Бізнесмен із Миколаєва Михайло Тітов, якого називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Мультик», нещодавно відправився до СІЗО на дві місяці. Миколаївські журналісти дослідили, як збагачувалась група Тітова і як вона поставила під контроль чиновників, депутатів та навіть правоохоронців. Крім самого Тітова та його спільників, звинувачення поки що не висунуті жодному з його високопоставлених покровителів.

За ґратами опинилися безпосередньо лідер групи Михайло Тітов і четверо його спільників. Угруповання Тітова підозрюють у низці злочинів: рекет, розкрадання комунального та державного майна, незаконні операції з наркотиками та зброєю, погрозах та вимаганнях із бізнесменів. Прокуратура стверджує: група мала налагоджені стійки зв’язки з органами державної влади та місцевого самоврядування, спільнотами в місцях позбавлення волі. На суді Михайло Тітов всі звинувачення відкидає.

– Те, що мені закидають співробітники прокуратури, – повірте, все місто сміється над цим, тому що всі знають, хто до цього причетний, але тільки не я. Cтосовно цих кримінальних справ – я цього не робив. І все, що стосується КПК, я всі ці 15 років намагався не порушувати, – заявив на суді Михайло Тітов.

Втім, вплив угруповання Тітова на бізнес та владу на Миколаївщині останнім часом був настільки серйозним, що про нього заговорили навіть у Києві. Міністр інфраструктури Володимир Омелян на засіданні Уряду поскаржився на те, що ключові підряди на ремонти доріг в регіоні підім’яло під себе угруповання Тітова. За його словами, на Миколаївщині «відбулось якесь дивне зрощення політикуму з криміналітетом, який фактично блокує нормальне проведення тендерів». Крім того, Омелян заявив, що мали місце погрози на адресу голови Укравтодору і навіть самого міністра.

Тітова підозрюють не лише в контролі грошових потоків при ремонті доріг. У прокуратурі стверджують, що «Мультик» зі спільниками шляхом вимагання отримали контроль над готельним та ресторанним бізнесом, збирали данину навіть з кладовищ.

– У Миколаєві  фактично було двовладдя, коли офіційний мер фактично був лише видимою частиною влади, решта питань замість нього приймалася під серйозним впливом кримінальних структур, – сказав Генеральний прокурор Юрій Луценко під час свого перебування на Миколаївщині.

Місцевий громадський активіст Денис Жело діяльність групи Тітова досліджує кілька років. Він неодноразово передавав інформацію про неї до правоохоронних органів Миколаївщини. Втім, результати почали з’являтися лише зараз. На думку активіста, угруповання Тітова  контролювало не лише місцевий бізнес, а ще й чиновників та депутатів.

– Він просто крав гроші з міського бюджету і забирав їх із підприємців, а потім за ці гроші підкуповував всіх-всіх: волонтерів, громадських діячів, депутатів, – говорить Денис Жело.

На його думку,  Михайло Тітов мав вплив на чиновників і депутатів міської ради.

– У нього було чітко розподілено, хто чим займався. Наприклад, сфера ЖКГ була під Ігорем Копійкою. Через свого ставленника, Андрія Палька, директора департаменту житлово-комунального господарства, він робив так, що гроші на тендерах освоювали тільки фірми Копійки і Михайла Тітова, – додає Жело.

Як почалася історія кримінального авторитета і як «Мультик» став другим «я» підприємця Михайла Тітова? Колишній працівник карного розшуку миколаївської міліції Володимир Зацеркляний пригадує, що вперше ім’я Тітова прозвучало в кримінальних зведеннях ще на початку дев’яностих. Все починалось із рекету –  вимагання грошей у місцевих підприємців. Але до в’язниці Тітов потрапив за вбивство. Його жертвами стали двоє кримінальних авторитетів – «Кіндрат» та «Філімон», які прибули на Південь України з Молдови.

– У «Мультика» тоді був із собою пістолет ТТ. Він впритул вистрілив, тяжко поранив «Кіндрата»… «Філімон» побачив таке діло і тікати. Але  «Мультик» зупинитися не міг. Вистрілив у спину, тоді в пістолеті «Мультика» закінчилися набої. Він тоді кидає пістолет, витягує вінчестер і впритул пострілами в голову добиває «Кіндрата» і «Філімона», – пригадує Зацеркляний.

Ці події відбувалися в дачному селищі на околиці Миколаєва. Згідно матеріалів справи, тіла вбитих Тітов викинув у лиман, де їх згодом і знайшли рибалки. Але замість довічного терміну, за подвійне вбивство Тітов отримав 15 років ув’язнення, з яких, відбувши вісім, вийшов на волю.

– Рівно 15 років тому я вийшов на волю. Так, я відсидів, але я поніс свого часу покарання. За ці 15 років я не притягувався жодного разу, якщо і був десь у міліції, то, коли мене викликали, я завжди приходив, ніколи не ховався, – каже Тітов.

