Незабаром виповниться рік, як правоохоронці розшукують ключового фігуранта у справі Катерини Гандзюк – Олексія Левіна. Ця людина може знати ім’я замовника злочину проти херсонської активістки. 

На Гандзюк напали в липні минулого року. Напад був жорстоким. Її облили концентрованою сірчаною кислотою. Після кількох місяців боротьби за життя вона померла. Офіційному слідству вдалося зловити п’ятьох виконавців цього злочину. Зараз вони сидять за ґратами. Та важливі свідчення про замовника цього злочину може дати Олексій Левін – єдиний підозрюваний, який переховується від слідства. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Як готували напад

Левін залишив Україну в серпні минулого року, через два тижні після нападу. Того ж року у грудні Служба безпеки України назвала його офіційним підозрюваним і незабаром оголосила у розшук. Утім, до сьогодні правоохоронці не змогли знайти і допитати Левіна.    

Водночас “Слідству.Інфо” вдалося двічі отримати його свідчення. Першу розмову з ним оприлюднили у фільмі “Гандзюк: Системне вбивство”. Також протягом тривалого часу журналісти намагалися домовитися про зустріч з Олексієм Левіним – щоб записати повноцінне інтерв’ю. “Слідство.Інфо” направило йому список питань стосовно планування нападу на Катерину Гандзюк та його ймовірної ролі у цьому.

Левін не вийшов на зв’язок, але надіслав аудіозапис зі своїми відповідями. Аудіо його відповідей можна прослухати у блозі “Таємниці Слідства”. У тексті подаємо розширену версію свідчень Левіна. 

Питання Слідства.Інфо: Чи відповідає дійсності твердження про те, що в офісі Ігоря Павловського озвучувалася ідея помсти Катерині Гандзюк?

ВІД РЕДАКЦІЇ: Ігор Павловський – інший фігурант розслідування, раніше офіційне слідство вважало його одним із співорганізаторів злочину проти Катерини Гандзюк. Павловський мав тісний зв’язок із групою виконавців злочину, а в матеріалах кримінального провадження є дані про те, що в його офісі обговорювалися плани зашкодити херсонській активістці. Нині Павловський перебуває вдома, йому пом’якшили статтю, тепер правоохоронці інкримінують йому не організацію, а замовчування злочину. 

Відповідь Олексія Левіна: Так, така історія була. Але це було не “помсти Катерині Гандзюк”. Це було якраз після того, як (я не пам’ятаю, яке це число) в Херсоні стався мітинг. Коли туди приїжджав Цегельник і покійний ось цей “Сармат”. Усі ось ці люди з іншого міста туди приїжджали. І прийшли Херсон підтримати хлопці АТОшники. Там був Торбін. І там багато його якихось побратимів. І коли це все сталося, вони не дали там цьому Цегельнику розгулятися. Він там хотів в обладміністрацію заскочити. Вони цього не дозволили. 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Ідеться про події, що сталися в липні 2018-го року. Перед стінами обласної адміністрації в Херсоні відбувся мітинг. Його учасники протестували проти спалення і незаконної вирубки лісу. Проблеми знищення деревини в регіоні офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на Катерину Гандзюк. За версією правоохоронців, Гандзюк висвітлювала проблеми незаконної вирубки і покладала відповідальність за це на херсонську обласну владу. Цегельник і “Сармат”, про яких говорить Левін, – це активісти, які брали участь в мітингу. Судячи зі свідчень Левіна, Павловський критикував пікет під державною установою і вважав, що Гандзюк підтримує дії Цегельника. 

І потім ми зустрілися. Здається, це навіть було мимоволі, ніхто не телефонував. Я заїхав в офіс, вони там сиділи. І відбувалася розмова. Щось на кшталт того, що вона їх там чимось образила. І хтось запропонував: “ось, мовляв, треба щось з нею зробити. Зайти, наприклад, на робоче місці, і кинути в сміттєвий бак. “А як ви собі це уявляєте? Як зайти до міськради, як “сміттєвий бак”, як тягнути її через міськраду?”

І, здається, навіть я сказав (не буду зараз це заперечувати, можливо, тому що час минув), щоб облити зеленкою. (Чому зеленкою? Тому що це найбільш поширена форма в Україні. Я маю на увазі: усіх чиновників на якихось мітингах обливають зеленкою) І сфотографувати. 

Був я, був Торбін, був Павловський, був Пилипенко, був “Брага”. Здається, людей п’ятеро було. Може, ще хтось був, не пам’ятаю. Багато було людей. І хтось запропонував її облити лайном. Взяти відро лайна, зайти і облити. Як це зробити? Павловський сказав, що у нього є якась людина, яка проведе всіх цих хлопців, вони зайдуть з якогось входу. Не з центрального, зайдуть прямо в кабінет. Обіллють лайном і відразу це все сфотографують і потім це все викладуть в інтернет. Була така ситуація.

Як я зрозумів, вона їм допекла. Вони вважали, що вона нібито на їхньому боці, а вона виявилася не на їхньому боці, а на боці Цегельника. Це дуже сильно розлютило, тому що Цегельник – мало чи не кровний ворог Павловського.

Я так розумію, він, як і я, взагалі її не знав. Але через те, що Цегельник його особистий ворог, якщо вона з Цегельником, значить, вона –  його ворог. Я так розумію.

ВІД РЕДАКЦІЇ: Сергій Торбін – це людина, яка організувала групу нападників проти Катерини Гандзюк. Інші люди, яких згадав Левін у своєму записі, зокрема, Пилипенко і “Брага”, є бойовими побратимами Торбіна. Дехто з них давав офіційні свідчення Службі безпеки України щодо факту такої розмови в офісі Павловського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: системне вбивство

Питання Слідства.Інфо: Пригадайте детально свій день 31 липня 2018-го року. Це день нападу на Катерину Гандзюк. Що ви робили і з ким зустрічалися?

