Низка світових медіа й організацій із захисту прав журналістів відреагувала на дії МВС стосовно кримінального провадження, у якому віднедавна фігурує агенція журналістських розслідувань “Слідство.Інфо”. Заяву оприлюднили на платформі Ради Європи, що зобов’язує українську владу відреагувати.

Як ідеться в матеріалі “Тиск і абсурд” світові медіа-організації відреагували на ситуацію навколо “Слідства.Інфо”, міжнародні медіа-організації різко висловилися на адресу міністерства, назвавши їхнє рішення “абсурдним та небезпечним”. Вони заявили про тиск на пресу і застерегли правоохоронців від переслідування редакції. 

Чотири провідні організації: “Репортери без кордонів” (Reporters Without Borders), “Комітет захисту журналістів” (Committee to Protect Journalists), “Артикль 19” (Article 19) та “Міжнародний інститут преси” (International Press Institute), опублікували спільне звернення до України кілька днів тому, 13 березня. Воно оприлюднене в категорії “залякування та тиск на журналістів”. Організації, які борються із утисками проти журналістів, закликали українську владу розібратися із ситуацією.

Виконавча директорка українського Інституту масової інформації Оксана Романюк пояснює, що розміщення заяви на майданчику Ради Європи є механізмом впливу на Україну. Тепер уряд має провести перевірку ситуації та підготувати офіційне пояснення, яке буде опубліковане на цій платформі. 

“Оскільки це платформа Ради Європи, то це — удар по іміджу України за кордоном. За що ми можемо подякувати пану Авакову та тим співробітникам, які фактично здійснюють тиск на “Слідство.Інфо”, — заявила вона в коментарі нашій редакції.

Схожі заяви про неприпустимість тиску на журналістів, нагадаємо, опублікувала низка міжнародних ЗМІ. Зокрема й об’єднання журналістів-розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), партнером якої є “Слідство.Інфо”. В організації звинуватили правоохоронців у наступі на вільну пресу. 

Як уже повідомляла наша редакція, “Слідство.Інфо” віднедавна стало фігурантом кримінального провадження, яке розслідує Національна поліція України. Інтерес правоохоронців до діяльності журналістів офіційно ініціював народний депутат Олександр Дубінський. Парламентар написав заяву про те, що наше медіа стежить за високопоставленими громадянами США. Своє звернення до правоохоронців він передав особисто міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Відтак — поліція взялася за діяльність журналістів.

На думку головної редакторки агенції “Слідство.Інфо” Анни Бабінець, ці події є спробою тиску на журналістів.