Керівництво заводу “Маяк”, який входить до концерну “Укроборонпром”, заборгувало своїм співробітникам майже 26 мільйонів гривень зарплати. 

Про це “Слідству.Інфо” стало відомо із реєстру судових рішень, а також із відповіді на запит від “Укроборонпрому”.

Зокрема, працівники заводу не отримували зарплати з грудня 2017-го року по вересень 2018-го. У Нацполіції, яка розслідує кримінальне провадження щодо цієї історії, вважають, що людям в цей період не платили гроші умисно. Станом на 2018 рік заборгованість становила 11 мільйонів гривень і стосувалася 380 працівників. Слідчі з’ясували, що керівництво робило це умисно, адже на той час на рахунках підприємства були кошти від держзамовлення з виготовлення зброї та здачі в оренду приміщень. Прокуратура вже оголосила обвинувальний акт екскерівнику заводу, тож справа вже слухається в суді. 

Крім того, за даними державного концерну “Укроборонпром”, кількість працівників за останні роки зменшилася. У 2017 році на заводі працювало 418 людей, а на початку 2020 292. За минулий рік середня заробітна плата працівника на оборонному підприємстві становила 7 667 гривень. А заборгованість із зарплати на сьогодні вже сягнула 25,8 мільйонів гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Україні розмитнюють бойову зброю і до чого тут МВС

Завод “Маяк” входить у державний концерн “Укроборонпром”. На ньому модернізують бронетехніку, виробляють пристрої спецпризначення для авіації, снайперську та стрілецьку зброю. Зокрема, на замовлення Міноборони завод виготовляє для армії міномети “Молот”. У 2016 році міністерство купило 280 таких мінометів по 480 тисяч гривень кожен.

Нагадаємо, рік тому “Слідство.Інфо” опублікувало розслідування щодо цього оборонного підприємства. У цьому матеріалі йдеться про те, що будівлі, які були на балансі заводу “Маяк”, приватизувала громадська організація без відома заводу. Співзасновником цієї організації, як ми виявили, був помічник тодішнього нардепа екрегіонала Фурсіна.