Альберт Точиловський, власник клініки репродуктивної медицини BioTexCom, яка надає послуги сурогатного батьківства, раніше вів аналогічний бізнес у Молдові. Тоді його партнером, судячи із записів у молдовських реєстрах та кількох непрямих ознак, був син молдовського експрезидента Олег Воронін.

Про це ідеться в статті «Слідства.Інфо» під назвою «Тисячі дітей, два прізвища, Молдова, дивна смерть. Складне минуле найбільшої у світі клініки сурогатного материнства».

Молдовська клініка, активна, зокрема, у 2009 році, називалась BIOTEX. Єдина компанія зі схожою назвою в Молдові («BIOTEX-Com Srl») була зареєстрована за тією ж адресою, що й кілька підприємств сина тодішнього президента країни, впливового підприємця Олега Вороніна. Також названа фірма входила до числа акціонерів молдовського банку FinComBank, головою ради директорів у якому був Олег Воронін. А відповідно до витягу з Державної реєстраційної палати Молдови за листопад 2008 року, власником 15% акцій «BIOTEX-Com Srl» був особистий охоронець Олега Вороніна Геннадій Скрипкару. Убитий за дивних обставин навесні 2009 року: він нібито спав за кермом автівки, і двоє хлопців напідпитку завдали йому кілька смертельних ударів. При цьому тисяча доларів і документи, що були у Скрипкару, їх не зацікавили.

Міжнародна група журналістів у 2009 році звернула увагу на BIOTEX. Під виглядом британської пари розслідувальники зустрілись у Кишиневі з італійцем Нікола Колуччі та громадянином Німеччини Альбертом Манном — який, як згодом запевнив Нікола, контролює діяльність компанії.

«За 30 тисяч євро можна було отримати немовля від сурогатної матері з наявної у компанії широкої бази жінок, — ідеться в матеріалі. — У цьому бізнесі про все можна домовитись: навіть народити дитину від донора сперми, що не має стосунки до пари, яка платить. Нікола запевнив нас, що весь процес може відбутись у клініках компанії в Кишиневі чи у Києві. “Навіть наші конкуренти приходять до нас і платять нам, адже вони потребують сурогатних матерів. Їх у нас — більше, ніж треба. Всі молоді, всі красиві”, — запевняв Нікола».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 400 тисяч питань: як один грошовий переказ показав численні проблеми в Інституті раку

Пізніше журналісти зустрілись із Альбертом Манном у Києві. Він запевняв, що за свої гроші «майбутні батьки» отримають чудовий сервіс. Особливо зважаючи на фінансову кризу. «Донорів та сурогатних матерів знайти в Україні легше, ніж вільний столик у київському ресторані», — казав тоді він. При цьому надання послуг сурогатного материнства в Молдові і тоді, й зараз заборонене.

Після виходу розслідування 2009 року молдовська компанія припинила активну діяльність, натомість було зареєстровано ТОВ «Віотехсом» в Україні. Щоправда, Альберт Манн у ній вже не фігурував. Натомість з’явився Альберт Точиловський — із тією ж, що й у Манна, адресою електронної пошти.

Про те, що Точиловський колись мав інше прізвище, зазначено і в матеріалах українського кримінального провадження щодо торгівлі людьми та ухилення від сплати податків. Подано це так: «25 червня 2009 року ОСОБА_5 засновано Товариство з обмеженою відповідальністю “Віотехсом”, кінцевим беніфіціарним власником якого виступив громадянин Республіки Молдови ОСОБА_4 (колишнє прізвище ОСОБА_7), який одночасно є громадянином ОСОБА_8 Республіки Німеччини».

Нагадаємо, українська клініка BioTexCom опинилась у центрі скандалу після того, як виклала в мережу відео «Сурогатність: діти чекають на своїх батьків», де показано близько півсотні немовлят, що лежать в одній кімнаті у спеціальних боксах. Запис стурбував багатьох людей як в Україні, так і за кордоном. Омбудсменка Людмила Денісова закликала заборонити у країні сурогатне материнство для іноземців. Зі схожою позицією виступив і дитячий омбудсмен Микола Кулеба, який назвав комерційне сурогатне материнство «експлуатацією жінок».

Ці та інші скандали, втім, не шкодять бізнесу BioTexCom істотно: наразі вона є найбільшим постачальником послуги сурогатного материнства у світі. Чому і як так сталось — читайте в нашому матеріалі.