Судді Городищенського райсуду Черкаської області Людмилі Синиці, яка розглядає справу про вбивство місцевого журналіста та активіста Євромайдану Василя Сергієнка, увечері 16 липня оголосили підозру в розголошенні даних досудового розслідування.

«Слідство.Інфо» проаналізувало текст підозри судді Людмили Синиці — цей документ є в розпорядженні редакції.

За версією слідства, торік у червні під час слухання справи про вбивство журналіста Василя Сергієнка суддя розголосила відомості іншого кримінального провадження, що не було предметом її розгляду. Таким чином суддя начебто перешкодила діяльності правоохоронного органу в розкритті злочину.

З документа нам відомо, що йдеться про клопотання одного з обвинувачених — Віктора Горбенка, який на той момент перебував у слідчому ізоляторі. Як зазначено в документі, в іншому кримінальному провадженні щодо вбивства журналіста Горбенко перебуває в статусі свідка та звернувся до слідчого з проханням застосувати щодо нього заходи безпеки, а саме — перевести його з Черкаського СІЗО до іншої установи, оскільки той побоюється за своє життя та здоров’я.

Відтак, слідчий звернувся до суду з відповідним клопотанням про застосування заходів безпеки. В тексті підозри зазначається, що 5 червня під час судового засідання суддя Людмила Синиця умисно повідомила усім присутнім у залі деталі цього клопотання, незважаючи на неодноразові застереження слідчого. Таким чином вона розголосила деталі досудового розслідування та зашкодила слідству.

Зазначимо, що підозру Людмилі Синиці оголосили ввечері 16 липня при виході з зали судових засідань. Як видно на відео, суддя відмовилася від отримання письмової підозри, тож працівники прокуратури зачитали Синиці її суть. Також під час оголошення тексту документа суддя намагалася втекти з коридору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екснардеп Бобов заплатить 51 тисячу штрафу за недекларування понад 120 мільйонів

Нагадаємо, що Василя Сергієнка знайшли мертвим 5 квітня 2014 року у лісі на Черкащині. Перед тим журналіста викрали з дому та катували. У 2017 році Нацполіція затримала ймовірного організатора вбивства. Ним виявився колишній начальник охорони екснардепа від «Партії регіонів» Геннадія Бобова. На переконання громадських активістів, саме Бобов може бути замовником убивства – адже він неодноразово ставав фігурантом матеріалів Сергієнка щодо земельних махінацій.

Сім’я та друзі Сергієнка після його смерті заснували журналістську премію, якою відзначають найкращі матеріали українських розслідувачів.