Міжнародна організація Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) вимагає від міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова припинити переслідування редакції “Слідство.інфо”. Представники організації вважають дії правоохоронців нападом на свободу слова та вільні журналістські редакції. 

Про це йдеться у заяві Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) на сайті організації.   

В організації заявляють, що кримінальне провадження, яке стосується “Слідства.Інфо”, може загрожувати проведенням обшуків у редакції і вилученню конфіденційної інформації.  

У зв’язку з цим міжнародне об’єднання журналістів-розслідувачів OCCRP, членом якої є “Слідство.Інфо”, заявляє про наступ на вільну пресу.  “Це пряма атака на свободу преси та жорстока спроба залякати та змусити замовчати незалежне ЗМІ — не кажучи вже про втручання у висвітлення суспільно важливої інформації”, — заявив співзасновник OCCRP та головний редактор Дрю Салліван.

Про розслідування діяльності  “Слідства.Інфо” стало відомо минулого тижня, 3 березня. Правоохоронці зацікавилися роботою журналістів агенції через звернення народного депутата Олександра Дубінського. Він заявив про нібито шпигування з боку журналістів за високопосадовцями США. 

Причиною звинувачень нардепа став запит до нього, у якому журналісти питали Дубінського про його можливі зустрічі з фігурантами справи про імпічмент Трампа. Зокрема, з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа. Такий самий запит, зокрема, отримав і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та ще 12 посадовців.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Що не так з Аваковим: гучні злочини, нерозкриті поліцією

Матеріали на журналістів, за словами Дубінського, він передав персонально Арсену Авакову. У МВС у свою чергу повідомили, що справа перебуває під персональним контролем керівництва міністерства.