Втім, після звільнення Тітов, вочевидь, не планував вести законослухняне життя. І наприкінці двохтисячних про групу «Мультика» знову заговорили миколаївські підприємці і місцева преса. По місту прокотилася хвиля рейдерських захоплень підприємств. Тітов зі спільниками швидко обросли чималими бізнес-активами.

За словами Жело, бізнесмену пропонувалися два варіанти: або він  регулярно їм щось платить, або він переписує частку свого бізнесу на них.

– Якщо підприємець відмовляв – тоді він відчував на собі всю машину контролюючих органів. І вони тим самим змушували його йти до них і вирішувати питання. А якщо він, не дай Боже, пішов ще кудись скаржитися… Ну, тоді вже було не 15, 20 чи 30 відсотків, а  всі 90! – стверджує Денис Жело.

Проте, на суді Михайло Тітов відхрестився від численних бізнесів. За його словами, він не має власного бізнесу – нібито, всім займається його дружина, а він тільки їй допомагає.

«Слідство.Інфо» знайшло миколаївського підприємця, у якого, за його твердженням, люди Тітова відібрали бізнес. Андрій Лихой був одним із засновників великого салону елітних авто. Офіс підприємства знаходився у самому центрі міста і займав понад п’ять тисяч квадратних метрів.

– Прийшла група з 30 людей в чорному, як їх зараз називають, «тітушки». І видавили шляхом погроз, відбору документів нас із підприємства … Там був і мордобій, і погрози нашим родинам і дітям в тому числі, – згадує Андрій Лихой.

Рейдери скористались конфліктом, якій виник між засновниками підприємства. Четверо власників намагались усунути з посади директора через фінансові зловживання. Але останній звернувся до групи «Мультика» за захистом.

– Ми трималися на підприємстві порядку 5-6 днів, ми були там присутні постійно… За той час, поки ми там перебували, на підприємство приходили і командували цими «тітушками», віддавали накази, розпорядження. І Оронюка я там бачив, і Тітова. Тобто це були їхні люди, яких вони слухали і їх розпорядження виконували, – стверджує колишній власник «Техноконтракта».

Андрій Лихой втратив підприємство, якому присвятив 15 років свого життя. За півтора роки увесь майновий комплекс фірми був переписаний на підконтрольну Михайлу Тітову та нардепу Артему Іллюку фірму «Миколаївські ресурси». Згодом цей бізнес-центр став «резиденцією» «Мультика». За цією ж адресою зареєстровані комерційні фірми, які належать дружині Тітова та іншим його компаньонам.

Автосалон став не єдиним підприємством, яке було відібране у колишніх власників.  Денис Жело стверджує, що за подібною схемою була захоплена ще низка бізнесів.

– Я можу навести конкретні приклади: тепловозоремонтний завод, який успішно відібрали у місцевого підприємця Ігоря Павлова. Це ринок на Баштанському шосе Миколаєва, це піцерія «Челентано»…

За допомогою правоохоронців

Колишній начальник одного з відділів обласної міліції Миколаївщини Ігор Блошко впевнений, що багаторічна безтурботна активність угруповання «Мультика» стала можливою через те, що він мав впливових друзів серед працівників правоохоронних органів. «Свої» люди у Тітова були в судах, поліції, прокуратурі. Блошко каже, що «Мультик» завів приятельські стосунки навіть з тодішнім керівником  миколаївського УБОЗу Володимиром Лупащенком.

– Лупащенко дозволяв собі спокійно спілкуватися з «Мультиком» і покійним «Гуріком», вони могли сидіти і розпивати спиртні напої … Співробітники УБОЗу по дві години стояли вранці під кабінетом Лупащенка для того, щоб отримати якійсь підпис. В цей час Лупащенко з «Мультиком» радилися…

За інформацією Блошка, Лупащенко за нейтралітет отримував частку в незаконних схемах з розподілу земельних ділянок та нерухомості у Миколаєві. Як стверджують місцеві ЗМІ, зрештою міліцейський начальник і Тітов розсварилися, після чого у міліціянта несподівано згоріли чотири елітні автівки.

Наразі Володимир Лупащенко не бідує. Не пройшовши переатестацію у нову поліцію, він працевлаштувався в Києві, де очолив службу безпеки державної компанії «Нафтогаз України». «Слідство.Інфо» здійснило чимало спроб отримати коментар Володимира Лупащенка, втім, той наполегливо уникає спілкування з журналістами.

– Сьогодні Михайло Тітов говорить: а чому раніше люди не зверталися? А Михайло Тітов не думає про те, що раніше боялися пискнути навіть його прізвище? Тому що машини горіли, запальні суміші залітали на подвір’я. А людина ж не залізна, хіба у неї десять життів? – каже Денис Жело.

На судовому засіданні у Маріуполі підозрюваного Михайла Тітова заарештували на 2 місяці. Втім, свою відповідальність мають понести  правоохоронці, чиновники та депутати, які тривалий час були його опорою та «дахом». Проте, наразі прокуратура їх ні в чому не звинувачує.

/Ярослав Чепурний, Миколаївський центр журналістських розслідувань  для «Слідства.Інфо»