Понад тисячі чиновників у Казахстані протягом 2018 року винесли вироки за статтями, пов’язаними з корупцією. Про це повідомляє OCCRP з посиланням на «Курсив». Найбільше корупціонерів — серед правоохоронців. Реальні ув’язнення отримали 290 чиновників.

Серед засуджених 285 співробітників органів внутрішніх справ, 73 — Комітету держдоходів, понад 30 людей з Комітету надзвичайних ситуацій, 23 акіми (голови місцевих виконавчих органів) та більш ніж 200 співробітників акіматів.

Збитки від цих корупційних злочинів за рік сягнули 21 мільярда тенґе (55 мільйонів доларів) — на 30% більше, ніж у 2017 році. Водночас правоохоронці повернули державі майже 90% суми збитків.

Загалом за цей період у Казахстані зареєстрували майже 2,5 тисячі злочинів, пов’язаних з корупцією. Більш ніж половина — хабарі та зловживання владою.

Вид на столицю Казахстану Нур-Султан (раніше — Астана), 9 жовтня 2015 року. Лазаренко Микола / POOL / УНІАН

Як писало раніше Слідство.Інфо, Департамент Агентства Казахстану щодо справ держслужби та протидії корупції Акмолинської області попросив релігійних діячів країни проповідувати «гріховність корупції». Головний імам підтримав ініціативу.

Раніше Агентство оголосило про встановлення в школах, лікарнях і на дорогах країни банерів з емодзі для протидії корупції. Емодзі вирішили використовувати тому, що це «прості й зрозумілі образи сьогодення».