Нещодавно призначений першим заступником директорки Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков представляв інтереси президента-втікача в суді, а також може бути зацікавленим у впливі на правоохоронців у справах президента-втікача. Наша редакція отримала аудіозаписи з судових засідань, а також проаналізувала документи, які це підтверджують.

Про це йдеться в матеріалі “Як заступник голови ДБР Януковича “не захищав”, який “Слідство.Інфо” оприлюднило напередодні. 

 

Попри те, що Бабіков публічно відхрещувався від того, що він представляв інтереси президента-втікача, нам вдалося з’ясувати, що новий перший заступник керівниці ДБР брав участь у щонайменше двох засіданнях у справах Януковича. Ще про дві справи, у яких Бабіков представляв інтереси експрезидента, “Слідству.Інфо” розповів колишній керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

На аудіозаписах, які отримало “Слідство.Інфо”, зокрема зафіксовано, як Бабіков виправдовує втечу експрезидента з країни тим, що його життю нібито загрожує небезпека. Бабіков стверджував, що на Януковича та його охоронця скоїли напад.

Під час судових засідань у цій справі Бабіков звинувачував Генпрокуратуру в тому, що відомство не змогло знайти виконавців нападу на експрезидента. Саме через це, за його словами, Янукович вимушений залишатися в Росії та не з’являтися на судові засідання. 

Крім того, Олександр Бабіков особисто писав скарги на дії слідчого і прокурора у цій справі. Адвокати фірми “Авер-Лєкс”, у якій працював Бабіков, навіть ініціювали кримінальне провадження щодо “слідчих Майдану”, які відмовилися визнавати Януковича потерпілим. Нині провадження розслідує Держбюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальна правка до закону про ДБР: Що чекає на справи Майдану

Нагадаємо, що Олександр Бабіков став заступником директорки Держбюро наприкінці січня 2020 року. Обрали його на спеціальному конкурсі, про який оголосили торік, 29 грудня. Відтак претенденти мали лише два робочі дні на подання документів.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився у Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім “Слідство.Інфо” дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду, слідчі ДБР почали витребовувати в “прокурорів Майдану” матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ДБР заплатить 35 мільйонів фігуранту розслідування про розтрату бюджетних грошей

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про те, як попередниця Бабікова — колишня перша заступниця директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Ольга Варченко — завітала на день народження до ексгенерального прокурора України Юрія Луценка. Сам колишній високопосадовець є фігурантом провадження, яке розслідує ДБР.