Слідство.Інфо викрило чимало оборудок з державними закупівлями. Зокрема, розслідувачі Грмоадського неодноразово показували, як чиновники влаштовують фіктивні тендери, де беруть участь пов’язані між собою компанії. Або як на тендерах перемагають фірми без офісів і працівників. Але, нещодавно вдалося натрапили на прямо таки шокуючу історію. Як виявилося, посадовці на Київщині влаштовували закупівлі на яких перемагав приватний підприємець… який помер кілька років тому. Напевне, з розрахунком на те, що померлий навряд чи видасть організаторів корупційної оборудки.

Київ. Шевченівський районний суд. На лаві підсудних – заступник міського голови Ірпеня,  Дмитро Христюк. Обласна прокуратура вимагає покарання для чиновника, що замовив ремонтні роботи фіктивним компаніям. Обвинувачі упевнені, що курував  виведення бюджетних коштів Володимир Карплюк – ірпінський мер.

До зали суду підозрюваних супроводжують одразу три адвокати і нардеп Андрій Тетерук. Ще з півсотні депутатів Ірпеня вже чекають усередині. Приміщення не в змозі умістити групу підтримки чиновників  –  частина залишається за дверима. Христюку аплодують.

Сам Христюк упевнений, що цей процес –  політичний тиск і  замовлення. Чиновник спростовує звинувачення прокурорів і не визнає власної провини. Засідання триває п’ять з половиною годин.  Заступника міського голови Ірпеня залишають під домашнім арештом. Щоправда, лише з 10-ї вечора до 6-ї ранку. Чиновники вітають один одного із перемогою.

Активіст Руху «Чесно» і журналіст інтернет-видання «Громада Київщини» Сергій Огородник також був на засіданні. Справа ця йому добре відома:

«З джерела в правоохоронних органах ми довідалися, що певні договори виконують якісь підставні фірми і ФОП, який помер до того, як оформив фізичну особу підприємця. Ну і ми цю інформацію мусимо перевірити», – каже Огородник, – «для цього по системі «Прозорро» познаходили ці договори. І як не дивно – в деяких договорах була інформація, в тому числі включно з паспортом, адресою проживання. Далі знайти особу цього ФОПа – це взагалі жодних проблем».

Згаданий підприємець-покійник, Віталій Даcюк, почав вигравати тендери Ірпінського виконкому у листопаді 2016-ого. Замовлення отримувала і фірма, записана на нього – «Буденергосоюз». Укладання доріг, будівництво каналізацій, ремонт навчальних закладів –  загалом на кілька мільйонів гривень.

Їдемо за адресою прописки «Буденергосоюзу». Ірпінь, вулиця Воїнів Афганістану. Власне, компанія мала б базуватися ось в цьому ще новобуді. Тут все замкнено. Людей не видно.

Адреса прописки Дасюка – село Пірнове Вишгородського району, в трьох десятках кілометрах від Києва. Їдемо туди. Старенька хата виглядає порожньою. Питаємо у місцевих. І отримуємо перше підтвердження. Жінки кажуть – Віталій Дасюк пішов з життя кілька років тому. Рекомендують розпитати про все у брата небіжчика.

Але перед цим ми маємо ще одну справу. Кілька годин пошуків – і отримуємо друге підтвердження – могилу Дасюка. Чоловік помер у 2012-му. За чотири роки до того, як почав підприємницьку діяльність.

демо до брата покійного – Володимира. Приїзду журналістів чоловік не дивується. Каже – вже пережив візит правоохоронців. І додає – поняття не має, хто і як «воскресив» його брата. «Людина, яка 4 роки тому померла – на неї відкрили ПП! Він не був загублений, той паспорт… Я не знаю, як вони це реєстрували», – каже Володимир Дасюк.

Ми вирішили показати чоловіку копії договорів підряду, підписаних нібито його покійним братом. Дасюк ствердно відповів – підпис підроблений.

Ще одна деталь –  у договорах від руки вписаний мобільний номер, начебто Віталія Дасюка. Та належить він зовсім не померлому. Ним користується ірпінський підприємець – Валерій Кенсицький. Він же перший засновник «Буденергосоюзу» – ще до того, як туди вписали Дасюка.

Інформації про Кенсицького небагато. Чоловік був зареєстрований як приватний підприємець, отримував кілька підрядів від Ірпінського виконкому. Зв’язатися з ним нам не вдається кілька днів поспіль. У ФБ знаходимо його сестру. Жінка каже – брат знаходиться під арештом з літа. Запобіжний захід нещодавно продовжили до 30 вересня. До слова, саме Кенсицький – один з головних підозрюваних у справі. За версією прокуратури саме він “воскресив” Дасюка. Діяв чоловік нібито за попередньою змовою з ірпінською адміністрацією.

Чи може це бути правдою? На сторінці Кенсицького у ФБ – десятки світлин. Дві з них привертають нашу увагу. На першій Кенсицький з келихом вина у ресторані. За одним столом із ним вже знайомі обличчя –  заступник Ірпінського мера Христюк і радник міського голови – Максим Плешко. Його ми вже бачили на суді у Христюка. На другій – цілий ряд людей, серед яких знову таки Христюк і Кенсицький. Але показова вона тим, що на цій фотографії Христюк сам «тегнув» Кенсицького.

На наше питання про знайомство Дмитро Христюк відповідає ствердно:

«Я з паном Кенсицьким особисто знайомий. Але це знайомство… Я зі всіма в Ірпені знайомий. Зі всіма. Мало того – ми дуже багато заходів там проводили. І ми спілкувалися. Але жодного відношення до його підприємницької діяльності я не мав і не маю».

