Наприкінці 2017 року мільярдер Вадим Альперін, якого називають королем української контрабанди, отримав на пошту цікавий лист. Там йшлося про хабарі, які призначалися суддям та поліцейським: “Мєнти” – 30 тисяч доларів та 50 тисяч гривень. Витрати на суд – 25,8 тисяч доларів”. Цей лист мав вигляд онлайн-таблиці, називався він “Пандеон, підрахунок витрат”. 

Вадим Альперін людина не надто публічна, але, тим не менш, його особа стала відома в медіа. Уже багато років поспіль ЗМІ і представники влади називають його “королем української контрабанди” або її “хрещеним батьком”. Уперше про нього стало відомо у 2008 році, коли сомалійські пірати захопили його судно “Фаїна” з екіпажем на борту. Після тривалих і складних переговорів судно повернули, а сам Альперін, фактично, зник із топ-новин.

Наступного разу його ім’я на всю країну озвучив президент Володимир Зеленський, який пообіцяв подарунок тому, хто допоможе знайти і затримати Альперіна. А наступного дня детективи Національного антикорупційного бюро затримали одеського бізнесмена.

Розслідування проти нього вели детективи НАБУ протягом кількох років. Але, як з’ясувало “Слідство.Інфо”, мільярдер зазвичай був добре обізнаний про заплановані в нього обшуки та хід справ. А задля його порятунку в розслідування втручалися впливові посадовці. Журналісти з власних джерел отримали листування бізнесмена та фрагменти “чорної бухгалтерії”, які зберігалися в його телефоні. З цих матеріалів випливає, що мільярдер міг платити численні хабарі за переслідування конкурентів та помсту тим, хто намагався розслідувати діяльність його бізнес-імперії. 

Помста податківцям

Кілька років тому слідчі Державної фіскальної служби із Сум зацікавилися діяльністю маловідомої одеської компанії під назвою “Торгест”. Ця компанія завозила товар з-за кордону, нібито підробляючи документи і таким чином ухиляючись від сплати податків. Правоохоронці мали інформацію, що “Торгест” планує завезти чергову велику партію тканини на київську митницю. Розслідування вів молодий сумський слідчий Михайло Іванченко, який тільки починав свою кар’єру податківця. “У людей є недовіра до правоохоронних органів та до податкової міліції, зокрема. Але в цьому конкретному випадку хотілося принести гроші в бюджет. І це було реально зробити”, — розказує Іванченко. 

Вадим Альперін (посередині) разом з адвокатами під час судового засідання/ФОТО Слідство.Інфо

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Генеральна домовленість: Як нинішні посадовці допомагають колишнім у їхніх кримінальних справах

Він пішов до місцевого суду й отримав дозволи на обшук і арешт. Потім разом із колегами вирушили на обшуки і арештували товар “Торгесту”. Однак, щойно слідча група вилучила тканину, кримінальне провадження в слідчого Іванченка забрали. А за кілька днів він сам опинився під слідством через те, що нібито незаконно почав справу. Іванченку оголосили підозру в перевищенні повноважень. Останні кілька років він перебуває на лаві підсудних. “Це пояснення, чому я не хочу працювати в органах. Адже в будь-який момент ти можеш стати незручним. І тебе або звільнять – це в кращому випадку, або в гіршому випадку – як у мене зараз”, каже Іванченко. 

Приблизно у той же час, коли молодому слідчому Іванченку оголосили підозру, мільярдер Альперін отримав на пошту лист із назвою “Операція контейнер”. Відправник листа детально описував, хто почав розслідування щодо компанії “Торгест”, хто арештував тканину і хто давав на це дозволи. Примітно, що під кожним прізвищем посадовця вказувалося покарання, яке  вони понесли за розслідування проти “Торгесту”: когось просто звільнили, комусь оголосили підозру, когось відсторонили від служби. 

За кілька років, у рамках офіційного розслідування НАБУ, детективи встановили, що саме Вадим Альперін контролював маловідому одеську компанію “Торгест” через підставних осіб. 

Конкурент з “Пандеону”

Приблизно у той же час у Сумах відбулася ще одна непересічна подія. До місцевого складу із тканинами під назвою “Пандеон” увірвалися кілька десятків правоохоронців з одеської поліції. Цей склад тканини був підконтрольний місцевому сумському бізнесмену Євгену Овсієнку. За даними журналістів, він також фігурував в історій з контрабандою товарів та неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронців. Схоже на те, що він був конкурентом Альперіна. Проте, події, які розгорнулися навколо його товару, не були звичним розслідуванням. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Клуб книголюбів: Таємні домовленості українських політиків

Поліцейські заарештували п’ять контейнерів із тканиною “Пандеону” і повезли в Одесу, зберігати як речові докази. Але потім два з п’яти контейнерів дивним чином зникли, їх не знайшли досі. “Ну, це класична схема одеська. Зі мною ж контакту не було, а через якихось людей. Тобто вони забирають, а ти свою тканину ніби як викуповуєш. Тобто я повинен був викупити свою тканину у них, розцінюю це так”, – згадує бізнесмен Овсієнко. 

За кілька місяців після подій на сумському складі, Вадим Альперін отримав на пошту черговий лист. Він називався “Пандеон, підрахунок витрат”. У документі йшлося, що на операцію проти сумської компанії “Пандеон” витрачено загалом більше шести мільйонів гривень. Цікаво, що, згідно з цим звітом, значну частину грошей витратили на заохочення суду та правоохоронців. На суди пішло 25,8 тисяч доларів, на поліцію – 30 тисяч доларів та 50 тисяч гривень. 

