Запорізький окружний адмінсуд скасував рішення кадрової комісії про непроходження прокурором Генеральної прокуратури Олександром Жупіною атестації та зобов’язав Офіс Генпрокурора поновити його на посаді. Також суд вирішив стягнути з відомства майже 830 тисяч гривень за приблизно пів року, протягом яких прокурор не працював. Офіс Генпрокурора оскаржив це рішення в апеляції, тож наразі кошти не перерахував.

Про це рішення від 10 червня поточного року «Слідство.Інфо» довідалося з реєстру судових рішень.

Як ідеться в документі, Олександр Жупіна працював у органах прокуратури з 2006 року. Остання посада — заступник начальника відділу Генпрокуратури.

Наприкінці 2019 року в межах реформи органів прокуратури Жупіна проходив атестацію. Проте, згідно з рішенням кадрової комісії від 5 грудня, він її не пройшов. 

Як ідеться в судовому рішенні, комісія мала обґрунтовані сумніви в доброчесності Олександра Жупіни. Зокрема, під час атестації з’ясувалося, що в січні 2019 року матір прокурора придбала автомобіль Nissan Qashqai 2018 року, ринкова ціна якого складає 680 тисяч гривень. При цьому її з чоловіком сукупний дохід був майже у п’ять разів меншим.

Також Жупіна у 2017 році декларував право користування автомобілем Volkswagen Passat 2005 року випуску, який нібито належав його матері, хоча, як з’ясувала комісія, до 2017 року вона офіційно доходів не отримувала. Крім того, як ідеться в судовому рішенні, у декларації за 2015 рік Олександр Жупіна не вказав право користування на авто Opel Vectra 2006 року, яким користувався з квітня 2014-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський прокурор перед затриманням на хабарі обирав Mercedes за майже 90 тисяч доларів

Утім, суддя Запорізького окружного адмінсуду Андрій Сіпака не погодився з такими висновками атестаційної комісії.

Він взяв до уваги договори купівлі-продажу та копії довіреностей, надані звільненим прокурором, які нібито підтверджують законність походження коштів на купівлю згаданих автомобілів. Ідеться, зокрема, про договір купівлі-продажу батьком Жупіни у 2012 році житлового будинку за 410 тисяч гривень та договір купівлі-продажу квартири за 45 тисяч гривень у 2017 році.

Олександр Жупіна. Фото Логос Київ

Крім того, суддя Сіпака зауважив, що в українському законодавстві такого поняття як «доброчесність» не існує. Відтак, рішення кадрової комісії щодо Жупіни він визнав протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Також Запорізький окружний адмінсуд вирішив, що Офіс Генпрокурора повинен сплатити майже 830 тисяч гривень Олександру Жупіні майже за пів року вимушеного прогулу. За підрахунками суду, більшість з цього часу середньоденна заробітна плата звільненого прокурора складала понад 8 тисяч гривень. 10 липня Офіс Генпрокурора подав апеляцію на це рішення, відтак цих коштів наразі не перерахував.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», київський прокурор Святослав Мазурик, якого на початку червня під час отримання 100 тисяч доларів хабаря затримали правоохоронці, хвалився, що може вирішити практично будь-яке питання в Київському апеляційному суді. Там у нього працює дружина.