Від початку повномасштабного вторгнення українські журналісти долучилися до закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія, щоб стежити за листуванням росіян. З цього листування вдалося дізнатися багато цікавого про ставлення окупантів та їхніх дружин до війни в Україні.

Про це йдеться у спільному відеоматеріалі «Слідства.Інфо» та «Наших грошей. Львів».

Військові 7-ї бази, по суті, двічі окупанти: разом зі своїми дружинами вони базуються у загарбаній Росією Абхазії, а тепер прийшли захоплювати українські території. Коли у березні 2022 року їх підняли за бойовою тривогою, вони не вірили, що відправляться в Україну, адже були переконані, що Абхазію не залишать без російського контингенту. Ось, що військові РФ писали у своєму чаті: «Вряд ли вас отправят. Грузию держать, кто будет? Нас туда (в Україну, — ред.) кинули. Вы тут сидите. Сами справимся».

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

Група російських окупантів у соцмережі має два чати: чоловічий «Мальчишник» і жіночий «Между нами — девочками». У своєму листуванні, поміж побутових питань, російські військові та їхні дружини обговорюють нагальні проблеми, що виникають під час вторгнення в Україну.

Згідно з листуваннями, військові абхазької бази чинять злочини в Україні з перших днів повномасштабної війни — вони нищать Херсонщину та Миколаївщину. 

У чаті окупанти, які вже перебували в Україні, відмовляють колег їхати на війну.

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

«Сидите дома лучше. И молчите. Вы не знаете что это. Какая н**уй тактика. Ты рот откроешь при первом миномете и будешь не вдуплять и плакать. Вот и все», — пише російський військовий Владіслав Галичкін.

Раніше повідомлялося, що українські захисники ліквідували командування окупантів у Чорнобаївці. А на початку квітня точилися запеклі бої, в яких, судячи з чатів, полягло чимало особового складу 7-ої бази. Військові почали зникати зі звʼязку і у групі заговорили про те, як дізнатися про вбитих та поранених. 

«Груз 300 по желанию военного сообщают, груз 200 сообщат… Что ещё? Не надо паниковать. Он находится не на празднике, а войне. Остальное вам лично по приезду расскажет», — відповідає окупант Алєксандр Морозов на повідомлення однієї з жінок у чаті.

Дружини, чиї чоловіки залишилися живими, почали обурюватися, що їх не відпускають відпочити від вбивства українців: «Девочки, может настоять на собрании? И там потребовать от старшего, чтобы вывели их или хотя бы поочередно давали выходные дни».  

Повідомлення із закритої групи 7-ї військової бази російської армії з самопроголошеної республіки Абхазія

Однак далі балачок діло не заходить, оскільки жінки переконані, що зібрання — справа марна. Замість того, щоб зробити щось, щоб їхні чоловіки не вмирали, росіянки обговорюють, наскільки важливо передавати в окопи домашній алкоголь. 

Повний текст розслідування читайте на сайті наших партнерів «Наші гроші. Львів»: Дев’ять місяців війни в чатах російської військової бази