Перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександр Бабіков, який раніше захищав у суді інтереси президента-втікача Віктора Януковича, може очолити це відомство. Водночас, як раніше заявляли у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК), якщо це станеться, у Бабікова може виникнути конфлікт інтересів.

Про імовірне призначення Бабікова розповів нинішній виконувач обов’язків директора ДБР Олександр Соколов у коментарі виданню “Українська правда”.

За його словами, у березні, після переходу колишньої очільниці Держбюро Ірини Венедіктової до Офісу Генерального прокурора, постало питання, хто має тимчасово зайняти її місце. Як зауважує Соколов, якщо відсутній директор, то, згідно із законом, його повноваження виконують перший заступник, заступники почергово по 60 днів. Нині посаду першого заступника офіційно обіймає Олександр Бабіков.

Утім, за словами Олександра Соколова, Бабіков на той час перебував у відпустці, відтак він вирішив тимчасово покласти на себе обов’язки керівника правоохоронного органу: “Я сам на себе підписав наказ, що я приступаю виконувати обов’язки. Бо нікого нема. Т.в.о. директора вже нема, Бабікова нема, є тільки я і більше нікого”.

Водночас Соколов зауважує, що після закінчення 60-денного терміну виконувачем обов’язків директора ДБР стане Олександр Бабіков, якщо до того часу не оберуть інших заступників.

Як раніше виявило “Слідство.Інфо”, попри публічні заперечення, Олександр Бабіков представляв інтереси експрезидента-втікача Віктора Януковича в суді. Наша редакція отримала аудіозаписи із засідань, а також проаналізувала документи, які підтверджують те, що він був адвокатом експрезидента-втікача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як заступник голови ДБР Януковича “не захищав”

Нагадаємо, що Олександр Бабіков став заступником директорки Держбюро наприкінці січня 2020 року. Обрали його на спеціальному конкурсі, про який оголосили торік, 29 грудня. Відтак претенденти мали лише два робочі дні на подання документів.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився у Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім “Слідство.Інфо” дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в “прокурорів Майдану” матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

Також, як розповідало “Слідство.Інфо”, у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) офіційно підтвердили, що Бабіков захищав експрезидента-втікача і встановили, що виконання ним обов’язків керівника ДБР може мати конфлікт інтересів.