Журналісти «Слідства.Інфо» дослідили статки кількох суддів Печерського суду та їхніх родичів. Під час повномасштабної війни служителі Феміди нажили майна на близько 440 тисяч доларів. Значно більше можна буде побачити у деклараціях суддів, які вони мають подати до березня 2024 року. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Святкування під прикриттям»: як у Києві відзначили День працівників суду.

Печерський районний суд міста Києва — один з найбільш скандальних українських судів, бо знаходиться у центрі столиці та ухвалює рішення щодо долі всієї держави. То й судді тут непрості.

Щоправда, вони не поспішають декларувати набуте за останні два роки — закон дає їм на це кілька місяців. Але у офіційних реєстрах «Слідству.Інфо» вдалося знайти майно, яке судді та їхні родичі придбали вже під час повномасштабного вторгнення.

Суддя Олег Білоцерківець заступник голови Печерського суду — у листопаді 2022 року він придбав квартиру у житловому комплексі комфорт-класу. Наразі така квартира може коштувати близько 60 тисяч доларів

Суддя Олег Білоцерківець

Крім цього, посадовець став власником новенької автівки — Toyota C-HR 2022 року, вартість якої зараз стартує від 36 (у мінімальній комплектації) та може сягати 41 тисячу доларів. 

Непевне, один з найвідоміших Печерських суддів — Сергій Вовк. Його у день святкування Дня працівників суду «Слідству.Інфо» піймати не вдалося, а от наступного робочого дня суддя перекинувся з журналістами парою слів дорогою на судове засідання. 

Суддя Сергій Вовк

 У 2022 році дружина Сергія Вовка стала власницею Volkswagen multivan t6. Наразі таке авто може коштувати близько 90 тисяч доларів.  

Журналісти запитали у судді Вовка, для чого його дружина придбала таке дороге авто. «Дружині подарували. Це сімейні справи», — відповів Сергій Вовк на запитання про те, хто саме подарував машину його дружині. 

У ще однієї судді Галини Матійчук є син Олесь. Наприкінці березня 2023-го він став власником нерухомості у житловому комплексі бізнес-класу на півночі Києва. Лише квартира у майже 95 квадратів могла обійтися чоловіку у 7,5 мільйонів гривень. Крім квартири, він придбав також гараж та нежитлове приміщення. 

Суддя Галини Матійчук

У приміщенні суду журналістам не вдалося поспілкуватися з Матійчук, тож «Слідство.Інфо» надіслало їй запит. У відповіді на запит суддя повідомила наступне: «Щодо статків моїх та моєї сім’ї Ви можете почерпнути інформацію з моїх декларацій, які були подані мною раніше та будуть подані в установлений Законом строк». 

Судді мають досить великі зарплати — часом по кілька сотень тисяч гривень. І можуть собі дозволити такі покупки. Але чи доречно це саме зараз?

«Придбання настільки коштовних речей під час повномасштабної війни — це максимально аморальна річ. Коли вся країна збирає по п’ять гривень на дрони, на шоломи, бронежилети, хтось дозволяє собі такі розкішні придбання. Суспільство повинне і точно має право ставити ці запитання і стосовно доцільності, і стосовно законності походження майна», — коментує Михайло Жернаков, голова правління фундації DEJURE. 

Читайте також: У Печерському суді не можуть однозначно сказати, чи святкували судді День працівників Феміди