні, на жаль, закон про лобізм не прийнятий. Знаю, що є кілька законопроєктів, вони зареєстровані, але поки навіть не відомо, яка з концепцій буде обрана», — сказав Миткалик.

Зазначимо, за даними громадського руху «Чесно», депутати попередніх скликань подавали щонайменше 8 схожих законопроєктів, які б визначали та регулювали діяльність лобістів в Україні. Жоден з них досі не ухвалений.