Президент Казахстану Касимжомарт Токаєв розповів, як став свідком розстрілу корупціонерів у Китаї під час роботи в радянському посольстві в Пекіні. 

Про це він сказав в інтерв’ю під час зйомок документального фільму «Президент 2.0», пише OCCRP з посиланням на Tengri News. 

За словами Токаєва, це справило на нього «жахливе враження», але він не засуджує таку міру, беручи до уваги «історичні та культурні традиції держави». 

Токаєв розповів, що бачив розстріл корупціонерів у 1988 році в одному з південних міст Китаю. Сам Токаєв до 1991 року працював у КНР секретарем радника посольства. 

«Жахливе враження. Людей привезли на вантажівках, висадили, на очах — пов’язки. Оголосили вироки. І кожному — постріл у потилицю», — розповів Токаєв.  

Президент Казахстану зазначив, що попри все, не може ставитися до цього однозначно: «З одного боку, важко дивитися на все це, з другого боку, я не засуджую. Це історичні та культурні традиції держави». 

Токаєв припустив, що КНР доводиться йти на такі покарання не лише за корупцію, але й за важкі злочини, адже інакше не впорається з ситуацією в країні. 

Також Токаєв розповів, що бачив події на площі Тяньаньмень у 1989 році, коли тисячі студентів вийшли на протести, вимагаючи демократії та викорінення корупції. Протестувальників розігнали за допомогою танків, тоді загинуло, за різними даними, від 200 до тисячі людей.

Токаєв сказав, що тоді зробив кілька висновків, зокрема, про небезпеку корупції, яка підриває віру людей. Утім, за словами Токаєва, він згоден з рішенням влади КНР, бо інакше Китай нібито міг «погрузитися у вир безладів».

Як повідомлялося раніше, понад тисячі чиновників у Казахстані протягом 2018 року винесли вироки за статтями, пов’язаними з корупцією. Реальні вироки отримали 290 чиновників.

Також раніше Департамент агентства Казахстану щодо справ держслужби та протидії корупції попросив релігійних діячів країни допомогти боротися з хабарництвом та проповідувати «гріховність корупції»

Антикорупційне відомство Казахстану для боротьби з хабарництвом також установило у школах, лікарнях і на дорогах банери з емодзі. В Агентстві заявили, що обрали емодзі, бо це «прості й зрозумілі образи сьогодення».