Мобільний номер Кенсицького фігурує ще в низці підписаних Ірпінською мерією договорів. Щоправда,  із іншими назвами компаній.

«Лігабуд Груп» зареєстрована півроку тому. Засновник і директор компанії –  Микола Звягінцев. Як і покійний Дасюк, Звягінцев лише на папері отримував мільйони гривень за ремонтні  роботи у Ірпені. Чоловік прописаний у селі Черняхівка, Чернігівської області. Їдемо туди. Та за адресою реєстрації знаходимо зовсім іншу людину. Чоловік каже – Звягінцеви переїхали звідси. І радить шукати в Ніжині.

Та і у Ніжині Звягінцева теж не знайти. Ще рік тому на сайтах працевлаштуваннях Звягінцев шукав заробіток із зарплатнею у 3 500 гривень. Під резюме – номер мобільного. Дзвонимо.

Звягінцев ледь говорить. Каже, що до нього приїжджали правоохоронці, але зрозуміти він так нічого і не зміг. Врешті, чоловік передає слухавку співмешканці.

Та пояснює – два роки тому Звягінцев вийшов з в’язниці. Паспорт йому не повернули, відтак довелося робити новий. Та через рік у чоловіка стався інсульт.

«Всі документи, оце що міліція приїжджала з Києва – все оформлено на старий паспорт. І просто шо така справа вийшла: в нього інсульт стався, він зараз інвалід першої групи. Начало все оформляться вже після того, як його оформили інвалідом. Після цього. Нам начали звонить, приходить листи», – каже співмешканка Звягінцева.

Підряди на мільйони гривень Ірпінський виконком оформлював на особу, яка ледве говорить.

Жінка додає – в Ірпені вони ніколи не були: «І ще нам звонили з Чернігова з податкової, щоб він під’їхав, що він же оцей ФОП, там щось треба переоформить. Я говорю – так він нічого не відкривав, ну куда він поїде, людина інвалід, він нічого не подписував».

Третій і останній підприємець у схемі – Тетяна Січкаренко. Вона унікальна підприємиця. Як ФОП була зареєстрована 11 липня 2016 року. Вже 19 липня отримала перший договір з Ірпінською міською радою, а 20 липня – і передоплату на роботи.

У соцмережах жінка не приховує – кілька останніх років працювала у одному із нічних клубів Ірпеня. Як тільки отримала декілька мільйонних підрядів від міста, Січкаренко згорнула свою підприємницьку діяльність. Утім, адреса реєстрації зберіглася. Та знайти її там нам не вдалося.

Не вдається і сусідам. Жінка, що мешкає в одному під’їзді з Січкаренко, скаржиться, що та не прибирає за графіком. Врешті, резюмує: «Вы ее долго будет искать. Очень долго. Здесь не живет. Или она здесь скрывается. Практически не живет».

Що про скандальні підряди каже міський голова Ірпеня Володимир Карплюк? Справу називає політичною. І намагається знайти винних: «Стоїть питання інше. Потрібно вияснити хто реєстрував такі підприємство, хто ставив свій підпис».

Ірпінь, вулиця Підгірна – гордість міської влади. Рік тому коштовний договір про ремонт цієї дороги підписали зі справжньою будівельною компанією.

Ми знайшли відео, на якому керівник ірпінського комунального підприємства стоїть на цій вулиці і розповідає про її ремонт. Жаліється – великою проблемою є виторфування ділянки. Але зазначає – вони вже майже впоралися. Відео завантажене на Ютюб у вересні 2016 року. А в грудні, тобто через три місяці, було підписано договір з фірмою покійного Дасюка на… виторфування цієї ж ділянки.

Тоді ж підряд на виторфування іншого краю цієї вулиці дали і Січкаренко. Тобто, сплатили великій компанії за ремонт, а через кілька місяців найняли ще фірму Дасюка і ФОП Січкаренко – для прибирання торфу звідси. Не здається підозрілим?

Останні замовлення ФОПам-примарам робили навесні цього року, утім як тільки справою зацікавилася прокуратура, місто розірвало угоди.

«Щоб ви розуміли – коли вони за руку, ну начебто за руку зловили, що там на підставну особу зареєстроване підприємство – то по більшості з цих договорів навіть аванси ще не видавались», – каже мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Ми перевірили і це. У  системі публічних фінансів вказано, що по усіх без винятку договорах підставні компанії таки отримали аванси. Загалом – на кілька мільйонів гривень.

Перший заступник мера Ірпеня Дмитро Христюк стоїть на своєму:

«Крім того я стверджую, що жодних злочинних угрупувань ми не створювали. В жодних злочинних угрупуваннях я не перебуваю. Жодної копійки місцевого бюджету я собі в карман не поклав. В мене надія – тільки на суд».

Між тим, незадовго до арешту підприємець Валерій Кенсицький придбав собі квартиру у новобудові Ірпеня. А заступник міського голови Ірпеня дозволив собі купити не лише апартаменти у Бучі, але й розкішну автівку. Toyota Venza коштує щонайменше 690 000 гривень. Цікаво, що у декларації за попередній рік чиновник повідомив, що не має ані копійки заощаджень. Пояснювати походження цього майна Христюк відмовився. Лише заявив – воно його і він його не крав.

«Так, я за все своє життя… – каже нам чиновник – За все своє життя маю тільки один автомобіль. І маю цю двокімнатну квартиру. І свої видатки… я готовий пояснити! Все що я придбав – я готовий пояснити. Просто мене про це ніхто ніколи не запитував. Я його не приховую. Це моє майно. Я його не вкрав. Вибачте і дякую!»

/Максим Опанасенко, бюро “Свідомо” для “Слідства.Інфо”