Подружжя Сергій та Лілія Воловичі познайомилися вісімнадцять років тому на процедурі гемодіалізу. Обоє – інваліди першої групи. Сергій втратив нирки під час служби в армії, де отримав опромінення від ракетних боєголовок, у Лілії – спадкова хвороба. Тричі на тиждень вони проходять спеціальну кількагодинну процедуру очищення крові. За їх словами, останнім часом у них різко погіршився стан здоров’я. Проблеми пов’язують із кислотним концентратом для проведення гемодіалізу.

GEMO_screen 2ЛІЛІЯ ВОЛОВИЧ, проходить процедуру гемодіалізу:

– Відколи нам завезли цей розчин, стан нашого здоров’я дуже стрімко ухудшується. В нас зараз почалися сильні головні болі в період процедури, коли підключають, процедуру дуже важко витримати, тошнота, буває рвота, головні болі, підвищується тиск, сильні болі в ногах.

GEMO_screen 4СЕРГІЙ ВОЛОВИЧ, проходить процедуру гемодіалізу:

– Ми ніколи не зверталися за допомогою, тому що закупались качєственні расходніки. Десь півроку, 4-5 місяців ми качаємся на розхідних матеріалах, кислотних розчинах + 00.56 медікал груп качаємся. Тиск мій 140 на 80, підключився – 5-10 хв проходить 195, 200, 220 і ліками його не можна збить, розумієте? Начинається головний біль, тому що тиск підвищується, нудота, стан дуже тяжкий, зуд.

GEMO_screen 3Про різке погіршення стану деяких пацієнтів не на камеру говорять і лікарі.

– У прошлому році такого не було, а це прям обвально – в одного, другого, третього. Та ви шо! Та це можна посивіти.

– А були екстрені повідомлення?

– Звичайно, це все фіксується. І кардіолога викликали, і кардіограми, і аналізи ми беремо, і до, і після. Все це в нас єсть. Можливо, розчин, можливо, ні, але ситуація така була.

– А чому лікарі про це ніхто не заявляє?

– А звідки я знаю? Я заявляю, бо це… я не хочу мати лишніх проблем. Я заявляю завідуючій, завідуюча при цьому була присутня, даже комісія приїхала і якраз було погано, і вони це все бачили.

GEMO_screen 7В Україні близько трьох тисяч хворих, яким необхідно проходити процедуру гемодіалізу. У Києві їх 450. Цьогоріч на витратні матеріали, які включають в себе і кислотний розчин для проведення гемодіалізу, департамент охорони здоров’я Київської міської адміністрації витратив 160 мільйонів гривень. Там лише розводять руками. Державна служба України з лікарських засобів надала офіційний висновок: розчин – якісний.

GEMO_screen 8МИХАЙЛО РАДУЦЬКИЙ, заступник голови КМДА:

– Із 450 людей, люди, які мають якісь ускладнення і вони вважають, що це від розчину – це 94 людини, які лікарі підтвердили, от у нас по всіх лікарнях це є. Ми тричі від держлікслужби отримали листа, що все гаразд . Якщо дійсно цей розчин є неякісним, то це питання до Держлікслужби, як вони могли надати дозвіл на його використання

GEMO_screen 5За словами Ірини Савости, керівниці фірми «Медікалгруп-Україна», яка постачає кислотний розчин, скандал надуманий.

GEMO_screen 9ІРИНА САВОСТА, директор ТОВ «Медікалгруп-Україна»:

– Це є недобросовісна конкуренція.

– Тобто, люди підбурені вашими конкурентами на ринку?

– Так.

– З якістю вашого кислотного концентрату є пролеми чи ні?

– Ні, немає проблем.

GEMO_screen 6За даними видання «Наші гроші», вихід на ринок «Медікал-Україна» збив ціни на закупівлю медичних виробів для гемодіалізу майже на 30 відсотків. У сфері гемодіалізу фірма представляє велику німецьку медичну корпорацію Б. Браун. Тобто, у якості продукції, яку виробляють в Європі, сумніватися нібито немає сенсу.

На кінець 2014 року ринок витратних матеріалів для гемодіалізу в Україні був поділений між двома великими гравцями – «Фрезеніус» та «Гамбра». Зараз їх частка становить, відповідно, 40 та 30 відсотків. Бо з’явився новий конкурент – товариство з обмеженою відповідальністю «Медікалґруп-Україна», яке лише за рік відібрало десять-п’ятнадцять відсотків гемодіалізного пирога. І саме на його розчин скаржаться київські хворі.

GEMO_screen 10ВЛАДИСЛАВ ЛЕТИК, директор «Б.Браун Медікал Україна»:

– В Украине Б.Браун работает с 2009 года как дочернее предприятие, наша функция – это продвижение и продажа по госпитальной продукции и по продукции хирургических инструментов эскулап. Подразделение, которое занимается диализом, имеет партнера в Украине – компанию «Меликалгруп» с которой ведет хозяйственную деятельность. Часть производственних мощностей, насколько мне известно, находится в Германии, и часть в Италии.

