Російським вчителям, яких вербували на роботу на окупованих територіях Харківщини, пропонували заробітну плату понад $2000. Про це «Слідству.Інфо»повідомила правозахисниця Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Під час окупації Харківщини росіяни схиляли до колабораціонізму українських освітян та завозили в окуповані населені пункти російських вчителів.

«Вони хотіли привезти викладачів з віддалених регіонів Росії. Їм пропонували шалені зарплати — понад $2000. Були ті, хто погоджувалися їхати. Ми розуміємо, що вони злочинці з моменту перетину кордону з Україною. Але з тим обсягом потреб на окупованих територіях, який був, росіянам не вдалося виконати план. Зараз у п’ять разів менше навчальних закладів, ніж було до вторгнення», — розповіла Катерина Рашевська. 

У червні місцеві викладачі з Купʼянська їздили до «ЛНР» отримувати настанови на наступний навчальний рік, а деяких вчителів відправляли до Росії на курси підвищення кваліфікації. 

На думку українських правозахисників, така політика Росії свідчить про їхнє бажання знищити частину української національної групи. 

«Це однозначно викорінення ідентичності, а також зміна демографічної структури населення. Скільки б їх туди не приїхало, спочатку завезуть лікарів, потім вчителів, потім правоохоронців, суддів. І що залишиться з цих регіонів? А потім вони скажуть: «Ну давайте референдум, давайте голосовувати». І хто буде голосувати? Завезені росіяни”, — коментує дії окупантів Катерина Рашевська.

Детальніше про те, як російські окупанти використовували українських школярів у своїй пропаганді, та, по суті, вербували на війну старшокласників — читайте у матеріалі «Слідства.Інфо».