Печерський районний суд Києва арештував нерухомість компанії «КУА «Ексельсіор», яка фігурує у справі ексміністра доходів і зборів часів Януковича Олександра Клименка.

Про це йдеться в судовій ухвалі.

Офіційне слідство вважає, що підконтрольну Клименку фірму «КУА «Ексельсіор» використовували для відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом.

Прокурор Головної військової прокуратури клопотав про арешт земельних ділянок, площею близько одного гектара, двох будинків і недобудови в елітному селищі Козин під Києвом, а також трьох квартир у Києві й Донецьку, двох нежитлових приміщень і дев’яти машиномісць. Цю нерухомість, на думку слідства, придбали у 2011-2014 роках з метою відмивання коштів.

Печерський районний суд Києва вже арештовував цю нерухомість, але на початку вересня зняв арешт.

Тоді ж суд скасував арешт майже сотні рахунків і цінних паперів на банківських рахунках. Вдруге прокурор не вимагав арешту цих активів. 

Досудове слідство вела Головна військова прокуратура від червня 2014 року. Колишнього міністра доходів і зборів України підозрюють у створенні та участі в злочинній організації, відмиванні у 2011-2017 роках 6,3 мільярда гривень, одержаних злочинним шляхом. У провадженні також фігурують четверо інших підозрюваних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спадок Клименків

За даними Генпрокуратури, щодо Олександра Клименка порушили декілька проваджень. Зокрема, за даними слідства, впродовж 2012-2013 років він заволодів коштами з держбюджету на суму 3,1 мільярда гривень шляхом незаконного відшкодування ПДВ на рахунки трьох фіктивних фірм. У цій справі Печерський районний суд Києва у серпні 2019 року заочно взяв ексміністра під варту. 

За президентства Януковича Олександр Клименко був головою Державної податкової служби України, а з грудня 2012 до лютого 2014-го — міністром доходів і зборів. Після розстрілів активістів на Майдані під час Революції гідності він утік з України й відтоді перебуває в розшуку.