Стрічка «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації й утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію. Щоб примусити до співпраці та зламати чоловіків психологічно, росіяни ґвалтували їх або погрожували зґвалтуванням.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Фільм презентували в Херсоні 29 березня. У ньому розповідають історії чотирьох хоробрих чоловіків, які наважилися розповісти про свій досвід утримання у херсонських катівнях. Окрім цього автори змогли ідентифікувати росіян, які знущалися з героїв фільму та зателефонували їм.

«Для нас дуже важливо показати цей фільм саме в Херсоні, адже всі звірства, задокументовані у «Він теж», відбувались саме в Херсоні під час окупації росіянами міста. Не зважаючи на те, що тут дуже напружена безпекова ситуація через постійні обстріли, в безпечному місці ми це змогли організувати, і люди прийшли», — каже головна редакторка Настя Станко

Авторка фільму Яна Корнійчук неодноразово їздила в Херсон, щоб брати інтерв’ю у героїв та збирати інформацію для фільму.

«Ми у «Слідстві.Інфо» підняли тему сексуального насильства проти чоловіків росіянами перші. Маю надію, що це дасть поштовх говорити тим, хто цього не робив через страх бути засудженим, бути не почутим чи ще щось. Говорити про це — не соромно. Чоловіки, які погодилися з нами поспілкуватися, надзвичайно сміливі. Найголовніше — вони хочуть, аби винуватці були знайдені та покарані», — каже Яна Корнійчук.

Андрій Коваленко

На показ прийшов Андрій Коваленко начальник відділу протидії злочинам вчинених в умовах збройного конфлікту в Херсонській обласній прокуратурі. 

«Широкомасштабність і системність застосування катувань — це цілеспрямована політика відносно населення з метою підкорення державі-агресорці. Катування — це засіб отримання неправдивої інформації, а бажаної; а також спосіб зламати людину. В кожному районному центрі на окупованій Херсонщині діє зараз така ж катівня», — зазначив Коваленко.

Під час обговорення фільму одна з глядачок розповіла, що знає інших чоловіків і жінок, які були на підвалах, але не готові про це говорити і не зверталися до правоохоронців.

До цього відбулась прем’єра фільму у Києві 27 березня. Фільм вже доступний на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

 Читайте також: «Слідство.Інфо» презентувало фільм «Він Теж» про українських чоловіків, які зазнали сексуального насильства від росіян