Конституційний Суд України визнав неконституційними окремі положення Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України». Таке рішення Велика палата КС прийняла сьогодні, 16 вересня.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Конституційного суду.

Зокрема, невідповідним Конституції визнано повноваження Президента України створювати Національне антикорупційне бюро, а також призначати на посаду та звільняти директора НАБУ. Також Президент за Конституцією, вирішив суд, не має права визначати трьох людей у конкурсній комісії з обрання директора бюро, визначати одного члена аудиторської комісії НАБУ, та затверджувати Положення про Раду громадського контролю антикорупційного органу.

Всі ці положення, за рішенням суду, втрачають чинність через три місяці після прийняття КСУ цього рішення — тобто, 16 грудня 2020 року.

Тепер Верховна Рада має невідкладно привести положення законів у відповідність до судового рішення — ідеться в повідомленні КСУ.

Зауважимо, що наприкінці серпня Конституційний Суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника на посаду директора Національного антикорупційного бюро України, яке відбулось ще у 2015 році. Ми розповідали про це у матеріалі: «Рішення Коституційного Суду щодо директора НАБУ: 10 запитань і відповідей».

Як зауважили судді, Конституція визначає вичерпний перелік посад, призначення на які здійснює президент особисто — і посада керівника НАБУ там відсутня. Відтак, указ про призначення Ситника втратив чинність.

Утім, в антикорупційному бюро назвали рішення Конституційного суду політично вмотивованим. Також в НАБУ зауважили, що це рішення не передбачає автоматичного звільнення Артема Ситника з посади.

У своїй заяві бюро також зауважило, що ініціаторами звернень до КС, а також законопроєктів, які впродовж останніх 5 років у той чи інший спосіб мали на меті послабити спроможність НАБУ розслідувати топ-корупцію, виступали фігуранти розслідувань НАБУ, в тому числі й ті, які вже мають статус підозрюваних чи опинилися на лаві підсудних».

Як ми виявили, з поданням про неконституційність призначення Ситника директором НАБУ до суду звернувся нардеп «Слуги народу» Олександр Дубінський, якого називають голосом так званої «групи Коломойського» у парламенті. Також під цим поданням підписалося 50 депутатів. Це, зокрема, представники «Слуги народу», партії «За майбутнє» та «ОПЗЖ» у парламенті.

Національне антикорупційне бюро України створене 16 квітня 2015 року. За цей час детективи завершили понад 250 розслідувань, підозри отримали близько 600 осіб. 438 із них станом на кінець минулого року отримали статус обвинувачених. Серед цих людей — народні депутати, міністри та їхні заступники, керівники держпідприємств.

Найрезонансніші справи НАБУ стосуються, зокрема, екскерівника ДФС Романа Насірова, екснардепа Борислава Розенблата. Це справа про виведення за кордон десятків мільярдів гривень колишніми бенефіціарами ПриватБанку та справа щодо незаконних оборудок у компанії «Укрнафта». Також це «Справа ОАСК» — про нібито злочинну організацію за участі голови та суддів Окружного адміністративного суду Києва, створену з метою захоплення влади в судовій системі України.