– Тобто, кислотний розчин роблять або в Італії, або в Німеччині?

– Або в Німеччині, да.

GEMO_screen 11З аналізу документів останніх закупівель витратних матеріалів для гемодіалізу департаментом охорони здоров’я КМДА випливає, що на відкритих торгах беруть участь лише дві компанії – ТОВ «Медікалґруп-Україна» та ТОВ «Медична торгівельна компанія». «Медікалґруп-Україна» торги програє, бо її цінова пропозиція є вищою від її конкурента МТК. Однак у лікарнях у листопаді ми знаходимо кислотний концентрат від «Медікалґруп-Україна».

GEMO_screen 12ІРИНА САВОСТА, директор ТОВ «Медікалгруп-Україна»:

– МТК уклало договір з нашою компанією і постачає цей концентрат. Він поставлявся в березні, квітні і здається до початку травня.

– В серпні також виграє медична торгівельна компанія і ми бачимо в лікарнях концентрат «Медікалгруп»?

– Ну, можливо, в них залишки в лікарнях з минулої поставки.

– Медична Торгівельна компанія і медікалгруп – вони є афільованими між собою?

– Це є юридично абсолютно різні компанії.

GEMO_screen 13На каністрі з кислотним розчином помічаємо ще одне маркування – виробник ТОВ «Допомога-I», місце виробництва – Туреччина. Чому Туреччина, якщо «Медікалгруп-Україна» є партнером німецької компанії з виробничими потужностями в Європі?

GEMO_screen 14ІРИНА САВОСТА, директор ТОВ «Медікалгруп-Україна»:

– Купували.

– Купували в «Допомога-I»?

– Так.

– Чому ви, будучи офіційним представником «Б.Брауна», не використовуєте концентрат «Б.Брауна», а купляєте в «Допомога-I»?

– Ми використовуємо концентрат «Б.Брауна» також, але в тендері, який об’явив Київська міська адміністрація одним із пунктів вимог було те, що замовник, вибачаюсь постачальник, який пропонує будь-який свій продукт на тендері, а саме це кислотний розчин-концентрат, термін дії свідоцтва на державну реєстрацію має бути не менше 90 днів на момент розкриття тендеру. На розчин «Б.Брауну» закінчилась реєстрація 15 серпня.

GEMO_screen 15Кислотний концентрат для гемодіалізу виробництва «Допомога-I» отримав свідоцтво про державну реєстрацію у Держлікслужбі якраз напередодні тендерів – 7 квітня. Засновниками «Допомоги-I» є брати Володимир та Герман Фісталі. Ірина Савоста, директор ТОВ «Медікалґруп-Україна», відома як директор «Дитячого благодійного фонду. Україна» Германа Фісталя. Засновником її головного конкурента – «Медичної Торгівельної Компанії» – є Світлана Курченко. Свого часу вона замінила Володимира Фісталя у складі засновників компанії «Український центр медичної сертифікації та прогнозування».

Брати Фісталі – живі легенди на фармацевтичному ринку України. Вони дружать із нардепом від «Опозиційного Блоку», особистим лікарем Ріната Ахметова і головою Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяною Бахтєєвою. Про її особливу роль у медичній галузі і тендерних закупівлях відомо давно.

GEMO_screen 16Батько Фісталів Еміль – відомий український лікар-хірург, директор донецького опікового центру. Тому самому, де поранених військових бурятів провідував Йосиф Кобзон. Поки сини непогано заробляють в Україні, їхній батько працює на благо ДНР.

ЕМІЛЬ ФІСТАЛЬ:

– Наша республика, я надеюсь, будет развиваться, несмотря на ети все обстоятельства и для этого, скорее всего нужно только время, и мы будем жить лучше, чем раньше.

GEMO_screen 17Після того, як хворі вийшли під стіни КМДА з протестами проти кислотного концентрату від «Медікалгруп-Україна» турецького виробництва, у лікарні поставили невелику партію того ж розчину, але вже виробництва німецького Б.Браун. І ситуація нібито змінилася.

ОЛЬГА КРАВЧЕНКО, проходить процедуру гемодіалізу:

– Після першої процедури ми, нам стало краще, тобто на перший час діалізу вже немає тошноти, давлєніє в багатьох краще стало, немає такої головної болі після самої процедури і саме головне пройшла слабкість навіть після першої процедури

Тим часом департамент охорони здоров’я КМДА надіслав звернення до низки столичних медустанов, щоб ті підтвердили або спростували закиди про низьку якість кислотного концентрату для гемодіалізу від «Медікалгруп-Україна». Боротьба за ринок держзакупівель вартістю в кількасот мільйонів гривень триває.

ЛЮБОМИР ФЕРЕНС, Слідство.Інфо