Голова Одеської районної державної адміністрації Олександр Гринчак задекларував Porsche Cayenne 2023 року власності дружини, право користування автівками Toyota Camry 2023 року та LEXUS LX 570 2021 року власності рідного брата та батька відповідно. 

Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з декларації чиновника за 2023 рік.

Дружині очільника Одеської РВА Олександру Гринчаку — Тетяні Гринчак — Porsche Cayenne 2023 року обійшовся у майже 4,5 млн грн. Toyota Camry з салону, власності рідного брата Вадима, та право користування якою вказав Гринчак, коштувала майже 1,65 млн грн. Ще Гринчак вказав, що користується LEXUS LX 570 2021 року випуску, який обійшовся його батьку-пенсіонеру Василю Івановичу у 1,6 млн грн. Усі ці авто з’явилися у родичів очільника військової адміністрації Одещини у 2023 році.

Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували Олександру Гринчаку, щоб запитати про придбані родичами автівки.

Олександр Гринчак

У розмові з журналістами Гринчак пояснив, що дружина володіла автівкою Porsche Cayenne 2021 року, яку купила у  кредит.  

«Дружина продала Porsche Cayenne, який придбала в кредит; погасила його, і завдяки отриманню доходу від свого ФОПа купила собі нове авто (2023 року, — ред.)», — каже Гринчак.

До слова, продали авто за 3,7 млн гривень. Натомість вартість авто в 2021-му, на момент придбання, становило 3 млн грн.

Посадовець зазначив, що такими запитаннями журналіст «намагається спровокувати», та додав, що готовий відповісти на будь-які запитання в НАЗК. Гринчак також каже, що  придбання авто дружиною жодним чином не пов’язане з його діяльністю.

«Я на своїй посаді як волонтер, тому що знаю, які там заробітні платні. І роблю все для того, щоб перемогти. Можете запитати будь-якого корупціонера в Одеському регіоні, які зараз пищать від нас, бо звикли красти. Ми цього не даємо. Ці кошти намагаємося скерувати на ЗСУ, щоб наша армія перемогла», — наголосив очільник ВЦА.

Згодом, Олександр Гринчак сказав, що не має бажання далі розмовляти, «бо немає настрою»; та подякував журналісту за дзвінок. На запитання про дві інші автівки родичів, якими користується посадовець, Гринчак не відповів.

Нагадаємо, Олександра Гринчака призначили головою Одеської районної військової адміністрації у вересні 2023 року. За чотири місяці на посаді він заробив 212 тис. грн.

До цього Гринчак обіймав менеджерську посаду в «Енергоатомі». З початку року до вересня 2023-го, вказав майже 650 тис. грн заробітної плати від підприємства. Окрім цього Гринчак вказав 250 тис. грн пенсії.

Дружина очільника РВА Тетяна Гринчак у 2023 році отримала майже 1,4 млн грн від ФОП з основним видом діяльності «Консультування з питань комерційної діяльності й керування».

Із заощаджень станом на кінець 2023 року, Олександр Гринчак має 1 млн грн готівкою та 20 тис. грн на банківських рахунках. Дружина має $10 тис. готівкою та 2,5 тисячі гривень на рахунках.

Нагадаємо, Олександр Гринчак вже ставав героєм розслідування «Слідства.Інфо» «Таємниці Слідства» у 2020-му. Тоді чоловік обіймав посаду начальника департаменту кіберполіції України та приховав у своїй декларації будинок площею 221 квадратний метр у Києві, яким офіційно володіє його матір. Водночас як з’ясували журналісти, саме у цьому житлі на той момент мешкав головний кіберполіцейський із сім’єю.

Після розслідування «Слідства.Інфо» Гринчак все ж задекларував дорогий будинок.

Читайте також: Дружина голови департаменту кібербезпеки СБУ під час війни купила квартиру, яка коштує понад 20 млн грн