Копія листа, який Вадим Альперін отримав на власну пошту/ЗОБРАЖЕННЯ Слідство.Інфо

У листі не називалися прізвища “мєнтів” та “суддів”. “Слідство.Інфо”, яке отримало у розпорядження документ, з’ясувало, хто розслідував справу проти “Пандеону” і хто з суддів дозволив арештувати товар. Провадження щодо сумської компанії розпочав одеський поліцейський Максим Голубков. Він же звернувся до місцевого суду і отримав ухвали на обшук та арешт тканини “Пандеону”. Незадовго після цих подій він пішов на підвищення – звільнився з поліції й перейшов працювати у прокуратуру. Однак, Голубков не захотів спілкуватися з журналістами, зазначивши, що не пам’ятає цих подій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Вбивство Павла

Погоджував усі дії слідчого одеський суддя Віктор Іванов. А потім арештував усі п’ять контейнерів з тканиною, які належали “Пандеону”. Його рішення згодом скасували. В інтерв’ю “Слідству.Інфо” він сказав, що пам’ятає цю справу, однак заперечив, що отримував гроші. “Я вам ще раз кажу, що таких звернень в рік розглядаю три тисячі… Ну ми їх пачками розглядаємо. Те, що там десь написано “на суд”, я вам ніяк не можу прокоментувати. Мені про це нічого не відомо. Це дійсно, я вам чесно кажу”, повідомив суддя. 

Суддя Приморського суду Одеси Віктор Іванов під час спілкування з репортерами/ФОТО Слідство.Інфо

Сумський бізнесмен Овсієнко вирішив боротися за свій товар, тож пішов до суду. Пізніше Верховний Суд визнав, що контейнери Овсієнка дійсно зникли з вини поліцейських, тож з українського бюджету “Пандеону” виплатили близько 4,5 мільйона гривень. 

Сіра контрабанда 

Однак “короля контрабанди” Альперіна заарештували не за підкуп посадовців, а за підозрою в ухиленні від сплати податків. За версією слідства, він є керівником злочинної організації, яка протягом тривалого часу незаконно завозила товари в Україну. Наприклад, коштовну тканину, скажімо, шовк могли розмитнювати як дешеву синтетику. А брендове взуття – як найдешевші китайські підробки. І тим самим недоплачували кошти в бюджет. Колишня очільниця Одеської митниці Юлія Марушевська, яка мала на посаді репутацію реформаторки, пояснює, що це дуже розповсюджена схема. Адже вартість розмитнення шовку і синтетики суттєво різниться.

Колишня очільниця Одеської митниці Юлія Марушевська/ФОТО Слідство.Інфо

“Це так званий “сірий імпорт”, “сіра контрабанда”. Тобто це мінімізація у сплаті податків. Тобто там, де держбюджет мав отримувати мільйони гривень, він отримує нуль, або значно зменшену вартість митних платежів. Всі ці уникання це величезні збитки, це мільярди гривень”, – каже Марушевська. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Місто вкрадених квартир”: Як поліція допомагає відбирати житло в киян

Прокурори в суді заявили, що одеський бізнесмен контролював з десяток фірм, які імпортували тканину, взуття та одяг з-за кордону. Разом з Вадимом Альперіним наприкінці минулого року затримали також групу київських митників. Детективи НАБУ стверджують, що посадовці мали тісні особисті контакти з бізнесменом та брали безпосередню участь в схемі із заниженням митних платежів. 

Одеський порт/ФОТО Слідство.Інфо

Проте, Вадим Альперін зазвичай був добре обізнаний про заплановані у нього обшуки та хід справ. У той період, коли детективи вели слідство, мільярдер отримав на пошту кілька листів, де йому невідомий відправник сповіщав про заплановані детективами дії. Тоді ж в месенджері Telegram Вадим Альперін отримав від абонента “Сергей.прокур.область” повідомлення про те, що в Одесу виїхала слідча група, яка вела провадження проти бізнесмена. За винагороду співрозмовник Альперіна обіцяв дізнатися обставини справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ботоіндустрія зсередини: Хто користується та скільки коштує

Журналісти “Слідства.Інфо” за допомогою спеціальних програм встановили, що телефон, з якого передавали інформацію, належить керівникові одного з відділів прокуратури Київської області Сергію Красножону. Він заперечив знайомство з одеським бізнесменом. На уточнююче запитання, хто тоді з його номеру надсилав повідомлення, припустив, що це міг робити хтось інший. “Ми ж в кабінеті не по одному сидимо. Я і комп’ютер залишаю в кабінеті, і все залишаю в кабінеті”, – запевнив Красножон.

Прокурор Сергій Красножон під час спілкування з репортерами/ФОТО Слідство.Інфо

Журналісти намагалися домовитися з Вадимом Альперіним про інтерв’ю та передали йому питання, які цікавили “Слідство.Інфо”. Проте, бізнесмен відмовився від спілкування. Зараз бізнесмен перебуває на волі, він швидко знайшов гроші й вийшов під заставу в 70 мільйонів гривень. Наразі невідомо, коли детективи завершать офіційне розслідування і передадуть справу до суду. Усі судді та правоохоронці, які фігурували в листуванні та так званій чорній бухгалтерії Вадима Альперіна, залишаються на посадах.