Суддя Городищенського райсуду Черкаської області Людмила Синиця разом із двома колегами повідомила Вищу раду правосуддя про нібито втручання в її діяльність з боку працівників Офісу Генерального прокурора. Тиждень тому прокурори оголосили Синиці підозру в розголошенні даних досудового розслідування.

Повідомлення розміщене на сайті Вищої ради правосуддя.

У ньому судді Людмила Синиця, Володимир Черненко та Леонід Подорога зазначають, що після судового засідання у справі про вбивство активіста Василя Сергієнка, невідомі нібито зчинили галас та перешкоджали суддям пересуватись у приміщенні установи.

«Невідомі особи, незважаючи на присутність працівників служби судової охорони, поліції, створюючи галас, перешкоджаючи руху, не допускали суддів пройти на другий поверх приміщення суду і при цьому відбулося намагання вручення підозри головуючому судді Синиці Л. П., як стало зрозумілим із засобів масової інформації, представником Офісу Генерального прокурора», — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді у справі вбивства Сергієнка оголосили підозру: відео та деталі процесу

На думку суддів, підставою для тиску на суд та оголошення підозри судді Синиці стало те, що прокурори двічі клопотали про їхній відвід, однак колегія не задовольнила це клопотання.

«Вважаємо, що такими спільними діями представниками Офісу Генерального прокурора, вручення повідомлення про підозру, за підтримки громадських активістів, які перешкоджали колегії суддів дійти до службового приміщення, є неправомірним впливом та тиском», — зазначила колегія в документі.

Нагадаємо, 16 липня судді Городищенського райсуду Черкаської області Людмилі Синиці, яка розглядає справу про вбивство місцевого журналіста та активіста Євромайдану Василя Сергієнка, оголосили підозру в розголошенні даних досудового розслідування

За версією слідства, торік у червні під час слухання справи про вбивство журналіста Василя Сергієнка суддя розголосила відомості іншого кримінального провадження. Йдеться про клопотання одного з обвинувачених — Віктора Горбенка, який звернувся до слідчого з проханням вжити щодо нього заходи безпеки, оскільки побоюється за своє життя та здоров’я.

Нагадаємо, що Василя Сергієнка знайшли мертвим 5 квітня 2014 року в лісі на Черкащині. Перед тим журналіста викрали з дому та катували. У 2017 році Нацполіція затримала ймовірного організатора вбивства. Ним виявився колишній начальник охорони екснардепа від «Партії регіонів» Геннадія Бобова. На переконання громадських активістів, саме Бобов може бути замовником убивства – адже він неодноразово ставав фігурантом матеріалів Сергієнка щодо земельних махінацій.

Сім’я та друзі Сергієнка після його смерті заснували журналістську премію, якою відзначають найкращі матеріали українських розслідувачів.