Окупаційна адміністрація Маріуполя видала наказ про щотижневе визнання щонайменше 30 українських будинків «безхазяйними».  

Про це журналістам «Слідства.Інфо» повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко з посиланням на документи, отримані Маріупольським спротивом. 

Рішення окупаційної адміністрації передбачає, що голови районів міста зобов’язані кожного понеділка до 12 ранку передавати «керівництву» інформацію про «безхазяйну» нерухомість. У документі йдеться, що «за дорученням заступника голови адміністрації міста Маріуполя К.Н. Перепечая, кожен район надає не менше 30 об’єктів у тиждень». Документ виданий «Управлінням житлово-комунального майна» окупаційної адміністрації міста. 

Статус «безхазяйого житла» надають будинкам, у яких, на думку окупаційної адміністрації, немає офіційного власника або там ніхто не мешкає. 

«Це означає, що у цій нерухомості немає власника, тобто воно нічиє. Наприклад, люди купили у 2019-му квартиру або будинок  і там мешкають. Якщо комусь з адміністрації подобається житло, то вони виженуть на вулицю людей. Принаймні, скажуть, наприклад, що під час бойових дій втрачено документи. Це розповсюджена історія: згоріли, десь у підвалі втонули, чи ще щось таке», – пояснює Андрющенко. 

Процес визнання житла «безхазяйним» триває ще з початку окупації. 

«Тобто проводиться інвентаризація, вона постійно триває. Фактично нерухомість відноситься до так званої «безхазяйної», ну а потім відповідно переходить у власність так званої ДНР. Це те саме мародерство, тільки нижчої ланки», — пояснює Андрющенко. 

Як визначили «Слідство.Інфо» за відчуження житла відповідають різні люди. Для того, щоб забрати будинок, окупантам спочатку потрібна інформація, що в цьому будинку більше ніхто не живе. Цим питанням в місті опікуються «квартальні» — люди, які відповідали за окрему ділянку району, надавали довідки та вели облік жителів. 

За словами місцевих жителів, далі інформація від «квартальних» передається головам так званих районних адміністрацій. У Маріуполі їх чотири, кожну з яких очолюють колаборанти. Окупаційна місцева адміністрація на чолі з «очільником» міста Олегом Моргуном обирає склад комісії, яка і визнає житло «безхазяйним».

Так зване керівництво міста підпорядковуються ватажку терористичної «ДНР» — Денису Пушиліну. Далі ця гілка тягнеться до вищого керівництва РФ. 

Читайте також: Як волонтери Путіна в Маріуполі «фільтрують» українців