Культура водіння — це теж культура, але Ростислав Карандєєв, новий очільник міністра культури з липня 2023-го, схоже, не розділяє це твердження. Нинішній очільник Міністерства культури та інформаційної політики керував автівкою у нетверезому стані, потрапляв у ДТП та неодноразово отримував штрафи. При цьому ні посадовець, ні його дружина не є власниками жодних транспортних засобів. 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень та головного сервісного центру МВС. 

На початку серпня 2023 року — уже після призначення на посаду виконувача обов’язків  міністра культури — на Ростислава Карандєєва відкрили виконавче провадження про стягнення штрафу за порушення правил дорожнього руху. Ще одне виконавче провадження було відкрито у 2019 році. Стягувачем в обох випадках є Управління патрульної поліції у місті Київ. 

Журналісти зателефонували нинішньому очільнику Мінкульту і запитали про порушення місяць тому. 

«Це за паркування у невстановленому місці ніби», — без чіткості відповідає посадовець. На питання, чому чоловік одразу не сплатив штраф, він каже, що просто не встиг. 

«Коли відбувається порушення правил, у людини є два тижні, щоб сплатити штраф самостійно. Далі цим займається Державна виконавча служба. Якщо людину притягають до адмінвідповідальності за неправильне паркування, то штраф виписують на власника авто», — пояснює приватний виконавець Валерій Притуляк. 

Згідно з інформацією головного сервісного центру МВС, наразі ні Ростислав Карандєєв, ні його дружина Олена Карандєєва не є власниками жодних транспортних засобів. Проте нинішній очільник Мінкульту продовжує водити авто і отримувати штрафи — як же так? 

«У нас ніхто не зобов’язує особу мати у власності транспортний засіб. Будь-яка особа, яка має водійське посвідчення, може їздити на автомобілі. У цьому випадку ваш фігурант не має у власності автомобіль, можливо, він оформив його на родичів», — розповідає приватний виконавець. 

В особистій переписці з журналістами Ростислав Карандєєв підтвердив, що машина, на якій він їздить, належить його тестеві й цю машину їм з дружиною нібито подарували на весілля. 

Переписка з Ростиславом Карандєєвим

У Єдиному реєстрі боржників журналісти не знайшли підтвердження слів Карандєєва про те, що він отримав штраф саме за неправильну парковку. Зі слів експерта, за неправильне паркування штраф виписують на власника автівки (ким Карандєєв не є). 

«Є два варіанти: він або був поруч з паркувальниками, коли вони почали заповнювати дані про порушення, або, якщо ви не впевнені, яке там порушення було, то, можливо, він порушив правила дорожнього руху і його зупинили поліцейські», — трактує Валерій Притуляк. 

У липні 2012 року Ростислав Карандєєв, перебуваючи за кермом, не дотримався безпечної дистанції і зіткнувся з іншим автомобілем. За це він отримав штраф у розмірі 340 гривень. Перебуваючи на посаді заступника міністра у березні 2015 року, нинішній очільник Мінкульту керував автівкою у нетверезому стані. Під час судового засідання посадовець не визнав себе винним, але суд за це правопорушення таки позбавив чоловіка водійських прав на рік. 

Журналісти перевірили інформацію у судовому реєстрі та з’ясували, що Ростислав Карандєєв не оскаржував рішення про позбавлення водійського посвідчення — тобто, він рік не мав права керувати автівкою. Проте сам посадовець пам’ятає цю ситуацію не дуже чітко.

Ж.: Суд визнав вас винним і на рік позбавив водійських прав. Ми перевірили, апеляції не було.

Р.К.: Ну якось воно тоді було. Апеляції не було, але ж було прийнято, як же я їздив?

Ж.: Тобто ви їздили, хоча у вас забрали права?

Р.К.: Ну значить, я не їздив тоді.

Ж.: Але ж ви кажете, що їздили.

Р.К.: Пізніше, значить, їздив.

Ж.: А потім, як ви повернули собі права і через скільки?

Р.К.: Я не пам’ятаю, серйозно. Я ж не хуліган, не міг їздити без прав. На скільки вони мене позбавляли, до речі? З якої дати?

Ж.: На рік. Постанову зареєстровано 29 червня 2015 року. 

Р.К.: Значить, я не їздив без них. Мені їх або повернули, або я дочекався, коли це закінчиться. Я стараюся бути з вами чесним, щоб ви про мене погано не думали. 

Карандєєв у розмові з журналістами сказав також, що не задекларував автівку, подаровану дружині її батьками на весілля у грудні 2019 року, тому що на момент початку користування транспортом «декларування припинилося». До листопада 2020 року очільник Мінкульту їздив на іншому авто — Honda CRV 2004 року — та цей автомобіль, за словами посадовця, потрапив у ДТП і зазнав серйозних пошкоджень. 

Журналісти перевірили декларацію Ростислава Карандєєва за 2019 рік і не знайшли там жодної згадки ні про подароване на весілля авто, ні про пошкоджену в ДТП «Хонду». Конкретної відповіді, чому посадовець не задекларував транспорт, журналісти не почули. 

«Я взагалі не сильно користувався машиною. Запитував у НАЗК (Нацагентство з питань запобігання корупції, — ред.) — вказувати чи не вказувати — було зазначено, що все залежить від того, скільки часу я нею користуюсь. Це авто батьків моєї колишньої дружини Алли, машина  не була постійно в моєму користуванні. Знову ж таки — поїхати на дачу, до батьків чи ще кудись – мені сказали, що це не критично. Якщо авто є у власності. Можна і не вказувати», — розповідає нинішній очільник Мінкульту.

Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько  каже, що якщо машиною користувалися систематично,  то її потрібно декларувати.
«На той час було роз’яснення НАЗК, що якщо суб’єкт декларування не користується майном станом на 31.12 звітного періоду, то і вказувати в декларації актив не потрібно. Однак це роз’яснення суперечило статті 46 Закону і згодом взагалі було скасоване», — пояснює експерт.

Читайте також: «Дипломатична місія на Мальдівах»: на люксовому курорті помітили нардепа «Слуги Народу», який відповідає за нацбезпеку