Відповідь Олексія Левіна: Чесно кажучи, багато часу вже минуло, щоби ось так детально (згадати – РЕД.). Звичайний був робочий день. Прокинувся, поснідав. З дому виїхав, може, десь о десятій годині. Ні. Так: прокинувся, поїхав в «Сандро» (херсонське кафе – РЕД.) поснідав. Це було десь о десятій годині, може, початок одинадцятої. Ну і звичайний робочий день. Зустрівся там із Сергієм Сидоренком (за наявною в журналістів інформацією, Сидоренко – це приятель Левіна – РЕД.), і поїхали працювати над робочими справами. У цей день конкретно з усіма підозрюваними, які зараз перебувають там, у СІЗО, і які не перебувають у СІЗО, ні з ким не зустрічався. 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Олексій Левін також повідомив, що про напад на Катерину Гандзюк дізнався у той же день, коли скоїли злочин. За його словами, він прочитав про це в інтернет-виданні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство Павла. Розслідування загибелі журналіста Шеремета

Питання Слідства.Інфо: Згадайте детально свій день 17-го серпня 2018-го року. Це день, коли ви приїжджали до Ігоря Павловського. Навіщо ви туди приїжджали? Чи бачили ви там Сергія Торбіна? Що він говорив і як поводився? 

Відповідь Олексія Левіна: День минув як зазвичай у мене. Робочий день, робив свої справи, працював. У мене вже була запланована поїздка на середину серпня. Тому я вже практично був “на валізах”. Десь о дев’ятій годині, о пів на дев’яту, я під’їжджав додому. Напевно, навіть о дев’ятій, сутінки були. Мене набрав Павловський, якщо я не помиляюся, у WhatsApp. І попросив під’їхати до нього. Я запитав адресу, він мені сказав вулицю, тому що раніше я в нього ніколи не був. Він мені сказав вулицю, я її ввів в навігатор і поїхав. 

ВІД РЕДАКЦІЇ: 17-го серпня 2018 року правоохоронці затримали частину групи нападників на Катерину Гандзюк. Про це довідався один із виконавців – Володимир Васянович – та сповістив їхнього куратора Сергія Торбіна. Обидва подалися до будинку Ігоря Павловського, щоб попросити допомоги із переховування. У офіційних показах Васянович розповів про ще одну людину, яка того вечора прибула до Павловського. Пізніше слідство ідентифікувало цю людину як Олексія Левіна. Наступного дня Левін поїхав з України.

Під’їхав, поставив машину… Відкрилася хвіртка, здається, зеленого кольору. Я зайшов. На подвір’ї побачив… Обличчя погано бачив, тому що там було темно. Бачив якогось хлопця, якого до цього ніколи не бачив. Побачив Павловського і побачив Торбіна. Привітався, кажу: “Що трапилося?”. Павловський сказав: “Почекай”. А ось цьому незнайомому мені хлопцю, який там був, він сказав: “Поїдь, будь ласка, за пивом”. Цей хлопець встав, вийшов. Я почув, що там буквально через хвилину-дві завівся двигун машини і машина поїхала.  

Торбін каже: “Ось, – мовляв, – у мене проблеми. Мені треба терміново поїхати до Києва. Можеш допомогти?”. Я йому кажу: “Взагалі без питань”. Кажу: “Я на своїй машині тебе не зможу відвезти, тому що мені треба завтра їхати”. Він каже: “А можеш тоді дати якогось водія і машину, щоб він відвіз?”. Я йому відмовив, тому що машина була Миколи Ставицького (радник голови Херсонської облради Владислава Мангера, якого називають замовником злочину – РЕД.). Я сказав, що це буде неправильно. Він мені її залишив, а я комусь буду її давати. Я кажу: “Я можу тобі допомогти і організувати машину”. 

Він ще у мене попросив грошей. На машину. За три чи за чотири дні до цієї події йому спалили машину чеченці (ймовірно, йдеться про авто Торбіна, на якому у день нападу на Гандзюк пересувалися виконавці – РЕД). І коли йому спалили машину, я подзвонив Павловському і запропонував допомогу. Кажу: “Слухай, давай я і ще є якісь, наприклад, фермери у Павловського, скинемося потроху і купимо йому нову машину. Якусь на “євробляхах”. Він свої номери повісить і все”. І він мені каже: “Ти мені ось обіцяв допомогти на машину, можеш дати гроші? Я в Києві замовив, мені її приженуть”. Я кажу:”Взагалі не питання. Почекай, мені треба час”. Сів в авто, поїхав додому, взяв тисячу доларів, як і обіцяв –  на машину. І покликав свого водія, який мені допомагає. Сказав, що потрібно терміново відвезти хлопців на Київ. 

Я взяв гроші і поїхав знову до Павловського. Приїхав, підійшов до хвіртки, вона була відкрита. Я її відкрив, зайшов. Я не пам’ятаю, чи Павловський з нами… Ми вдвох з Торбіним відійшли. Я йому дав гроші і сказав, що машину на завтра можу організувати сто відсотків – з водієм, заправлену, на одинадцяту годину ранку. Він сказав, що якщо сьогодні він не вирішить це питання сам, не знайде машину, тоді мені зателефонує і скаже, що потрібна машина. І ми тоді домовимося, де буде вона чекатиме. Але він мені так і не зателефонував. Я розумів, що щось трапилося. Тому що якась була нагальність. Якийсь був злегка переляк. Він був добряче напідпитку. Добряче. Сильно напідпитку. Тому важко було щось таке особливо розібрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікторія: трагедія пустоти